Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2018 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVideo

Vozičkári Natália a Martin naleteli na pokútny predaj: Namiesto vytúženého bytu prišli o 80-tisíc eur

Sen o vlastnom bývaní sa im rozpadol ako domček z karát.

Natália (26) a Martin (29) prišli nielen o peniaze, ale aj o ilúzie, že Slovensko je právny štát. Hoci za vytúženú nehnuteľnosť zložili zálohu 80-tisíc eur, realitná kancelária, ktorá sprostredkovala predaj, aj investor dávajú od problému ruky preč. Polícia uzavrela vyšetrovanie starým známym - skutok, sa nestal a tak mladému páru zostali len oči pre plač. Kto je zodpovedný za tento pokútny predaj?!

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Natáliu a Martina pripútala k sebe láska pred deviatimi rokmi. Obidvaja trpia od detstva svalovou dystrofiou a tak každodenný boj o prežitie ľudí pripútaných na vozík vedeli vzájomne pochopiť. Spoločné bývanie vo vlastnom bolo to, po čom roky tajne túžili.

Premeniť sen na skutočnosť im napokon pomohla Martinova mama. „Rozhodla sa predať menší dvojizbový byt v Petržalke a peniaze z jeho predaja nám darovať. Bolo to 80-tisíc,“ spomína na začiatky hľadania vytúženej nehnuteľnosti Natália. Nájsť bezbariérový byt bolo vraj v Bratislave ako hľadať ihlu v kope sena, vyskúšali dokonca aj televíznu reláciu. „Práve v tom týždni, keď sme nakrúcali - v marci 2016 sme našli na iternetovej stránke ponuku, ktorú mala zavesenú realitná maklérka Lukovicsová a dohodli sme si obhliadku,“ hovorí mladá žena, ktorá tvrdí, že to brali s partnerom ako dar z nebies. Maklérka sa ich opýtala, koľko peňazí majú v hotovosti a či ich môžu použiť ako zálohu. Investor mal následne ihneď začať so stavebnými úpravami bytu na bezbariérový. „Peniaze sme poslali na účet firmy COLONIA – STAV, s. r. o., ktorej majiteľom bol v tom čase Zoltán Molnár,“ objasňuje Natália.

Kruté vytriezvenie

Problém sa začal, keď si párik chcel zvyšnú časť financií požičať od banky. Keď sa chcela znalkyňa ísť pozrieť do bytu, dovnútra sa nedostala a upozornila mladý pár, že na celej veci niečo smrdí. „Odporučila nám nahliadnuť do listu vlastníctva. Vtedy sme zistili, že na byte sú ťarchy,“ spomína na moment krutej pravdy Natália. Okamžite písali maklérke, ale bolo už neskoro. Majiteľ bol totiž v exekúcii. Agentka, ktorá predaj sprostredkovala, sa bráni, že netušila, že v čase podpisu zmluvy sa zmenil vlastník. „Bol to iba dočasný vlastník, nie normálny. Keď sa to zistilo, tak sme to riešili, chceli sme sa spojiť s investorom, mali sme zopár stretnutí, povedal, že sa to bude vymazávať a všetko pôjde na nich,“ hovorí na svoju obranu Henrieta Lukovicsová. Problém vraj bol len pri tomto jednom byte a realitná kancelária Remax urobila vraj všetko, aby situáciu vyriešila.

Skutok sa nestal

 

Bez bytu, bez peňazí a plní zúfalstva. Natália a Martin sa cítia hrubo podvedení, a preto sa obrátili na políciu. Vyšetrovanie trvalo 3 mesiace, v januári 2017 dostali od mužov zákona nečakanú odpoveď. „Naše trestné oznámenie bolo odmietnuté, pretože vraj nebol dôvod na začatie trestného stíhania,“dodáva trpko vozičkárka.

Nikomu totiž nepreukázali úmysel. Mometálne žije mladý pár v byte u kamaráta. „Cítime sa oklamaní agentkou, ktorej sme slepo verili. Peniaze pýtame aj od developera, ten už im neberie ani telefón,“dodáva zúfalá mladá žena. Skontaktovať maďarského podnikateľa sa snažila aj naša redakcia, jeho číslo už vlastní ale iná osoba. Odškodniť sa ich snažila realitná kancelária, ktorá im ponúkla 5-tisíc eur. Na radu právnika peniaze nezobrali.

 

REMAX: Se pripravení poskytnúť akúkoľvek potrebnú pomoc

Centrála siete RE/MAX víta záujem orgánov činných v trestnom konaní opätovne vyšetriť situáciu mladého páru, ktorý nezískal bývanie napriek zaplateniu zálohy 80-tisíc eur na účet developera projektu. Spoločnosť RE/MAX sa vplyvom prvotných, čiastkových úsudkov neprávom ocitla v úlohe vinníka. Naďalej je však pripravená poskytnúť kupujúcim akúkoľvek potrebnú pomoc.

V tejto chvíli je situácia taká, že mladému páru sa podarilo získať časť zo zaplatenej zálohy. Investor projektu poslal na účet p. Turčinovej 30-tisíc eur a podľa navrhnutej zmluvy jej mal zaslať ďalších 17-tisíc eur, túto však klientka nepodpísala. Takto by bolo na základe zmluvy vyplatených 47-tisíc eur a zvyšnú sumu, do výšky zloženej zálohy 80-tisíc eur, by sa za pomoci centrály RE/MAX podarilo prefinancovať. n„Vzniknutá situácia nás nesmierne mrzí. Centrála siete RE/MAX neustále ponúka organizačnú, právnu, ale aj materiálnu podporu a odškodné vo výške 5 000 eur, ktorá je žiaľ systematicky odmietaná,“ uvádza regionálny riaditeľ RE/MAX Slovakia Richard Churý. Ombudsman RE/MAX  dospel k záveru, že maklérka siete RE/MAX pochybila, keď si nepreverila aktuálny stav na liste vlastníctva v čase podpisu zmluvy o budúcej kúpnej zmluve. Zmluva navrhnutá developerom však kupujúcich upozorňovala, že predmetný byt nie je úplne bezrizikovou investíciou, pričom ku jej podpísaniu prišlo po štyroch dňoch od zaslania návrhu e-mailom. Na základe dostupných informácií zásadne odmietame falošné obvinenie, že maklérka Lukovicsová konala s úmyslom spáchať podvod. Potvrdzuje to fakt, že vyšetrovateľ trestné oznámenie vo veci odmietol a sťažnosť bola zamietnutá prokurátorom. Celá suma bola poukázaná priamo na účet developera, teda maklérka Lukovicsová nemala z uvedenej transakcie žiadny prospech. Napriek skutočnosti, že jej vina nebola preukázaná, spolupráca s ňou bola ukončená.

 

Mali by sa obrátiť na súd

Mojmír Plavec, advokát, Realitná únia SR

1. Ako je možné, že dvaja chorí ľudia prídu o byt a peniaze a prokuratúra zamietla trestné oznámenie, lebo skutok sa nestal?

- Bez nahliadnutia do spisového materiálu je náročné sa k tomu vyjadriť. Platí však, že na to, aby bolo konanie určitej osoby trestným činom, musia byť naplnené všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu. V praxi sa často stretávame s názorom orgánov činných v trestnom konaní, že spory o zaplatenie pohľadávky alebo im podobné spory majú len občianskoprávnu, resp. obchodnoprávnu rovinu a mali by sa riešiť na civilných súdoch.

2. Čo môžu poškodení urobiť?

- Poškodení by sa mali zamerať na vymáhanie pohľadávky od osoby, ktorej uhradili zálohu za byt. Vzhľadom na to, že od zmluvy o budúcej kúpnej zmluve odstúpili, majú voči osobe, ktorá od nich zálohu prevzala, nárok na vydanie bezdôvodného obohatenia. Ak nie je možné získať financie späť dohodou, je potrebné iniciovať súdne konanie, inak sa poškodeným ich nárok na vrátenie peňazí môže premlčať.

3. Je šanca, že sa k peniazom dostanú?

- Šanca získať späť peniaze tu, samozrejme, existuje. Všetko však závisí od platobnej schopnosti osoby, ktorej tieto peniaze uhradili. Ak táto osoba už nemá žiadny majetok, šanca poškodených výrazne klesá. Ako prevenciu pred týmito situáciami odporúčame záujemcom o kúpu nehnuteľností vždy sa obrátiť na advokáta. Takéto prípady by sa nemali stávať. Žiaľ, štát v súčasnosti od podnikateľov v realitnej oblasti nepožaduje odborné znalosti. Postačuje len predloženie formálnych dokumentov o vzdelaní, ktoré často má s realitami len málo spoločné. V rámci Realitnej únie SR sa už dva roky snažíme o presadenie realitného zákona, ktorého cieľom je profesionalizácia realitného trhu.

Došlo k viacerým pochybeniam

V  prípade nastalo podľa odborníkov niekoľko pochybení. „V prvom rade developer zrejme neinformoval realitnú kanceláriu o takej významnej skutočnosti, akou je zmena vlastníctva sprostredkovaného bytu,“ vysvetlil predseda Realitnej únie SR Attila Meszáros. Následne realitná kancelária podľa neho hrubo opomenula svoju povinnosť pred podpisom rezervačnej zmluvy preveriť aktuálny právny stav nehnuteľnosti. Ak developer následne podpísal zmluvu napriek tomu, že vedel, že už nie je vlastníkom nehnuteľnosti a inkasoval zálohovú platbu na vlastný účet, chyba je na jeho strane.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, df, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument