Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2018 11:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Statočná Terezka (1,5) bojuje o život, rodičia sú zúfalí: Zachrániť ju môžu títo dvaja muži!

Usmievavé dievčatko, ktoré bojuje nielen s ťažkým osudom, ale aj s časom. Terezka Gajdošíková (1,5) trpí zákerným neuroblastómom, ktorý napadol jej obličky.

Malej bojovníčke už nepomáha ani chemoterapia, preto ošetrujúci lekár navrhol ako poslednú šancu liečbu liekom Dinutuximab beta Apeiron. Hoci je liečivo u nás registrované, nie je v kategorizačnom zozname. To značí, že finančne náročnú liečbu poisťovňa preplatiť nemusí. Ale môže! Za záchranu malého dievčatka sa postavil aj primár detskej onkológie v banskobystrickej nemocnici Pavel Bician. Spolu s rodičmi si myslí, že život krásnej malej pacientky majú v rukách poisťovňa či ministerstvo zdravotníctva.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vzácne a veľmi nebezpečné ochorenie neuroblastóm je vlastne neustále vytváranie nádorov, najčastejšie v nadobličkách. Pri liečbe sa postupuje ako pri iných rakovinových ochoreniach, teda ožarovanie a chemoterapie. Terezke však už chemoterapia prestala zaberať. Preto sa primár detskej onkológie v Banskej Bystrice rozhodol o začatí liečby liekom Dinutuximabom. „Je to jediná možná liečba pre malú Terezku, ktorá jej môže reálne pomôcť,“ vysvetľuje Bician. O finančnej náročnosti liečby vedia aj rodičia usmievavého, no smrteľne chorého dievčatka. „Zatiaľ žijeme z úspor, ale vieme, že malá má nádej na vyliečenie. Predáme aj strechu nad hlavou,“ zdôveril sa bezradný otec Marián.

Kto liečbu zaplatí?

 

Primár Bician poslal do poisťovne Dôvera žiadosť o uhradenie liečby Dinutuximabom. „Doteraz sme síce ohľadom Terezky oficiálne z Dôvery vyjadrenie nedostali, ale už máme informáciu, že poisťovňa nepreplatí liečbu,“ zdôveril sa známy onkológ. Poisťovňa ústami svojho hovorcu Mateja Štepianskeho v pondelok uviedla, že tak nemôže urobiť: „Úhradu tohto lieku, ktorý štandardne nie je aplikovaný nikde v únii, nám slovenská legislatíva nepovoľuje.“

V utorok však pán hovorca vyrukoval s úplne novým tvrdením. „Zdravotná starostlivosť Terezky Gajdošíkovej, vrátane všetkých liekov, bude uhradená podľa dohodnutých zmluvných podmienok. Použitie lieku je plne v kompetencii ošetrujúceho lekára. Ak nemocnica uzná, že je liečba potrebná, nemá čakať s jej podaním. Podanie tohto lieku si nevyžaduje vopred súhlas zdravotnej poisťovne,“ uviedol vo svojom vyhlásení hovorca. Podľa neho dostáva totiž nemocnica mesačný paušál a poisťovňa nekontroluje, aké konkrétne lieky sú v ňom zahrnuté. " K danej veci sa vyjadríme po stredajšom zasadnutí Rady riaditeľov detskej fakultnej nemocnice," povedala Jana Petríková, referent pre marketing a PR Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Zasiahne minister?

To, že liečbu týmto liekom zákon nezakazuje, tvrdí aj ministerstvo zdravotníctva. „Nakoľko ide o liek, ktorý je u nás registrovaný, ale nie je zaradený v zozname kategorizovaných liekov, t. j. nemá úradne určenú cenu, zdravotná poisťovňa ho môže uhradiť na výnimku. Zákon jej v tom nebráni,“ vysvetlila Zuzana Eliášová z ministerstva. Šancu pre malú Terezku by podľa ošetrujúceho lekára mohol dať aj minister. „Možno v súčasnej situácii aj v Terezkinom prípade by bola schodná cesta udelenia ministerskej výnimky,“ myslí si onkológ.

To však podľa ministerstva nie je možné, keďže nie je oprávnené udeľovať výnimky z úhrady. „Rozhodnutie o udelení či neudelení výnimky je výhradne v kompetencii zdravotnej poisťovne,“ uviedla Eliášová. Nad osudom malej Terezky zatiaľ visí veľký otáznik. Kompetentní si úhradu jej liečby pohadzujú ako horúci zemiak a dievčatko tak stráca drahocenný čas, počas ktorého by mohla absolvovať účinnú liečbu. Keď sa stane to najhoršie, kto si to vezme na zodpovednosť?

 

V MINULOSTI SA VÝNIMKY ZNEUŽÍVALI

Tomáš Szalay, analytik Health Policy Institute

- Ak liek neprejde kategorizáciou, poisťovňa môže udeliť výnimku a liek pacientovi preplatiť. Problémom je, že v minulosti sa ukázalo, že výnimky sa zneužívali - stačilo, aby lekár povedal, že liek je poslednou možnosťou. Preto v súčasnosti poisťovne nastavili prísnejšie pravidlá pre ich udelenie. V každom prípade, a teda aj v prípade malej Terezky, môže poisťovňa preplatenie lieku schváliť.

 

U SUSEDOV POMOHLA MEDIALIZÁCIA

Pavle Dandovej z českého mesta Slaná, neďaleko Prahy, diagnostikovali nebezpečný sarkóm. Matke dvoch trojročných dcér však poisťovňa odmietla uhradiť finančne náročnú liečbu. Tá podľa odborníkov vychádzala približne na 1 230 eur za týždeň. Odhadovaná doba liečby bola pritom stanovená na viac ako jeden rok. Po medializácii sa Česká priemyselná zdravotná poisťovňa rozhodla svoje rozhodnutie zmeniť a náročnú liečbu uhradiť. „Napriek tomu, že pani Dandová sa proti nášmu rozhodnutiu neodvolala, prípad sme znovu posúdili a prijali mimoriadne opatrenia,“ uviedla Elenka Mazúrová z dotknutej poisťovne.

Otvoriť galériu
Ako a kde vznká neuroblastóm.
Zdroj: infografika NČ

Vďaka tomuto lieku žije Laura už 6 rokov

Rovnaký prípad, no šťastný koniec. Manželia pôvodom z Poľska, žijúci už roky v Žarnovici si prešli podobným peklom ako rodičia Lenka (40) a Marián (34) z Martina. Ich niekoľkomesačnej dcérke Laure pred šiestimi rokmi diagnostikovali rovnaké ochorenie - neuroblastóm nad obličkami. Manželom v Poľsku však poisťovne odmietli drahý liek Dinutuximab beta Apeiron uhradiť. Zúfalým rodičom však pomohla slovenská poisťovňa. 

Príbeh manželov je takmer identický s príbehom martinského páru. Ich vtedy šestnásťmesačná Laura ochorela na neuroblastóm nad obličkami a poľské zdravotné poisťovne im vzácny liek odmietli uhradiť rovnako, ako je to v prípade Terezky. „Sme šťastní, že sme sa dostali na Slovensko, a nechceme vedieť, čo by bolo, keby sme zostali v Poľsku,“ hovorí mama Paulína (34), podľa ktorej je zdravotná starostlivosť na Slovensku lepšia.

Ich dcérke Laurinke diagnostikovali agresívnu formu a malá pacientka bola hospitalizovaná vo Viedni. „Po odkonzultovaní liečby s profesorkou Ladenstein som ju poprosil o kalkuláciu nákladov a dokument som spolu so žiadosťou odoslal Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá to schválila,“ povedal pre Nový Čas primár Pavel Bician. Boj Laury so zákernými nádormi sa začal v roku 2012 a trval tri roky, absolvovala transplantáciu kostnej drene, chemoterapie a ožarovanie a dnes už zhubné ochorenie nemá. Rodičia sú obaja zamestnaní v Žarnovici a tešia sa zo školských úspechov druháčky Laurinky. „Po čase sa nádor vrátil do oblasti bruška, ale bol nezhubný. Takže teraz žijeme v relatívnom zdraví, a ak by sa to zhoršilo, pôjde na operáciu,“ dodáva mama Paulína.

Nejde o žiadnu experimentálnu liečbu

Otvoriť galériu
Liečbou malej Terezky sa zaoberá Pavel Bician, primár detskej onkológie a národný koordinátor pre liečbu neuroblastómu. Aké má podľa neho možnosti malá pacientka?

Prečo ste sa rozhodli pre liečbu liekom Dinutuximab?

V prípade použitia tohto lieku nejde o nijakú experimentálnu liečbu, liek je svetovou odbornou verejnosťou overený a uznávaný. Existuje tu reálna šanca úspešnosti liečby v zmysle, že by následne mohlo u pacientky dôjsť k transplantácii kostnej drene.

Ale tento liek sa u nás neprepláca, viete to?

Áno. Snažíme sa, aby sa situácia urýchlene riešila, aktívne komunikujeme s ministerstvom zdravotníctva, ktoré hľadá spôsob, ako deťom s týmto ojedinelým ochorením pomôcť. Ak by sa to podarilo, Terezka bude prvé dieťa na Slovensku, ktoré bude týmto liekom u nás liečené.

Čo sa dá však robiť, keď preplatenie poisťovňa zamietla?

Tu je loptička na strane legislatívy, tak ako to bolo v Chorvátsku, kde sa podarilo legislatívne zaviesť, aby bolo preplatené liečenie detí týmto liekom. Z komunikácie so zástupkyňou firmy, ktorá liek distribuuje či vyrába, by to mohlo na Slovensku trvať približne rok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, nin, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca