Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Povalí Most-Híd vládu?! Exminister Zsolt Simon: Nie je možné byť v koalícii s Ficom a nezašpiniť sa

Ide o holé prežitie vládnej zostavy. Poprava investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice rozpútala na Slovensku politické peklo.

Z vlády odišiel minister kultúry, koalícia prišla o jedného poslanca a najnovšie hrozí, že ju opustí celý Most-Híd Bélu Bugára (59). Ten dal ultimátum ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (46), ktorý sa však zaťal a odmieta prevziať politickú zodpovednosť. Bugár s ministerkou Luciou Žitňanskou sa tak rozhodli rázne konať.

Kaliňák odmieta vyvodiť akékoľvek dôsledky za ohavnú vraždu, ktorá má podľa polície súvis s novinárovou prácou a stala sa počas jeho pôsobenia v rezorte. Slová ministra vnútra o tom, že „treba najskôr vyriešiť vraždu a potom sa venovať všetkému ostatnému“ už Žitňanskú doslova rozzúrili. „Mňa osobne už slová ministra Kaliňáka nezaujímajú. Strana Most-Híd svoje stanovisko povedala a aj zvolala Republikovú radu, ktorá sa bude konať 12. marca. Dovtedy v priebehu budúceho týždňa prebehnú stretnutia okresných organizácií strany, aby sme následne na Republikovej rade mohli robiť rozhodnutia,“ uviedla Žitňanská. Na spoločnom zasadnutí mosťákov tak budú preberať, či strana zostane v koalícii, alebo ju nadobro opustí a vláda stratí väčšinu v parlamente.

Bugár takýto krok obhajuje tým, čo sa dialo v podobných prípadoch spred niekoľkých rokov. „Tak ako aj v minulosti sa stalo, že pri Hejciach padlo lietadlo, tak minister obrany odstúpil a v zahraničí sa to robí bežne. Jednak aj ľudia si to žiadajú, viem, že je to určitým spôsobom nepríjemné, ale je to nutné minimum,“ tvrdo udrel Bugár pre RTVS. Zároveň dodáva, že v hre je aj pád vlády. „Samozrejme, toto sa nedá vylúčiť, práve to je to, o čom budeme musieť rokovať na Republikovej rade,“ dodal Bugár s tým, že s opozíciou za odvolanie Kaliňáka hlasovať nebudú. „Buď sa dohodneme priamo vo vládnej koalícii, alebo my sami prijmeme uznesenie, ktoré aj vykonáme,“ uzavrel Bugár.

Otvoriť galériu

 

Smer vyčkáva

Fico sa k otázkam o budúcnosti koalície nevyjadril. Reagoval len Kaliňák, ktorý tvrdí, že Smer v najbližších dňoch zasadne a pripraví odpoveď pre Most. Slová Žitňanskej o tom, že ju už nezaujíma, čo hovorí, odbil. „Moje miesto, ako aj ostatné veci sú oproti dvojnásobnej úkladnej vražde bezvýznamné, to nie je téma, ktorá je teraz podstatná,“ povedal Kaliňák. Národniari Andreja Danka situáciu len pozorujú z diaľky a do diana sa nezapájajú. „Je teraz na nich, aby si to vyriešili, či sa dokážu dohodnúť, že minister Kaliňák bude mať priestor na dokončenie vyšetrenia vraždy novinára a jeho priateľky, alebo sa nedohodnú a povedie to k vládnej kríze, resp. ešte k väčším turbulenciám,“ povedal podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Bývalý minister a člen Mostu-Híd Zsolt Simon tvrdí, že súčasné dianie považuje za naťahovanie času. „Nepredpokladám, že sa nakoniec rozhodne Most povaliť vlastnú vládu. Došlo však na moje slová o tom, že nie je možné byť s Robertom Ficom vo vláde a nezašpiniť sa. Zašpinili sa a ja sám za seba musím povedať, že sa ako Maďar hanbím za to, čo robia Maďari v tejto vláde. Sú momenty, keď nie je možné hrabať sa o moc a treba zaujať jasné a rýchle stanovisko - nemôže v demokratickej krajine existovať vláda, ktorá má tieň podozrenia, že je napojená na mafiu,“ uviedol Simon.

Už je to o dôvere ľudí vo fungovanie štátu

Tomáš Koziak, politológ

Otvoriť galériu
Tomáš Koziak.
Zdroj: laz

Kaliňákova pozícia je neudržateľná a určite to vedia aj bugárovci, lebo vidia, že verejná mienka je nastavená tak, že Bugára vo funkcii ľudia nechcú po toľkých škandáloch. Už to ani nie je záležitosťou politickej kultúry, ale dôvery ľudí vo fungovanie štátu.

Bugárovci to vedia a uvedomujú si, že pokiaľ sa im nepodarí Kaliňáka dostať preč a oni zostanú v koalícii, tak im budú preferencie len klesať. Inak by všetky základné princípy politiky boli postavené na hlavu. To, čo vyplávalo na povrch, prepojenie ma­fiánskych skupín, či už stáli za vraždou Kuciaka, alebo nie, je také politické zemetrasenie, že to túto koalíciu diskvalifikuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?