Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2018 10:59 | Správy | Politika

Exminister Galko bojuje s rakovinou hrubého čreva: Rovnaká choroba mi zabila brata!

Podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko (50) má za sebou najťažšie obdobie v živote.

Nedávno mu diagnostikovali rakovinu hrubého čreva, s ktorou bojuje zo všetkých síl. Zhubný nádor mu lekári vyoperovali začiatkom roka, no čakajú ho ďalšie vyšetrenia, ktoré ukážu, ako sa jeho zdravotný stav bude vyvíjať. Novému Času sa zdôveril s tým, že rodina rovnaké trápenie prežila už pred rokmi, keď mu ten istý typ rakoviny zobral brata Vladimíra († 42).

 

Ako ste sa dozvedeli správu o chorobe?

Musím to ešte celé v sebe vyhodnotiť, čo sa to vlastne udialo, lebo sa to všetko zbehlo veľmi rýchlo. Jedno však viem už dnes – moja manželka Danka mi zachránila život. Tým, že trvala na tom, aby som šiel na preventívnu prehliadku, na ktorú ma dokonca proti mojej vôli objednala. Bolo to v decembri 2017. Jednoduchý test na okultné krvácanie na tomto vyšetrení bol pozitívny.

Čo ste robili potom?

Nasledovali vyšetrenia, ktoré potvrdili prítomnosť tumoru. Mal som príznaky už niekoľko mesiacov predtým vo forme hnačiek, nevenoval som im pozornosť, lebo som si myslel, že je to preto, lebo sa neobmedzujem v strave a konzumujem všetko do radu.

Otvoriť galériu

V akom štádiu to lekári zachytili?

Lekári tvrdia, že som prišiel „sekundu po dvanástej“, teda v čase „dobrého štádia“, keď vieme ochorenie riešiť. Nádor mi o niekoľko dní odstránili. Samozrejme, že sme všetci dúfali, že nebude zhubný a taký bol aj pôvodný predpoklad lekára, histológia však, žiaľ, preukázala, že zhubný bol. Napadnutie iných orgánov CT nepotvrdilo.

Ako ste prežívali ten moment, keď vám to oznámili?

Vždy som bojoval proti korupcii a šliapal nebezpečným ľuďom na otlak, na otázky, či sa nebojím, som odpovedal, že som pripravený na všetko a keď má niečo raz skončiť, tak to skončí. Lenže teraz, keď som sa tú diagnózu dozvedel, bolo všetko úplne inak. Samozrejme, že to so mnou zatriaslo a myslel som aj na najhoršie. A na to, čo by som mal ešte „stihnúť“. Dohľadal som si informácie na nete, poradil sa s dcérou, ktorá študuje na medicíne a nechal som si od nej všetko vysvetliť a snažil som sa pripraviť na všetky možnosti. A rozhodol som sa zabojovať.

Kde ste sa rozhodli liečiť?

Najprv som bol u jedného lekára u nás v Stupave, následne sa ma ujali v Nemocnici svätého Michala, je to nemocnica ministerstva vnútra, kde budem podstupovať určité vyšetrenia aj naďalej.

Ako sa bude liečba ďalej vyvíjať?

O ďalšom postupe rozhodne onkológ, ktorý si ešte vyžiadal určité dodatočné výsledky z histológie. Okrem pravidelných vyšetrení na onkológii v najbližšej budúcnosti absolvujem aj genetické vyšetrenia, pretože na rovnakú diagnózu zomrel pred asi 19 rokmi vo svojich 42 rokoch môj najstarší brat Vladimír. Žiaľ, jemu bola vtedy táto diagnóza zistená neskoro a napriek tomu, že s ňou chcel bojovať, nedalo sa už spraviť nič.

Čakajú vás obmedzenia z pracovnej stránky?

V práci nemám žiadne obmedzenia okrem toho, že by som sa mal zrejme menej stresovať, čo neviem, či v politike pôjde. (úsmev) Mierne som upravil jedálny lístok a hlavne som sa začal pravidelne stravovať.

Otvoriť galériu

Uvažovali ste aj o liečbe v zahraničí?

Žiadnych lekárov zo zahraničia neplánujem využiť, plne dôverujem našim lekárom a za ich doterajšiu starostlivosť a nielen im, ale celému zdravotníckemu personálu som veľmi vďačný.

Aké sú prognózy lekárov?

Som pripravený zabojovať a aj prognózy lekárov sú optimistické. Neviem, či budem môcť mojej manželke Danke to, čo pre mňa vykonala, niekedy odplatiť, ale s určitosťou viem, že jej to nikdy nezabudnem.

Odvolávanie odsunuli

Po tom, ako Nový Čas informoval o Galkovom komplikovanom boji s rakovinou, sa poslanci parlamentu rozhodli odložiť rokovanie o jeho zotrvaní na čele výboru pre kontrolu NBÚ. Preberať mali kauzu odpočúvania spred siedmich rokov, kde sú obvinení príslušníci VOS, nie Galko. „Vzhľadom na medializované informácie nepovažujeme dnes za vhodné sa tým zaoberať,“ povedal predkladateľ za Smer Peter Šuca.

Galka však vyzval, aby sa do marcového rokovania vzdal funkcie predsedu výboru. Ten s odložením rokovania nesúhlasil. „Chcem vás poprosiť, aby ste neriešili môj zdravotný stav, o ten sa starajú lekári. Ja som pripravený zodpovedať všetky otázky,“ uviedol Galko, no koalícia mu vystúpiť nedovolila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vlajka Maďarska (ilustračná fotografia).
EÚ odklepla nový migračný pakt: Maďarsko sa búri! Škodlivé a nerozumné... tvrdia
(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!