Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2018 12:00 | Správy | Politika

Dramatický boj o Pražský hrad! Prezidentom opäť Zeman: Čo rozhodlo o jeho víťazstve?

V susednom Česku si v 2. kole prezidentských volieb zvolili za prezidenta opäť Miloša Zemana (73).

Ten dokázal obhájiť svoj post napriek tomu, že jeho protikandidáti v 1. kole odporúčali voličom, aby dali svoj hlas Jiřímu Drahošovi (68). Nestalo sa, mnohí z nich sa priklonili práve k Milošovi Zemanovi a ten dokázal Drahoša poraziť v pomere 51,4 % : 48,6 %. 

 

Po prvom kole prezidentských volieb v susednej Českej republike sa zdalo, že súčasného prezidenta Miloša Zemana by mohol v úrade nahradiť nemastný-neslaný vedec Jiří Drahoš. Aj keď prvé kolo vyhral s relatívne vysokým náskokom, očakávalo sa, že voliči ostatných kandidátov sa pridajú v druhom kole na stranu Drahoša. Práve bývalého predsedu Akadémie vied ČR Drahoša spočiatku favorizovali prieskumy a viac mu verili aj stávkové kancelárie. V priebehu dvoch týždňov sa však situácia obrátila a mierne navrch začal mať prezident Zeman, ktorému výrazne pomohli televízne diskusie.

Prevaha v debatách

„V debatách presvedčil, že je stále vitálny a čulý, čím vyvrátil pochybnosti o svojom zdravotnom stave,“ zhodnotil jeho účinkovanie politológ z Masarykovej univerzity v Brne Daniel Kerekeš. Ako dodal, voličov tak presvedčil, že dokáže plniť prezidentské povinnosti aj naďalej. V súboji o prezidentské kreslo sa stretli dve úplne rozdielne osobnosti. „Zeman bol autentický, jeho súper Drahoš bol hlavne pre jednoduchšieho voliča príliš akademický a ľudia mu ani nemuseli rozumieť,“ vysvetlil politológ Ján Baránek. Ako však doplnil, fungoval aj efekt, že Drahoša volili len preto, že Zemana vnímajú príliš negatívne. „Ale to, čo títo voliči súčasnému prezidentovi vyčítajú, sa ďalšej skupine jeho priaznivcov páči,“ dodal politológ. Neúspešný kandidát na prezidenta pravdepodobne politike zbohom nedá. „Celá kampaň bola taká obrovská skúsenosť, že si neviem predstaviť, aby som ju nejakým spôsobom nevyužil,“ poznamenal Jiří Drahoš.

Nezmenil sa

Po zvolení mal Miloš Zeman, pochopiteľne, skvelú náladu. Poďakoval manželke a dcére, svojim podporovateľom a potom predniesol niekoľko pamätných viet. „Budem naďalej jazdiť medzi občanov, stretávať sa s nimi a počúvať ich názory,“ vyhlásil Zeman. Na otázku, čo bude v pozícii prezidenta ČR robiť inak, reagoval: „Chcel by som byť pokornejší, menej sebavedomý a otvorenejší voči ľuďom, ktorí majú iné názory, ako mám ja. Chcem byť aj menej arogantný. Chcem však bojovať za to, čomu hovorím aktívne občianstvo. Presvedčil som sa, že nielen novinári, ale aj niektorí politici majú inteligenciu podstatne nižšiu, ako je inteligencia normálnych občanov, preto som za to, aby občania mohli rozhodovať nielen v referende, ale aj v priamej voľbe starostov či hajtmanov.“ Potom, ako dourážal všetkých, ktorých cítil potrebu uraziť, sa pobral do zákulisia oslavovať volebné víťazstvo.

Staronový prezident Miloš Zeman - 51,4 %

Otvoriť galériu
Miloš Zeman (73).
Zdroj: čtk

"Pred piatimi rokmi mi dôveru dalo 2,7 milióna ľudí, teraz to bolo 2,8 milióna voličov. Tak­že idem do ďalších piatich rokov s dôverou týchto občanov a verím, že takúto dôveru nesklamem. Chcel by som byť pokornejší, menej sebavedomý a otvorenejší voči ľuďom, ktorí majú iné názory, ako mám ja. Chcem byť aj menej arogantný."

Neúspešný kandidát Jiří Drahoš - 48,6 %

Otvoriť galériu
Zdroj: čtk

"Som veľmi vďačný za tú obrovskú vlnu energie, ktorá sa zdvihla s voľbami, a ja som presvedčený, že nezmizne. Tá vlna nadšenia tu zostane. Sľubujem, že túto energiu a nádej ponesiem ďalej. Rozhodne nekončíme, ale pokračujeme. Ideme do toho s rešpektom ku všetkým voličom. Celá kampaň bola taká obrovská skúsenosť, že si neviem predstaviť, aby som ju nejakým spôsobom nevyužil.“

Miloš Zeman je štvrý najstarší prezident v EÚ

1.  Michael Higgins, Írsko, 76 rokov

Otvoriť galériu

2.  Sergio Mattarella, Taliansko, 76 rokov

Otvoriť galériu

3. Alexander Van der Bellen, Rakúsko, 74 rokov

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Smrť iránskeho prezidenta Raísího nimi otriasla: Erdogan oznámil deň smútku v Turecku
Premiér Robert Fico
Rada vlády SR pre ľudské práva o atentáte na premiéra: Je to priama hrozba demokracie
Lietadlo sa pripravuje na pristátie na medzinárodnom letisku Toussaint Louverture v Port-au-Prince na Haiti.
Konečne dobrá správa: Letisko na Haiti opäť otvorili, pomôže to zmierniť kritický stav?
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Smrť iránskeho prezidenta: Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu, odkazuje Orbán
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Európsky parlament vo francúzskom Štrasburgu.
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu v máji? Pozrite sa, ako by skončil váš favorit
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho
Ignorancia lekárov stála skoro čestnú mamičku život.
Foto
Scenár, ktorý nechce zažiť žiadna žena: Mamička si začala plánovať vlastný pohreb krátko po pôrode!
(ilustračné foto).
Slovinsko urobilo obrovský pokrok: Na tomto už nie je závislé