Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2018 03:05 | Správy | Politika
Foto

Britský politik Corbyn čelí obrovskému škandálu: Zavariť mu malo stretnutie s týmto Slovákom!

Obrovský škandál na Britských ostrovoch. Líder Labouristickej strany Jeremy Corbyn (68), ktorý sa vlani neúspešne uchádzal o post premiéra Veľkej Británie, sa v 80. rokoch stretával s československým agentom ŠtB.

Denník The Sun uviedol, že je ním Ján Dymič, podľa zväzkov Ústavu pamäti národa pravým menom Sarkócy (65). Ten istý človek sa pritom v 90. rokoch zaplietol aj do diskreditácie vtedy nepohodlného prezidenta Michala Kováča († 86). Nový Čas sa vybral po stopách agenta.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Sarkócy pod prezývkou Dymič sa do komunistickej tajnej služby dostal v roku 1980. Na Ostrovoch oficiálne vystupoval ako diplomat. Podľa britských médií sa s Corbynom stretol celkovo trikrát, pričom dve stretnutia sa mali udiať priamo na pôde britského parlamentu. Médiá jeho spis dohľadali v českej obdobe Ústavu pamäti národa. Správy zo stretnutí boli písané v slovenčine, Corbyna v nich uvádzali pod kódovým menom COB. „Spis politika opisuje ako muža, ktorý má negatívny vzťah k Spojeným štátom americkým a súčasnej politike konzervatívnej vlády (premiérkou bola vtedy Margaret Thatcherová, pozn. red). Jeho postoj k východnému bloku je pozitívny a podporuje sovietsku mierovú iniciatívu,“ píše The Sun.

Vo svete pritom v tom čase zúrila studená vojna medzi Západom a krajinami pod sovietskym vplyvom. Komunistickí tajní si Corbyna mali vyhľadať, aby zisťovali informácie o ľuďoch, ktorí sú v styku s protikomunistickými službami. Stretnutia sa udiali v rokoch 1986 a 1987. Corbyn stretnutia priznal. Labouristická strana však tvrdí, že Corbyn nemal tušenie, že sa nerozpráva s diplomatom, ale agentom komunistickej tajnej služby. „Tvrdenie, že by Corbyn bol agentom alebo informátorom akejkoľvek tajnej služby, je celkom nepravdivé a ide o smiešne ohováranie,“ napísala v stanovisku najsilnejšia opozičná strana. Tá tiež odmietla, že by Corbyn v tých časoch vyzradil nejaké dôverné informácie.

 

Kto je agent Dymič?

Ján Sarkócy mal v čase vstupu do ŠtB podľa záznamov Ústavu pamäti národa 26 rokov. Od roku 1984 pôsobil v kontrarozviedke. V čase stretnutí s Corbynom podľa zväzkov naozaj pôsobil v Londýne. Z ŠtB odišiel až po revolúcii v roku 1989 v hodnosti kapitána. No ešte pred odchodom z ŠtB musel Londýn opustiť. Ako v 90. rokoch napísala Národná obroda, britská kontrarozviedka MI 5 uviedla, že medzi československými diplomatmi sú špióni, ako bol Dymič, ktorí vyvíjali spravodajskú činnosť nezlučiteľnú s ich formálnym diplomatickým poslaním. Agenti britskej kontrašpionážnej služby prišli aj na Sarkócyho, ktorého vypovedali z Veľkej Británie ako personu non grata.

O slovo sa prihlásil v roku 1995, keď mal byť súčasťou diskreditačnej kampane vtedajšieho prezidenta Kováča. Dymič sa podľa dobovej tlače prihlásil ako bývalý dlhoročný pracovník československej zahraničnej služby s tým, že má nejaké informácie o Kováčovom pobyte v Londýne v 60. rokoch. Novinári však jeho minulosť odhalili a odmietli s ním ďalej spolupracovať. Kováč v tom čase upadol do nemilosti premiéra Vladimíra Mečiara (75).

Diskreditácia nepohodlného prezidenta mala byť aj dôvodom únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. v auguste 1995 do Rakúska. Nový Čas sa rozhodol Sarkócyho vypátrať. V súčasnosti je už na dôchodku. Pre Nový Čas potvrdil, že sa s Corbynom stretával a vôbec nešlo iba o nezáväzné rozhovory. Predseda labouristov bol jedným z mnohých špičkových politikov od ktorých agenti komunistickej rozviedky získavali informácie.

Tajné - Zo spisu ŠtB

24. 10. v čase od 16.00 do 17.30 hod. som uskutočnil stretnutie s „COB“ v House of Commons s cieľom upevnenia vzájomného poznania a prehĺbenia dôvery. Rozhovor vedený na problematiku národno-oslobodzovacieho hnutia, postojov Británie a USA k situácii na Blízkom a Strednom východe, resp. v Perzskom zálive. Poznatky nebolo možné zužitkovať, boli iba všeobecného charakteru.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá