Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dojímavá spoveď mamy ťažko chorého dievčatka: Naša Terezka si zaslúži šancu na život!

Dni bežia a stále nie je jasné, aký osud čaká choré dievčatko! Terezka (1,5) statočne bojuje s nádormi, no chemoterapia v jej prípade už nie je taká účinná.

Rodičia zúfalo čakajú na to, kto jej uhradí liečbu liekom Dinutuximab, ktorý je podľa primára detskej onkológie v Banskej Bystrici jej poslednou šancou na uzdravenie. Jeho cena sa však na Slovensku šplhá k 200 000 €. Rodičom malej bojovníčky dodávajú silu čitatelia Nového Času, ktorí im ponúkajú finančnú pomoc aj podporu. Mama Lenka je im nesmierne vďačná, ale na niekoho má veľmi ťažké srdce... Viac prezradila v srdcervúcom rozhovore.

 

Tisíce Slovákov s vami cítia a chcú bojovať za liečbu Terezky. Ako to vníma vaša rodina? Cítite tú podporu od ľudí? Akú pomoc vám Slováci ponúkajú? Koľko ľudí sa vám približne doteraz po medializácii ozvalo?

Je nesmierne krásne vidieť, ako sa pre dobrú vec dokážu ľudia na Slovensku spojiť, sme dojatí. Je to úžasné, nečakali by sme to ani vo sne. Každý, kto môže, chce poslať aj päť alebo desať eur. Volala nám dôchodkyňa, ktorá plakala a hovorila, že nemá veľa peňazí, ale musí Terezke niečo poslať. Sme dojatí. A aj keď máme obavy a nevieme, čo bude, toto nás teraz drží nad vodou. A malá to cíti, je veselá, ako keby cítila, že sa niečo deje, že prichádza šanca.

Kedy a od koho ste sa dozvedeli, že má byť úhrada liečby zamietnutá poisťovňou? Ako ste sa vtedy cítili? Počítali ste aj s takouto možnosťou?

Začiatkom februára (vo štvrtok 1. 2.) nás naša obvodná lekárka telefonicky informovala, že jej volali z poisťovne Dôvera, že úhrada lieku nebola schválená. Zložilo nás to na kolená. Viete, ja som zdravotná sestra, reprezentantka vo fitnes a spolu s mužom zdravo jeme, nie sme žiadni asociáli, ktorí si nevážia zdravie. Zdravá výživa a šport, to je naše krédo. Ani v najhoršom sne by nám s Mariánom nenapadlo, že práve nám osud nadelí takýto nemilosrdný údel.

Je to neuveriteľne nespravodlivé, pretože ja ako zdravotníčka dobre viem, že miliónové sumy sa uhrádzajú onkologickým pacientom, ktorí pijú, fajčia, nevážia si zdravie ani život, ale systém im pomáha. A takémuto maličkému človiečiku, ktorý sa narodí ľuďom, čo si zdravie vážia, nedá šancu? Kde je spravodlivosť? Sme rozčarovaní, zúfalí a nechceme, aby to takto fungovalo. Je to ľudsky neprípustné, niečo je v systéme choré a musíme to zmeniť nielen kvôli našej Terezke. Toto ochorenie má viac detí. My sme sa obávali zamietnutia liečby, ale keď prišlo, aj tak to bol šok. To ako rodič nezvládnete.

Otvoriť galériu

Čo primár navrhol ako ďalší postup, ak poisťovňa vašu žiadosť odmietne?

Ďalšia liečba by bola iba podávanie chemoterapie, ktorá by možno spomalila šírenie nádorových buniek po tele a Terezku by stále viac a viac vyčerpávala. Je ale skvelé, že na Slovensku máme odborníka, ako je primár detskej onkológie v Banskej Bystrici. Vďaka nemu aspoň vieme, že Terezka má nádej a aj touto cestou ďakujeme za jeho snahu ju zachrániť.

Poisťovňa tvrdí, že nemocnica vašej dcérke mohla liek podať aj bez jej súhlasu, počuli ste aj o tejto možnosti?

Nie, nepočula. V nemocnici ma informovali, že sa musí dať najprv žiadosť na úhradu lieku do poisťovne a až po jej schválení sa liek môže podať. Ja som z postupu poisťovne veľmi sklamaná, presvedčili ma, aby som tam Terezku poistila, sľubovali. Čo z toho?

Ide o zdravie a život vašej dcérky, z koho, resp. z čoho ste doteraz najviac sklamaní?

Mrzí ma, že sa u nás nenájdu peniaze na úhradu lieku pre choré malé dieťatko. Až mediálny tlak všetkých zobudil, že v hre je predsa budúcnosť tejto krajiny. A to je mi ľúto, že bez médií akoby toto nastavenie ľudia v sebe ani nemali, hovorím najmä o kompetentných z poisťovne.

Ako sa momentálne Terezka cíti? Aký je jej zdravotný stav?

V pondelok nás pustili domov z nemocnice, tak je šťastná, usmieva sa, robí nám radosť. Ale ako matka si všímam, ako sa jej mení chôdza, skôr sa unaví, je náladová, menej papá. Ale čo bude bez liečby, to si radšej ani nepredstavujem.

Rokovania sa pohli

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v stredu prisľúbil, že sa pokúsi malej Terezke pomôcť a bude v tomto konkrétnom prípade intervenovať na zúčastnené strany. Včera požiadal o vyjadrenie poisťovňu Dôvera. Okrem toho mal komunikovať aj s nemocnicou. „Neviem či ten výsledok je tak rýchlo možný, či sa stretnutie udeje už dnes,“ uviedla včera hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako doplnila, celý proces môže chvíľku trvať, kým sa to nejakým spôsobom podarí posunúť ďalej. Poisťovňa Dôvera včera podvečer potvrdila, že úzko komunikuje s DFNsP Banská Bystrica. „Robíme všetko pre to, aby potrebná zdravotná starostlivosť pacientke Terezke bola zabezpečená,“ uviedol hovorca Matej Štepiansky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami