Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Malá bojovníčka súrne potrebuje nákladnú liečbu, ničia ju zákerné nádory: Svitla nová nádej pre Terezku?

Skončia konečne hodiny neistoty? Rodičia malej Terezky (1,5), ktorá bojuje so zákerným neuroblastómom počítajú minúty do rozhodnutia kompetentných nad osudom ich dcérky.

Zatiaľ stále nevedia, či niekto uhradí náklady na liečbu ich milovaného dievčatka, ktoré sa na Slovensku šplhajú k 200 000 €. Terezkiným prípadom sa už začína zaoberať aj samotný minister zdravotníctva Drucker. To, čo rodinu z Martina posledné dni drží nad vodou, je obrovská vlna pomoci, ktorá sa rozpútala po uverejnení ich príbehu v Novom Čase. Slováci opäť ukázali, že majú veľké srdce a začali sa dievčatku na jej nádej na vyliečenie skladať sami.

 

Slováci neváhali ani chvíľu a rodine, s ktorou sa osud kruto zahráva podávajú pomocnú ruku sami. V rodine Gajdošíkovej v posledných dňoch neprestávajú zvoniť telefóny, ľudia volajú a ponúkajú finančnú pomoc - každý, koľko môže. „Je to krásne vidieť, koľko ľudí chce pomôcť. Volajú známi, kamaráti, naši spolužiaci zo škôl, ktorí spontánne medzi sebou začali zbierať peniaze. Ozývajú sa nám aj ľudia, s ktorými sme sa roky nevideli. Stovky telefonátov prichádzajú aj od úplne neznámych ľudí, ktorí nám píšu na sociálnych sieťach alebo volajú na mobily,“ hovorí mama Terezky Lenka Mičková (40).

Väčšinou chcú poslať peniaze rodičia, ktorí majú doma rovnakého malého anjelika alebo si prešli podobným trápením, ale našli sa aj takí, ktorí si nedokážu pripustiť, aby tak krásne usmievavé dieťatko stratilo poslednú šancu žiť. „Počujem v hlase niektorých, že sú dojatí. Hovoria, že taká krásna bábika si zaslúži šancu žiť, a preto jej chcú pomôcť,“ utiera si slzy matka.

Otvoriť galériu

Chemotrapie nezaberajú

Kým nemocnica, poisťovňa a ministerstvo zdravotníctva hľadajú riešenia na jej záchranu, dievčatko prekonáva bolesti hrami a láskou rodičov. Kým sa vyriekne ortieľ nad osudom dievčinky, chystajú sa koncom mesiaca do Prahy na rádionukleárne oddelenie na liečbu rádioaktívnym jódom v kombinácii s chemoterapiou. Prekonala už jedenásť chemoterapií a tie posledné jej prestali zaberať, preto liečba ďalšími chemoterapiami je len získavaním času, aby sa metastázy nerozširovali ďalej.

Dievčatko trpá neuroblastómom čo je neustále vytváranie nádorov najčastejšie v nadobličkách a rozhodujúci je pre ňu každý jeden deň. Terezkiny rodičia poslali spolu s primárom detskej onkológie v Banskej Bystrici Pavlom Bicianom poisťovni Dôvera žiadosť na preplatenie liečby liekom Dinutuximab. Keďže malej princeznej už chemoterapia nezaberá, tento liek je podľa Biciana jej jedinou záchranou.

Zlomení rodičia

Minulý týždeň sa však rodičia od detskej doktorky dozvedeli zdrvujúcu správu, že v poisťovni ich žiadosť bude zamietnutá. S rovnakou informáciou disponoval aj primár Bician, ktorý bojuje za Terezkine uzdravenie. Táto správa z poisťovne rodičov zlomila. A hoci ju ešte písomne nemali vyrozumenie z poisťovne, tento verdikt sa dozvedeli. „Viete, je mi z toho všetkého zle. Je pravda, že na papieri nemám nič, ale keď mi zavolá obvodná doktorka našej Terezky, že ju informovali z poistovne Dôvera, že žiadosť je zamietnutá, je to pre mňa plne dôveryhodný zdroj informácii preto aby som niečo riešila,“ hovorí zúfalá mama. Okamžite, ako sa o tom dozvedeli, boli rozhodnutí urobiť pre svoju dcérku aj nemožné. „Zatiaľ žijeme z úspor, ale vieme, že malá má nádej na vyliečenie. Predáme aj strechu nad hlavou,“ vysvetľovať otec Terezky.

Otvoriť galériu

Minister sľúbil pomoc

Pomoc po medializácií v Novom Čase prisľúbil aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker. „Od prvého januára platí nový zákon , ktorým sme zvýšili takzvané prahové úrovne nákladovej efektivity inovatívných liekov. Aj tento konkrétny liek by dnes už prešiel kategorizáciou, ak by o to držiteľ registrácie požiadal a predložil posudok,“ vyjadril sa Drucker pre Nový Čas, ktorý dodal, že zdravotná poisťovňa má v individuálnych prípadoch zo zákona možnosť odsúhlasiť aj úhradu lieku, ktorý nie je kategorizovaný.

Rozhoduje sa tak na základe posúdenia individuálneho prípadu a svojich možností. „Ja už som v desiatkach prípadov komunikoval zo zdravotnými poisťovňami s manažmentmi a intervenoval. Budem aj v tomto prípade. Ak je akákoľvek šanca, že tento liek môže pomôcť aby sme intervenovali a pomohli tomuto dievčatku,“ dodal Drucker.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lawn crystals water green
Slovensko zasiahnú mrazy! V týchto krajoch to bude na teplú bundu
René zachytil na fotkách záhadného tvora sediaceho na bytovke v Petržalke.
FotoVáš Tip
René nafotil na petržalskej bytovke záhadného tvora: Čo to má byť?! Jeho zábery spôsobili medzi Slovákmi hystériu
Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala
Pede Bay Lagoon on the south-west coast of Maré Island with beautiful natural rocky turquoise lagoon and coral reef under sunny blue summer sky. Pede Bay Bay - Tadine Bay, Mare Island, Loyalty Islands, New Caledonia, Pacific Ocean Islands.
Cestovanie do týchto krajín si rozmyslite: Hrozí nebezpečenstvo! Rušia sa lety
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci schválili dôležitú novelu: Ide o zdravie pri práci
Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
Donald Trump.
Trump volá po ďalšom zvyšovaní: Clá chce navýšiť aj na týchto produktoch z Číny!