Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Zima ešte nepovedala posledné slovo: Na Slovensko prídu arktické teploty i sneženie!

Snehová nádielka, ktorá v piatok a cez víkend zasypala väčšinu Slovenska, vyčarovala milovníkom zimy úsmev na perách.

Ľudia strávili voľné dni na zjazdovkách a konečne prevetrali lyže, snoubordy či sánky. Zo snehu sa najviac tešili deti, ktoré sa vonku mohli do sýtosti vyšantiť. Naopak, husté sneženie dalo poriadne zabrať cestárom, hasičom a horským záchranárom. Kde napadlo najviac snehu a ako si Slováci užili návrat zimy?  

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) najviac nasnežilo v Tatrách: „Na Štrbskom Plese hlásia od piatka do nedele rána až 63 cm nového snehu.“ Krajina opäť vyzerá tak, ako sa na február patrí a výdatnej nádielke sa potešili aj lyžiarske strediská. „Víkendové sneženie prispelo ku skvalitneniu podmienok na zjazdovkách. Mrazivé počasie, ktoré sľubujú na tento týždeň, budeme môcť využiť na zasnežovanie,“ povedala Zuzana Fabiánová, hovorkyňa prevádzkovateľa tatranských lyžiarskych stredísk. Za horami nezaostávali ani mestá na východe a severovýchode Slovenska: „Telgárt hlási 27 cm nového snehu, Poprad a Medzilaborce 17 cm a Prešov 16 cm,“ dodali zo SHMÚ.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

 

DONOVALY

 

Nikolka (12) s rodičmi Zuzanou (31) a Štefanom (35), Zlaté Moravce

- Donovaly sú super, aj keď to zo Zlatých Moraviec nemáme najbližšie. Pre nás sú v túto nedeľu dobré podmienky na lyžovanie. V sobotu bolo chladnejšie a fúkal silný vietor. Sme si istí, že sneh vydrží do jarných prázdnin a budeme si môcť zalyžovať opäť. 

 

Vlekár Dušan (43)
- Tento víkend sa mimoriadne vydaril, je veľmi dobré počasie a tešíme sa z veľkého počtu lyžiarov. Od piatka napadlo 5 - 7 cm čerstvého snehu. Ak bude prírodného menej, pomôžeme si zasnežovaním. Už teraz sa tešíme na malých aj veľkých lyžiarov počas jarných prázdnin. 

 

SLIEZSKY DOM

Dada (44) A Hela, Svit

Vyzeralo to na nástup jari na konci januára. Chodník pri Sliezskom dome bol dole úplne bez snehu a šliapať na lyžiach sa dalo len vedľa zjazdoviek. Sme skialpinistky a toto sneženie nám urobilo veľkú radosť. A asi nielen nám, toľko ľudí sme tu už dávno nevideli. 

 

POPRAD

Ema (5), Samuel (10), Dominika (17)

- Už sme si mysleli, že je po snehu. V Poprade už zmizol a v piatok popoludní začalo snežiť a napadlo aspoň 20 centimetrov. Musíme si nový sneh vychutnať, kým sa znovu roztopí.  

 

MALINÔ BRDO

Súrodenci Filip (23) a Linda (18), Bratislava

- Na Malinô Brdo pri Ružomberku chodíme radi a aj tentoraz sme si veľmi dobre zasnoubordovali. Privítali by sme však ešte viac snehu. Veríme však, že čo najskôr nasneží. 

ZIMA EŠTE UKÁŽE SVOJU SILU

Dávid Ščepka, meteorológ z Meteoinfo.sk

- Napriek teplému januáru zima ešte nepovedala posledné slovo a v budúcom týždni opäť ukáže svoju silu. Už v utorok 6. 2. ráno môže teplota klesnúť v dolinách pri vyjasnení a snehovej pokrývke až na -20
°C. Denná teplota by sa mala udržiavať v intervale -3 až 3 °C. Snežiť by malo hlavne v strede týždňa, na horách sa snehová nádielka určite udrží a podmienky na lyžovanie sa budú len a len zlepšovať. S pretrvávaním zimy možno počítať aj v druhej februárovej dekáde. Či tak bude aj počas jarných prázdnin, je nateraz otázne. Lyžiarske podmienky najmä vo vyšších polohách by mali byť aj naďalej dobré. 

 

HASIČI A ZÁCHRANÁRI MALI PLNÉ RUKY PRÁCE

Hasiči v nedeľu pracovali na sprejazdnení cesty medzi obcami Ruská Bystrá, Ruský Hrabovec a Podhoroď (okr. Sobrance), kde dôsledkom zlého počasia na vozovku popadali stromy a obce zostali odrezané od sveta. Na mieste zasahovalo 14 hasičov zo ZB HaZZ v Humennom, z hasičských staníc v Michalovciach a Sobranciach a 13 dobrovoľníkov.

Pri výdatnom snežení počas soboty mali niekoľko výjazdov aj záchranári. Horská záchranná služba pátrala po 8 snoubordistoch v oblasti Zadných Derešov a na Chopku - Juh. Tí sa stratili zrejme pre hmlu a nedostatočnú znalosť terénu. Išlo o pátranie po dvoch zablúdených Slovákoch, piatich Maďaroch a jednom Poliakovi. Všetkých sa podarilo nájsť bez zranení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, den, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené