Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2018 11:05 | Správy | Zahraničné správy
Video

Exkluzívny rozhovor s Kajínkom: Najznámejší český vrah mieri do Bratislavy! Vieme, čo je za tým...

Z nájomného zabijaka sa stala celebrita. Najslávnejší český väzeň Jiří Kajínek (57) sa dostal spoza mreží v máji minulého roka.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Priepustku na slobodu dvojnásobnému vrahovi dal po 23 rokoch prezident Miloš Zeman (73) pre pochybnosti, ktoré sa okolo jeho prípadu vynárali. Faktom je, že Kajínka do basy dostala výpoveď kľúčového svedka aj reťazec nepriamych dôkazov, ktoré mnohí jeho fanúšikovia dlhodobo spochybňujú. Kajínek svoju popularitu krátko po odchode zúročil.

Nedávno začal vystupovať po celom Česku so sériou prednášok, kde si za 330 korún (13 €) môžu obdivovatelia vypočuť jeho pravdu o tom, čo sa vlastne stalo, a aj to, ako to vyzeralo za mrežami. Novému Času pred besedou v Hodoníne pri slovenských hraniciach poskytol otvorený rozhovor.hodonín - Z nájomného zabijaka sa stala celebrita. Najslávnejší český väzeň Jiří Kajínek (57) sa dostal spoza mreží v máji minulého roka. Priepustku na slobodu dvojnásobnému vrahovi dal po 23 rokoch prezident Miloš Zeman (73) pre pochybnosti, ktoré sa okolo jeho prípadu vynárali.

Faktom je, že Kajínka do basy dostala výpoveď kľúčového svedka aj reťazec nepriamych dôkazov, ktoré mnohí jeho fanúšikovia dlhodobo spochybňujú. Kajínek svoju popularitu krátko po odchode zúročil. Nedávno začal vystupovať po celom Česku so sériou prednášok, kde si za 330 korún (13 €) môžu obdivovatelia vypočuť jeho pravdu o tom, čo sa vlastne stalo a aj to ako to vyzeralo za mrežami. Novému Času pred besedou v Hodoníne pri slovenských hraniciach poskytol otvorený rozhovor.

 

 

Na Slovensku rezonoval váš výrok, že po prepustení zamierite do Lučenca. Boli ste tam?

To si niekto vymyslel. Odkedy ma prepustili, som na Slovensku nebol.

Chystáte sa?

Každú chvíľku pôjdem do Bratislavy. Bude to taký wellness pobyt v hoteli, kde si trochu odpočiniem. Bude to aj s mojou priateľkou.

Plánujete aj chodiť po meste?

Chceme si urobiť prehliadku Bratislavy, užiť si taký voľný deň. Neviem, koľko sa u vás zdržím, pretože mám problém s časom. Je to ťažké.

Ako ste si zvykli prednášať pred ľuďmi?

Štvrťstoročie som mlčal, tak teraz veľa rozprávam. Zatiaľ sa stretávam iba s pozitívnymi reakciami, nič negatívneho som nezažil. Internetové diskusie ma nezaujímajú, pretože s anonymami nemá zmysel diskutovať. Keď sa rozprávame z očí do očí, tak žiadny problém.

Ste spokojný s voľbami prezidenta?

Ja som nadšený. Boli tu traja prezidenti od roku 1990 - Václav Havel, ktorý vedel, že som nevinný, videl môj materiál prostredníctvom svojej riaditeľky kancelárie, no neodhodlal sa na to. Klaus mi 10 rokov sľuboval milosť, nakoniec povedal, že sa neodvážil. Celý ten čas sa nič nedialo. Až prišiel Miloš Zeman, ktorý sa štyri a pol roka prihováral za nový proces. Justícia sa tomu smiala, ale on sa rozhodol.

Plánujete sa so Zemanom stretnúť?

To nezáleží na mne. Nebolo by to ale dobré, pretože by to bolo kontraproduktívne. Moralistov je veľmi veľa. Hovoria, že nie je možné, aby sa vrah vôbec s niekým bavil. Všetci, ktorí tento prípad sledujú, musia prísť k záveru, že moje odsúdenie je nespravodlivé. Ja by som rád poďakoval Zemanovi osobne a myslím, že na to dôjde, ale nie je to otázka niekoľkých dní. Nie je to až také dôležité, pretože prezidenta za to niekto napadne. Ale teraz je po voľbách, tak to azda bude trochu zmierlivejšie.

Hovorí sa, že teraz ako slobodný človek zamierite do politiky.

Ja nebudem v politike ani náhodou. Mnoho ľudí ma presviedča, aby som kandidoval za prezidenta, no ja tieto ambície nemám. Ale zažil som to veľakrát. Keď som bol v Plzni a natáčali sme dokument, tak sme boli vo vyhlásenej reštaurácii a boli tam chalani z NHL. Oni mi hovorili: „Kandiduj, my ti tu zoženieme 50 000 podpisov za víkend, nech všetci vedia, ako to je.“ Ale ja by som to neurobil nikdy, pokiaľ pán prezident Zeman chcel kandidovať. Ja by som mu tie hlasy odobral a bolo by to odo mňa veľmi neslušné.

Čomu sa venujete okrem prednášok?

Nakrúcam a pracujem na obnove môjho procesu. Mám rôzne projekty, ktoré sa týkajú televízie a filmu. Tiež je pripravená druhá kniha. Bude o tom, čo nebolo v prvej knihe, pretože vydavateľ sa bál menovať niektorých ľudí, aby ho nežalovali. Ja ich tam dám, tak bude trochu sranda.

Dá sa povedať, koľko mesačne zarábate?

To sa nedá, a hlavne do toho nikoho nič nie je.

Na čo najviac utrácate?

Som skromný človek, mám na sebe obyčajné tričko, jazdím v obyčajnom aute. Potrebujem akurát naftu, trochu niečo zjem. Som abstinent, nepijem kávu ani čaj a najmä nefajčím a ani nedrogujem. Zase veľa peňazí neutratím.

Dom plánujete stavať?

Mám kde bývať, pani doktorka má niekoľko domov. (smiech)

Psychologičkou Magdou tvoríte pár odvtedy, čo vás odsúdili. Ako to medzi vami vyzerá po prepustení?

Úplne rovnako ako predtým, všetko funguje tak, ako má. (smiech)

Preslávilo vás zelené tielko, ktoré ste mali pri odchode z väznice. Kto vám ho poradil?

To bola náhoda. Asi tri roky predtým som dostal do väzenia poštou trenky a toto tielko, ktoré bolo v tom čase najväčší módny hit. Usain Bolt v tom pretekal v Ostrave. Mal som to oblečené asi dvakrát. Najskôr, keď som mal odísť z väzenia, tak som mal oblečené čierne tričko a tepláky, ale keď som prišiel do skladu, tak mi tričko bolo trochu malé. Tak mi chalani, ktorí ma tam poznali, povedali, že máš tu ešte toto zelené. Už ho doma ale nemám, vydražili sme ho za 52 000 korún (asi 2 000 eur) pre jedno choré dievčatko.

Ako sa ťahá kajínkov prípad

1982 - Kajínek mal problémy so zákonom ako malý chlapec, keď sa opakovane dopúšťal rôznych krádeží, a do väzenia sa dostal dvakrát.

1990 - Žiada o odpustenie zvyšku trestu a súd mu vyhovel, no opäť sa dostal za mreže za lúpežné prepadnutie policajtov na 11 rokov.

1993 - Kajínek ide na priepustku z väznice, no nevráti sa naspäť. Práve vtedy podľa rozsudku ako nájomný vrah zavraždí dvoch podnikateľov - Štefana Jandu a jeho bodygarda Juliána Pokoša, ktorí sú na mieste mŕtvi. Brat Vojtěch Pokoš bol štyrikrát postrelený, no prežil a stal sa kľúčovým svedkom.

1994 - Policajti z vrážd obvinia Kajínka, ktorého chytili v Prahe. Na mieste činu však neboli spravené pachové skúšky, odtlačky prstov ani testy DNA. Kajínek tvrdí, že je nevinný a neúspešne sa pokúsil o útek z väzenia.

1998 - Súd posiela Kajínka do väzenia na doživotie, podľa sudcov existuje dostatok dôkazov na jeho odsúdenie.

2000 - Najslávnejší útek z väznice na Mírove, ktorá je najstráženejšou v Česku, na úteku bol viac ako mesiac.

2001 - 2011 - Kajínek sa snaží o obnovu procesu, no neúspešne.

2017 - Najslávnejší väzeň sa dostáva z väzenia po tom, čo mu milosť udelil prezident Miloš Zeman.

 

Čo sa deje na Kajínkovej šou a ďalšie pikošky zo zákulisia čítajte exkluzívne v Novom Čase Nedeľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu