Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2018 08:59 | Správy | Domáce správy
Infografika

Generálny prokurátor sa obul do kolegu, ktorý podáva trestné oznámenie na Kaliňáka: Čižnár si uťahoval zo Špirka

Toto tu ešte nebolo! Vyšetrovanie prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka týkajúce sa provízií pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka (46) a bývalého člena vlády Jána Počiatka (47) nemusí byť len zdrapom papiera.

Špirko sa odvíjal od informácií, ktoré mu dal daňový podvodník Ľuboš Varga (48) počas dozorovania obchodovania Kaliňáka s Ladislavom Bašternákom, no sám ich hodnovernosť začal prešetrovať, kým ho neobvinila NAKA a prípad mu odobrali. Jeho otvorené vystúpenie poriadne nahnevalo jeho nadriadených.

 

Kľúčovou postavou v obvineniach proti Kaliňákovi a Počiatkovi je Ľuboš Varga. Ten poskytol schémy fungovania provízií z kšeftov na ministerstve vnútra práve prokurátorovi Špirkovi. Neskôr zo svojich odpovedí cúvol a tvrdil, že Špirko ho oklamal a on nevedel, že spisuje oficiálnu výpoveď.

Disciplinárna komisia, na ktorej sa zúčastnila ako jediná novinárka Gabriela Kajtárová, to však jednoznačne odmietla. „Pokiaľ niekto sedí niekoľko hodín s prokurátorom, ktorý obsah vyjadrení zapisuje, tak tvrdenie (o neformálnom rozhovore) je zjavne neuveriteľné,“ konštatuje sa v zápisnici. Komisia sa ďalej zhodla aj na tom, že pri výsluchu, vzhľadom na citlivé informácie, nemuseli byť ďalší svedkovia ani zapisovateľka, ktorá ju podpísala neskôr.

Otvoriť galériu

Celkovo boli zhotovené tri zápisnice v rovnakom znení. Kým dve sú preukázateľne podpísané Vargom, na tretej, ktorá bola predložená ako pracovná verzia bez podpisov špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, boli falošné podpisy. „Sám špeciálny prokurátor pri výsluchu potvrdil, že tieto falošné podpisy na zápisnici v tom čase neboli. Kedy sa tam dostali a akým spôsobom, sa nepodarilo zistiť,“ konštatovala komisia. Robert Kaliňák sa proti tvrdeniam o megaprovíziách ostro ohradil. „Všetky fakty svedčia o absurdnosti Špirkových vyjadrení,“ povedal. Zasahovanie do vyšetrovania či obvinenia z odpočúvania prokurátora odmietol aj šéf polície Gašpar. Špirko podal na Kaliňáka aj políciu trestné oznámenie zo sabotáže zo strachu o život. Za „totálny nezmysel“ označil obvinenia aj Počiatek.

Otvoriť galériu
Ľuboš Varga.
Zdroj: anc

K spovedi Špirka zaujali postoj aj jeho nadriadení. Šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik tvrdí, že porušil viacero predpisov. „Ak si niekto spraví súkromný brífing v pracovnom čase a nikomu o tom nepovie, ak niekto dáva informácie zo živého spisu ako občan, bez zbavenia mlčanlivosti, no prosím,“ povedal s tým, že s ním nemal šancu hovoriť, lebo v piatok do práce neprišiel.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár jeho vystúpenie označil za „záhradnú slávnosť“ a jeho postup pri spisovaní zápisnice opísal ako pochybný. „Zápisnica bola robená veľmi pofidérnym spôsobom. A spôsob, ako to povedal, je neštandardný. Prečo to povedal teraz, keď je situácia, aká je?“ pýtal sa Čižnár. Zároveň potvrdil, že informácie, ktoré boli v inkriminovanom spise, sa preverujú. Špirka zatiaľ vyhodiť nechcú. „Keby som ho za toto sekol, tak prvý visím na kandelábri,“ zakončil Čižnár. Za Špirka sa však postavili niektorí prokurátori, ktorí o ňo hovoria ako o „odvážnom chlapovi“.

Čo vyšetroval prokurátor Špirko?!

Otvoriť galériu

Špirko prehovoril o  zákazke, z ktorej mali ísť provízie Kaliňákovi a Počiatkovi, týkala sa dodávky sieťových komponentov a technológií v pôsobností ministra vnútra. Kaliňák aj Počiatek všetko popierajú.

Údajne podvodné konanie zastrešovali 2 osoby, prvou je „pán Milan“ reálne realizoval a manažoval tento projekt, mal blízko aj k Úradu vlády.

Druhá osoba „Peňaženka“ (nazval ju tak oznamovateľ), pôsobila ako poradca na ministerstve, jej úlohou bolo vytvárať účtovné pozadie trans­akcií, ktoré sa podarilo vytvoriť z týchto zákaziek a ktoré predovšetkým boli určené pre Jána a Roba a zastrešoval legalizáciu peňazí.

Celkovo v piatich čiastkách 60-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100- až 150-tisíc a nakoniec 100-tisíc eur, ktoré boli určené na odovzdanie Janovi a Robovi.

Celkovo sa malo zlegalizovať a vyplatiť podľa Vargu dvom ministrom až 200 mil. €.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný