Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2018 16:07 | Správy | Politika

Fico si opäť verejne rypol do prezidenta Kisku: Toto považujem za jeho veľké zlyhanie

Opozícia a prezident SR Andrej Kiska sa pokúšajú o útok na princípy právneho štátu a o demontáž legitímneho výsledku parlamentných volieb. Po spoločnom obede s veľvyslancami EÚ a USA to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Udalosti, ktoré sa začali diať po vražde novinára Jána Kuciaka, sú podľa premiéra scenárom, ktorý nie je pripravovaný na Slovensku. Prezidenta opäť požiadal, aby vysvetlil, čo bolo predmetom jeho vlaňajšej schôdzky s americkým miliardárom Georgom Sorosom. Hlavu štátu podrobil kritike, že namiesto obhajoby záujmov Slovenska absolvovala v týždni po vražde novinára lyžovačku v Rakúsku.

Kiska sa podľa Fica „venuje mocenským hrám, robí opozičnú politiku a destabilizuje Slovensko“ namiesto toho, aby chránil jeho dobré meno. „To, čo sa začalo diať po nedeli, keď zistili, že došlo k vražde, je scenár, ktorý nie je pripravovaný u nás. Môžete ma teraz obviňovať z konšpiratívnych teórií, mne je to úplne jedno. Ja tu vidím nejaký rukopis v strednej a východnej Európe, ktorý je pomerne silný,“ zdôraznil premiér.

„Je neuveriteľné, s akou rýchlosťou sa opozícia a prezident pokúšajú o demontáž legitímneho výsledku demokratických parlamentných volieb,“ uviedol. „Považujem to za veľké zlyhanie prezidenta, že v takomto čase dal prednosť súkromnej dovolenke pred obhajovaním záujmov Slovenskej republiky,“ povedal Fico.

 

Premiér odmietol pondelkové (5.3.) vysvetlenie Sorosa, že predmetom vlaňajšej schôdzky s prezidentom Slovenska, bolo riešenie rómskej problematiky. Je to podľa neho „blbosť na entú“, Kisku podozrieva, že pondelkovú reakciu na jeho prejav kooridnoval so Sorosom. Vyčítal mu, že mu neodpovedal na legitímnu otázku a žiada ho, aby tak urobil.
„Prezident mi neodpovedal na legitímnu otázku. Pýtal som sa, prečo 20. septembra 2017 za zatvorenými dverami bez ostatných predstaviteľov štátu sa stretol v New Yorku s miliardárom, v súkromnej kancelárii, s človekom, ktorý výrazne v minulosti ovplyvnil dianie vo viacerých krajinách, pánom Sorosom,“ zvýraznil.

Veľvyslancov Fico podľa vlastných vyjadrení uistil, že Slovensko zostáva slobodnou krajinou, ktorá však čelí ťažkému útoku na jej demokraciu a piliere štátnosti. Deklaroval, že Slovensko stojí „pred vážnou úlohou chytiť páchateľov a tak potvrdiť, že je štát, ktorý takýto zločin nikdy nebude tolerovať“. S veľvyslancami sa však stretol aj kvôli bezprecedentným udalostiam, ktoré sa odohrali po zločine.
Zástupcov ambasád informoval o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a zapojení medzinárodných partnerov do vyšetrovania. Požiadal ich o pomoc, ak je to v ich možnostiach.

Tiež sa ich opýtal, čo by mohla vláda ešte urobiť, aby bolo vyšetrovanie transparentné. Veľvyslancov tiež oboznámil s tým, že chce priniesť nový prvok, ktorý by mal byť zakotvený aj do legislatívy. Ak príde za ním niektorý zo slovenských šéfredaktorov s tým, že jeho redakcia niečo vážne vyšetruje, dostane pomoc a ochranu bez toho, aby musela prezradiť obsah vyšetrovania. Veľvyslanci sa k obsahu pracovného obeda nechceli vyjadrovať. „Bolo to súkromné stretnutie,“ povedal novinárom americký veľvyslanec Adam Sterling.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia