Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2018 20:07 | Správy | Zahraničné správy

Prvé reakcie na víťazstvo Zemana: Aké sú názory zahraničných agentúr?

Víťazom prezidentských volieb v Česku je doterajší proruský prezident Miloš Zeman, ktorý rozdeľuje českú spoločnosť.

Americká tlačová agentúra Associated Press (AP) takto opísala víťazného kandidáta vo svojom komentári po zverejnení zatiaľ neúplných výsledkov piatkového a sobotňajšieho druhého kola českých volieb. "Zeman, veterán českej politiky a bývalý ľavicový premiér, si zabezpečil prvé funkčné obdobie v roku 2013 pri prvých prezidentských voľbách v Českej republike, v ktorých rozhodovali voliči, a nie zákonodarcovia," pripomenula AP. "Odvtedy rozdeľoval národ svojim proruským postojom, podporovaním užších väzieb s Čínou a silnou protimigrantskou a protimoslimskou rétorikou."

AP pri tejto príležitosti pripomenula, že Zeman "bol jedným z mála európskych lídrov, ktorí podporovali snahu Donalda Trumpa o získanie Bieleho domu". "Navrhoval tiež referendum o členstve Českej republiky v Európskej únii, podobne ako v Británii," dodala agentúra.

Porazeného Zemanovho protikandidáta, bývalého riaditeľa českej Akadémie vied Jiřího Drahoša, označila AP za "viac orientovaného na Západ". Jeho kampaň bola podľa nej zameraná na "udržanie väzieb krajiny s EÚ a NATO". Agentúra zároveň poukázala na sobotňajšie vyhlásenie Drahoša, že plánuje zostať v politike, čo však podrobnejšie nerozviedol. V podobnom duchu píše o Zemanovi a Drahošovi aj medzinárodná agentúra Reuters so sídlom v Londýne. Prezident Zeman (73) je podľa nej v Česku

Otvoriť galériu
- od predošlého premiéra až po intelektuálov a tlač," uviedol Reuters s tým, že výsledky prezidentských volieb v Česku odrážajú rozpory medzi liberálmi a konzervatívcami, aké je možné pozorovať aj "inde v Európe a v Spojených štátoch". Zemanovi vyčíta dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pri súčasnom "vlažnom" prístupe k EÚ.

 

"Zeman nikdy nespochybňoval členstvo Česka v EÚ, ale na druhej strane povedal, že by privítal referendum o vystúpení, a v praxi sa výrazne odchyľoval od EÚ a NATO," citoval Reuters politického analytik Michaela Romancova. Ten opísal porazeného Drahoša naopak ako "jednoznačne proeurópskeho a proatlantického" kandidáta.

"Títo dvaja prezidentskí kandidáti boli rozdielni rovnako tak osobnostne, ako aj politicky. Zeman je neokrôchaný a neskrýva svoju slabosť pre alkohol a tabak. Jeho zdravie vzbudzuje obavy - trpí cukrovkou, ktorá spôsobila, že chodí s palicou. Drahoš je zase profesor chémie hovoriaci jemným hlasom," uviedol ďalej Reuters. Víťazstvo Miloša Zemana v českých prezidentských voľbách rezonuje aj v iných zahraničných médiách.

Nemecká tlačová agentúra DPA začína svoj materiál vetou, že prekvapenie sa vo voľbách nekonalo. Zeman tesne porazil svojho liberálneho vyzývateľa Drahoša kampaňou proti prisťahovalectvu. Proruský politik tak zostáva na ďalších päť rokov najvyšším predstaviteľom Česka, členskej krajiny NATO a EÚ. Podľa názoru DPA Zeman podnecoval v kampani strach občanov z hroziacej migračnej vlny a varoval ich sloganom Zastavte imigrantov a Drahoša pred politikou podobnou kultúre vítania v susednom Nemecku.

Otvoriť galériu
Rakúska tlačová agentúra APA konštatuje, že muž s opatrnou chôdzou a palicou pôsobí síce ako chorý, avšak naďalej mu nechýba bystrosť. Bonmoty, vulgárne výrazy a urážky na adresu oponentov patria už roky k výbave prvého priamo zvoleného českého prezidenta. Tvrdšie slová volí prezident Česka v ostatnom čase aj v súvislosti s Európskou úniou. Osobne sa síce ešte stále označuje za "eurofederalistu" a nad Pražským hradom veje naďalej vlajka Európskej únie, jestvujú však témy, v ktorých je Zeman sotva v súlade s Bruselom, pripomenula APA.

Jednou z nich je utečenecká politika. Český prezident označil utečeneckú krízu 2015 za "organizovanú inváziu" a integráciu moslimskej komunity za "prakticky nemožnú". Tŕňom v oku sú najvyššiemu českému predstaviteľovi aj sankcie EÚ voči Rusku, vďaka čomu je v Moskve vítaným politikom. Žiadne sankcie nikdy neboli účinné, ani tie americké voči Kube, pretože Castrovci zostali aj 60 rokov po revolúcii pri moci, pripomenula APA Zemanovu argumentáciu.

Agentúra súčasne poukázala na to, že Zeman, ktorý kedysi preferoval zavedenie eura v Česku, je v súčasnosti zdržanlivejším v tejto otázke hovoriac o tom, že najskôr by EÚ mala urobiť poriadok a vylúčiť Grécko z eurozóny. APA tiež upozorňuje na podobnosť oboch častí "tandemu" Zeman-Babiš. O výsledku volieb a víťazstve úradujúceho prezidenta ČR podrobne informovala v sobotu ruská tlačová agentúra TASS, ktorá s odvolaním sa na kancelára Vratislava Mynářa priniesla aj správu o termíne inaugurácie staronového prezidenta na spoločnom zasadaní oboch komôr českého parlamentu 8. marca.

Podrobné informácie o finiši kampane pred druhým kolom volieb hlavy českého štátu, ako aj o priebehu hlasovania priniesla aj ruská tlačová agentúra Interfax, ktorá si okrem iného všimla s odvolaním sa na britskú stanicu BBC aj výrok Miloša Zemana o absencii politických skúseností jeho vyzývateľa. Zemanovu podporu u vidieckeho obyvateľstva a v radoch sociálne slabších občanov vyzdvihla v povolebnom spravodajstve francúzska tlačová agentúra AFP. Politik, ktorého charakterizuje podľa nej populistická rétorika a tvrdý postoj proti utečencom, uspel v prezidentských voľbách v čase politickej neistoty v krajine, keď vláda miliardára Andreja Babiša nezískala v polovici januára dôveru zákonodarcov.

Otvoriť galériu
Ústrednú úlohu v kampani zohral prístup k utečencom, voči prijímaniu ktorých zastáva Miloš Zeman striktne odmietavý postoj. Jiří Drahoš, ktorý mal viac stúpencov v hlavnom meste krajiny Prahe, ďalších veľkých mestách a v radoch sociálne silnejších, je podľa AFP síce kritikom prerozdeľovania utečencov podľa kvót Európskej únie, avšak nechal sa počuť, že ČR by mohla prijať 2600 utečencov, ako to predpokladala Únia.

Poľské médiá vrátane spravodajskej televízie TVN24 či tlačovej agentúry PAP venovali značnú pozornosť priebehu rozhodujúceho druhého kola českých prezidentských volieb, ktoré vnímali sťaby akýsi plebiscit o úradujúcom prezidentovi. Upozorňovali na výhrady voči obom kandidátom, ktorí postúpili do druhého kola, ako aj na ich silné stránky. V súlade s očakávaniami v Prahe informovali o pravdepodobne tesnom súboji, čo sa napokon aj potvrdilo.

Menšiu pozornosť venovali priebehu českých prezidentských volieb v Maďarsku, kde sa väčšina elektronických médií a internetových serverov oprela o spravodajstvo tlačovej agentúry MTI. Tá priniesla základné údaje o oboch účastníkoch druhého kola, jeho priebehu, ako aj výsledku. MTI vyzdvihla, že zrejme nebolo náhodou, keď Zeman po vyhlásení výsledkov sebakriticky podčiarkol, že v počas výkonu ďalšieho mandátu by chcel byť pokornejší, menej sebavedomý a arogantný a chcel by prejaviť viac rešpektu voči názorom iných. V značnej časti českej spoločnosti zostáva znovuzvolený prezident prototypom "ľudového a plebejského politika".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené