Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2018 17:24 | Správy | Domáce správy

Spustil Kiska lavínu? K možnosti predčasných volieb sa pripájajú lídri politických strán

Alebo zásadná rekonštrukcia vlády, ktorá by získala dôveru v parlamente a nepolarizovala by spoločnosť, alebo predčasné parlamentné voľby. To sú dve riešenia, ktoré v súčasnej politickej situácii vidí prezident SR Andrej Kiska.

Prezident Kiska plánuje začať rokovania s politickými stranami. ,,Vidím dve možnosti. Rozsiahlu rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť. Alebo predčasné voľby. Je možnosť ich urobiť rýchlo a efektívne spolu s komunálnymi voľbami," povedal počas prejavu v Prezidentskom paláci.

Možnosť predčasných volieb už podporili aj strany Sme rodina a SaS. ,,Neviem si predstaviť, že by premiér Robert Fico (Smer-SD) bol schopný rozsiahlej rekonštrukcie vlády, čiže asi aj bez neho. Z nášho pohľadu sú najprijateľnejšie predčasné voľby. Keby sa to spojilo s komunálnymi voľbami, nezaťažilo by to rozpočet. Treba navrátiť dôveru v štát," reagoval líder strany Sme rodina Boris Kollár.

Líder SaS Richard Sulík tiež avizuje, že jeho strana by takýto návrh odobrila. ,,Konečne sa prezident zapojil do politickej krízy, ktorá lomcuje Slovenskom. Samozrejme, rád sa stretnem a na otázku, ako vidíme budúcnosť Slovenska, odpovedám, že riešenie vidíme v predčasných voľbách," napísal Sulík na sociálnej sieti v reakcii na vyhlásenie hlavy štátu.

,,Strana SaS sa zúčastní na konzultáciách s prezidentom SR. K jeho návrhu uskutočniť rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a získala dôveru Národnej rady SR, sa však staviame rezervovane. Takéto riešenie sa vymyká chápaniu politiky a potrieb štátu zo strany Smeru-SD.  Vláda národnej obrody môže vzniknúť len bez Smeru-SD, ktorý sa stal súčasťou organizovaného zločinu na Slovensku, a vyžaduje enormnú ochotu zo strany Mostu-Híd a SNS," stojí v oficiánom stanovisku SaS.

 

Sulík pripomína, že SaS a OĽaNO žiadajú odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ak sa tak nestane, od stredy začne opozícia so zbieraním podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Predčasné voľby vidí ako riešenie aj OĽaNO. ,,Naše hnutie podporuje vyhlásenie predčasných volieb, kde ľudia spravodlivo rozhodnú, komu dôverujú a komu zverujú moc nad Slovenskom. Rekonštrukcia vlády navrhovaná pánom prezidentom v tomto momente už nie je alternatívou. Slovensko potrebuje nový začiatok, keďže vláda nie schopná spravovať dobre a spravodlivo našu krajinu," povedal Matovič, podľa ktorého je vládna koalícia v absolútnom vnútornom rozklade.

Za predčasné voľby sú aj mimoparlamentné KDH, Progresívne Slovensko, SPOLU - občianska demokracia a SMK. Hovoria aj o potrebe odchodu premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD).

"Nepredpokladáme, že novovytvorená vláda by bola stabilná. Preto je pre záujmy Slovenska lepšie, aby novovytvorená dočasná vláda bez Roberta Fica a Roberta Kaliňáka doviedla Slovensko k predčasným voľbám," píše KDH vo svojom stanovisku. "Jediná cesta pre upokojenie nálad v spoločnosti a obnovenie dôvery v spravodlivé fungovanie Slovenska sú predčasné parlamentné voľby. Vyzývame na spoločný postup terajšiu opozíciu a všetky demokratické strany na Slovensku, aby sa spojili na úsilí o predčasné voľby a vytvorenie alternatívy pre ľudí, ktorá zabezpečí fungovanie právneho štátu," uviedol šéf progresívcov Ivan Štefunko.

"SPOLU - občianska demokracia trvá na odchode Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z vlády aj za cenu predčasných volieb alebo úradníckej vlády. Zhodujeme sa s prezidentom republiky, že by vláda nemala v súčasnej podobe pokračovať a podporíme akékoľvek kroky, ktoré napomôžu novému začiatku pre Slovensko. Aj neistá cesta je väčšou nádejou ako tá súčasná," doplnila strana SPOLU.

Strana maďarskej komunity (SMK) víta vyhlásenie prezidenta republiky. Skutočné riešenie pre Slovensko vidí v predčasných voľbách. Posledné udalosti podľa SMK ukázali, že vládne strany nedokážu zodpovedať morálnym a politickým očakávaniam a stratili kredit riadiť krajinu. SMK je pripravená zúčastniť sa na rokovaniach iniciovaných Andrejom Kiskom s prihliadnutím na národnostné a občianske hľadiská a prispieť k vytvoreniu dôvery voči novému vedeniu štátu, uviedol predseda strany József Menyhárt.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, lum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!