Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2018 14:33 | Šport | Šport mix
Foto

Olympionici a paralympionici zložili u prezidenta sľub: Ku Kiskovi prišlo iba torzo športovcov

Členovia slovenskej olympijskej i paralympijskej výpravy zložili v utorok popoludní v historickej budove NR SR slávnostný sľub u prezidenta SR Andreja Kisku pred ZOH a ZPH 2018 v Pjongčangu v Kórejskej republike.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Sľub predniesli bežkyňa na lyžiach Alena Procházková za olympionikov a zjazdový lyžiar Martin France za paralympionikov. K prezidentovi prišlo iba 13 z celkového počtu 56 slovenských športovcov, ktorí smerujú na ZOH. Tiež boli prítomní všetci trinásti paralympionici, ktorí budú participovať na ZPH v južnej časti Kórejského polostrova.

"Už o pár dní sa začne najkrajší sviatok športovcov. Už o pár dní sa zapáli olympijský oheň. Doma budeme všetci s napätím sledovať, čo sa bude diať v Kórejskej republike. Už o pár dní bude pre niektorých šanca siahnuť na medailu, možno aj najcennejšiu. Už o pár dní nastane pre niektorých sviatok, ktorý bude zavŕšením celoživotnej športovej kariéry. Zastaví sa nám dych a budeme vám držať prsty. Nie každý môže dosiahnuť na medailu, ale chcem poprosiť olympionikov a paralympionikov, aby nechali na športovisku svoje srdce. Keď ho tam necháte, aj keď nebudete mať športové šťastie, celá krajina to ocení a bude na vás pyšná. Teším sa, že niektorých z vás uvidím osobne pri športových výkonoch," povedal prezident SR Kiska.

"Cítim zodpovednosť a je to pre mňa aj veľká česť, že som mohol privítať našu výpravu. Práve aj takýmto slávnostným sľubom sme mohli ukázať verejnosti, že tvoríme jednu veľkú športovú rodinu a jeden veľký športový tím. Cez šport môžeme ukázať, že si vieme fandiť a pomáhať. Sľub do rúk prezidenta je na to dobrá príležitosť," uviedol šéf Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel pre TASR.
Hlava štátu otvorí 9. februára Slovenský dom v Pjongčangu.

 

"Som veľmi rád, že najvyšší ústavný činiteľ príde podporiť našich športovcov. Urobíme všetko, aby bol jeho program nabitý zo športovej stránky, túto príležitosť využijeme, aby bol obohatený aj o prvky športovej diplomacie. Pokiaľ tam budeme mať stretnutia, veľmi radi využijeme prítomnosť pána prezidenta, aby nám pomohol. Program máme pripravený, bude závisieť od toho, čo nám umožní čas, no počas jeho pobytu využijeme maximum súťaží našich športovcov, aby sme sa osobne zúčastnili na ich vystúpeniach," dodal Siekel.

Okrem Procházkovej sa na ceremónii zúčastnilo ďalších dvanásť z 56 športovcov olympijskej výpravy: bežkyňa na lyžiach Barbora Klementová, biatlonisti Šimon Bartko, Tomáš Hasilla, Alžbeta Majdišová, Terézia Poliaková a Michal Šima, hokejista Michal Čajkovský, sánkari Jozef Ninis, Jakub Šimoňák, Marek Solčanský, Karol Stuchlák a zjazdová lyžiarka Barbara Kantorová. Tridsaťtriročná Procházková sa chystá už na svoje štvrté ZOH, slávnostný sľub však absolvovala po prvý raz a ihneď ho aj predniesla.

"Celkom sa teším, že som mohla absolvovať takúto akciu. Zavolali mi, či prednesiem sľub, tak som sa rozhodla, že to bude pre mňa česť. Určite to bol pre mňa stres, lebo nie až tak rada vystupujem. Aj na športovisku to bude určitý stres, ale myslím si, že tam je to pre mňa prirodzenejšie," uviedla Procházková pre TASR.

SOV a Slovenský paralympijský výbor (SPV) vlani premiérovo podpísali spoločnú prihlášku na ZOH a ZPH, spoločný sľub sa uskutočnil druhýkrát po Turíne 2006. Tohtoročné podujatia sa konajú od 9. do 25. februára, resp. od 9. do 18. marca. "Je to vstup do dňa D a hodiny H, keď sa športovci sľubom preladia, že o chvíľu budú niekde štartovať a treba preradiť na vyšší rýchlostný stupeň. Je to slávnostný akt a tradícia, ktorá má motivovať v záverečnej fáze prípravy do zvýšenia aktivít," povedal šéf SPV Ján Riapoš pre TASR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj