Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2018 08:55 | Správy | Politika

Na vyšetrovanie vraždy Kuciaka († 27) chcú expertov zo zahraničia, ale... Podpredseda parlamentu Glváč všetkých schladil

Od vraždy Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice uplynulo 9 dní. Slováci vychádzajú do ulíc, aby dali najavo, že vrahov treba čím skôr posadiť za mreže.

Niektorí sa však obávajú, že vyšetrovanie vzhľadom na politické okolnosti nemusí byť úplne dôveryhodné. Príbuzní zavraždených aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár (59) žiadajú, aby sa do vyšetrovania zapojili stáli experti zo zahraničia. Je to vôbec možné? 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Okolnosti vraždy investigatívca v mnohom pripomínajú smrť maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia, ktorú vlani 16. októbra zabila bomba nastražená v jej aute. Oba prípady spája fakt, že Kuciak aj Galizia sa venovali investigatívnej žurnalistike a odkrývali prepojenia organizovaného zločinu na politické špičky. V dôsledku obáv, že vražda maltskej novinárky nebude dôkladne vyšetrená, na prípade okrem maltskej polície pracovali aj FBI, Europol a holandskí forenzní experti.

Presadia zahraničných expertov?

Podobná atmosféra zavládla aj na Slovensku. „Žiadam, aby prípad vraždy nevyšetrovala naša polícia, ale nezávislá - medzinárodná, bez prepojenia na našich politikov,“ vyzýva matka zavraždenej Martiny. Podobne to vidí aj šéf Mosta-Híd: „Aby to bolo dôveryhodné a nezávislé, je potrebné rozšíriť vyšetrovací tím a zapojiť do neho medzinárodných vyšetrovateľov. Ak by boli legislatívne prekážky, sme ochotní prijať v skrátenom konaní zmenu, ktorá by to umožnila,“ vyhlásil Bugár.

Otvoriť galériu
Podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč to však odmieta.
Tvrdí, že je nutné oddeliť politiku od práva. „Som za kontrolu, to je fantastické, že nám budú pomáhať iné krajiny, ale meniť legislatívu, keď už sa čin stal, tak to prípadu nepomôže. Medzinárodnú spoluprácu a dohľad vítame, ale nemôže meniť legislatívu ku skutku, ktorý sa už stal," vysvetľuje Glváč. Keďže sa Slovensko v takejto situácii ocitlo prvýkrát, líšia sa aj názory odborníkov.


Šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská sa pre Aktuality.sk vyjadrila, že istý spôsob na zmiešaný tím existuje. „Mohol by vzniknúť určitý model spoločného vyšetrovacieho tímu, ktorý naše trestnoprávne predpisy poznajú. Zriadený by musel byť tak, že by boli presne vymedzené kompetencie jednotlivých zahraničných vyšetrovateľov, ktorí by boli súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu,“ vysvetlila Kurilovská s tým, že by takúto dohodu musel odobriť generálny prokurátor Čižnár.

 

Jaroslav Ivor, bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a právnik: Je to doménou členských štátov

Otvoriť galériu
Jaroslav Ivor.
Zdroj: tasr

Spolupráca je možná už aj teraz na základe platnej legislatívy. Europol alebo Interpol však nie sú výkonné organizácie, ony len pomáhajú koordinovať spoluprácu, alebo poskytujú rôzne informácie a pomoc pri jednotlivých úkonoch. Ak však chceme hovoriť o predstave zapojenia zahraničných vyšetrovateľov do priameho vyšetrovania, tu si treba uvedomiť, že trestné právo a trestné konanie je výsostnou doménou členských štátov. Neviem si predstaviť, akým spôsobom by zasahovali orgány činné v trestnom konaní do vyšetrovania v inom štáte. Vychádza sa z princípu, že trestné konanie je určitým prejavom suverenity štátu, a ten si ho zabezpečuje svojou políciou, prokuratúrou a súdmi. To by sa potom muselo rozšíriť aj na iné orgány okrem polície. Je to nepredstaviteľné a ani žiadna legislatívna zmena by to nevyriešila.

Róbert Bános, advokát: Museli by sa zmeniť viaceré zákony

Otvoriť galériu
Nie je možné pozvať si cudzí vyšetrovací orgán, napríklad FBI, aby túto vraždu namiesto slovenských vyšetrovateľov vyšetrili.. FBI by mohla byť len poradným orgánom, mohlo by sa im sprístupniť miesto činu alebo dôkazy, ktoré by aj oni analyzovali, ale u nás smie vyšetrovať trestné činy len slovenský vyšetrovateľ. Ak by sa upravila legislatíva, tak si to viem predstaviť. Nebola by to však zmena jedného zákona. Vyžadovalo by si to minimálne zmenu Trestného poriadku a Zákona o policajnom zbore. Je však možné, že by bolo nutné zmeniť omnoho viac, ale to by musela byť silná spoločná vôľa. Ak by napríklad išlo o prizvanie FBI, bolo by nutné preveriť, či by americká legislatíva FBI dovoľovala riešiť vyšetrovanie vraždy, ktorá nesúvisí s USA. Spoločný tím by som si vedel predstaviť, ak by sa v prípade preukázal medzinárodný prvok, mal by s tým však súhlasiť generálny prokurátor SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pal, rn, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?