Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V Spišskom Bystrom vodič vpálil do 12 detí: Starosta je bezradný, s tragickou cestou si nevie rady!

Nie je to prvý a, žiaľ, ani poslednýkrát! Na ceste do osady v Spišskom Bystrom (okr. Poprad) sa stalo už niekoľko vážnych dopravných nehôd.

Len zhodou okolností zatiaľ nik nezomrel. Posledná nehoda, keď do skupiny detí vracajúcich sa domov vrazilo auto, však môže mať tragické následky. Dve ťažko zranené dievčatá bojujú v nemocnici o život.

Obyvateľmi osady zmietajú emócie. Smútia a zároveň hromžia na starostu aj na ministra vnútra. Kto môže za celú situáciu? 

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Popri ceste do nelegálnej osady v Spišskom Bystrom nevedie chodník a autobus tam ani nechodí. „Bolo by fajn, keby tu bol chodník, no my na cudzích, v tomto prípade cirkevných pozemkoch nemôžeme stavať. Aj celá osada je nelegálna. Žije v nej asi 300 ľudí a naozaj si s tým nevieme rady,“ tvrdí starosta Spišského Bystrého Marián Luha (48). Na ceste sa stalo už niekoľko vážnych nehôd. Jeden muž utrpel taký úraz hlavy, že mu museli odstrániť časť lebky. „Väčšinou vinu niesli nedisciplinovaní chodci, ktorí buď išli stredom vozovky alebo boli pod vplyvom alkoholu,“ pokračuje starosta, bývalý dopravný policajt. Obec pred časom zriadila hliadky, ktoré sprevádzali deti do školy, no osadníci nemali o pomoc veľký záujem.

V osade to vrie

 

V osade nad obcou je veľmi napätá situácia. Niektorí rodičia v piatok dokonca odmietli poslať deti do školy, báli sa o ich bezpečnosť. „Starostu už roky žiadame, aby nám urobil chodník, niekoľkokrát do roka tu niekto zrazí dieťa a stále sa nič nerobí. Šoféri strašia deti tým, že urobia pred nimi myšičku, tento pán to ale nezvládol a vidíte, čo sa teraz stalo!“ povedal otec jedného z ľahko zranených chlapcov.

Nehoda sa stala vo štvrtok okolo druhej popoludní. Opel Astra sa podľa svedkov veľkou rýchlosťou blížil ku skupine asi 15 detí vracajúcich sa zo školy. Šofér Jozef Kostka (67) z Kežmarku obiehajúci manéver nezvládol a v šmyku do nich vrazil. Na zemi ostalo ležať 10 detí. Kostka sa nechce vyjadrovať, jeho manželka včera povedala, že je na plánovanom vyšetrení v nemocnici. „Je to hrozné, celý život jazdí bez nehody, neviem čo bude ďalej. Verím, že sa to poriadne vyšetrí,“ žiali manželka.

Otvoriť galériu

NA CESTE ZRAZILI AJ JÁNA

Ján Čonka (48) v osade žije od narodenia. Pred dvoma rokmi ho neďaleko miesta štvrtkovej nehody zrazilo auto. Mal veľmi vážne poranenú hlavu, chýba mu časť lebky. „Šiel som od autobusu, bol už podvečer a zrazilo ma auto. Ja si na nič nepamätám, ale povedali mi, že keď ma sanitka odvážala, bol som už mŕtvy. Aj lekári vraveli, že je to zázrak, že žijem,“ tvrdí muž, ktorý po nehode veľmi ťažko rozpráva.

DVE DIEVČATÁ BOJUJÚ O ŽIVOT

Najhoršie z detí je na tom Alžbeta (13). „Je v kritickom stave. Nachádza sa na oddelení ARO,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová. Vanesu (12), ktorá utrpela ťažké zranenia hlavy, hospitalizovali v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Ďalších šesť detí leží v Poprade, Levoči, Spišskej Novej Vsi a v Univerzitnej nemocnici v Košiciach.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

ŠOFÉR PRED JAZDOU NEPIL

Vodič z Kežmarku sa z prevráteného Opla dostal sám, ešte pred príchodom záchranárov. Okamžite sa snažil pomôcť zraneným deťom. Potom sa zo strachu o život ukryl v areáli poľnohospodárskeho družstva, kde ho našli policajti. „Vodič nezvládol riadenie, dostal šmyk a narazil do skupiny detí na ceste. Alkohol uňho zistený nebol,“ informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, kz, joc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!