Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2018 16:02 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Miloš Zeman a Jiří Drahoš už odovzdali svoje hlasy: Toto odkazujú voličom

Kandidát na prezidenta Českej republiky Jiří Drahoš žiada všetkých, ktorým záleží na budúcnosti tejto krajiny a budúcnosti ich detí a vnukov, aby prehovorili váhajúcich ľudí, nech idú voliť.

Vyhlásil to v piatok po tom, ako v pražskom Lysolajskom údolí odovzdal svoj hlas. Tento svoj odkaz považuje za kľúčový. "Bol by som rád, keby volebná účasť bola aspoň taká, ako v prvom kole, teda nad 60 percent. Neviem, či sa to splní, ale ja si veľmi cením energiu, ktorú vyvolali prezidentské voľby. Nech to už dopadne akokoľvek, tá energia nebude zmarená," uistil Drahoš.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na otázku, ako zvládol náročné dva týždne medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb, odvetil, že to boli ťažké dni, ale má dobrú kondíciu, takže to vydržal s prehľadom. "Celá kampaň bola veľmi zaujímavá skúsenosť. Stretli sme obrovské množstvo ľudí a zistili sme, ako vlastne žijú. Ten intenzívny kontakt s vidiekom, je to určite zaujímavý poznatok pre život," poznamenal.

Výkon svojho súpera Miloša Zemana komentovať nechcel. "Teraz sú už kocky hodené a všetko je na voličoch," dodal Drahoš. V Českej republike sa o 14. 00 h začalo druhé kolo dvojdňových prezidentských volieb, v ktorom sa stretnú úradujúca hlava štátu Miloš Zeman a bývalý predseda českej akadémie vied Jiří Drahoš. Ide o v poradí druhú priamu voľbu prezidenta v histórii samostatnej ČR.

 

V prvom kole volieb, ktoré sa konalo 12. a 13. januára, zvíťazil Miloš Zeman so ziskom 38,65 percenta hlasov, Jiří Drahoš získal 26,6 percenta hlasov. Svoj hlas môže vo voľbách odovzdať približne 8,4 milióna oprávnených českých voličov. Volebné miestnosti budú v piatok otvorené do 22.00 h a v sobotu (27.1.) od 8.00 do 14.00 h.

Každý je strojcom svojho šťastia

Každý je strojcom svojho šťastia a ísť voliť znamená šťastie, odkázal českým voličom súčasný prezident ČR Miloš Zeman v piatok po tom, ako vhodil svoj hlas do urny vo volebnej miestnosti v budove školy na Brdičkovej ulici v Prahe. Úradujúci prezident prišiel voliť o 15.00 h tak, ako avizoval vo štvrtok jeho hovorca. Polhodinu pred tým volebná komisia rozhodla, že neumožní prístup novinárom do volebnej miestnosti. Dovnútra však už skôr vpustili približne desiatku zástupcov médií.

Na otázku novinárov, čo si myslí o tom, že médiám nepovolili vstup do volebnej miestnosti, súčasná hlava ČR reagovala: "To nie je môj problém." Zemanov hovorca Jiří Ovčáček uviedol, že v miestnosti bolo novinárov dosť a z bezpečnostných dôvodov tam už ďalším prístup nepovolili. Doplnil, že ukrajinská aktivistka, ktorá v prvom kole vybehla na Zemana, sa do miestnosti dostala s falošným novinárskym preukazom.

Kandidát na prezidenta prišiel do volebnej miestnosti v sprievode svojej manželky Ivany Zemanovej. Rozhodujúce druhé kolo českých prezidentských volieb sa začalo v piatok o 14.00 h, keď sa otvorili dvere volebných miestností po celej krajine. Voliči môžu hlas svojmu favoritovi odovzdať do 22.00 h a potom v sobotu od 8.00 h do 14.00 h.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Hnev Slafkovského po zápase s Lotyšskom: TAKTO sa vyjadril k svojmu gólu!
Premiér Robert Fico
Rada vlády SR pre ľudské práva o atentáte na premiéra: Je to priama hrozba demokracie
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Európsky parlament vo francúzskom Štrasburgu.
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu v máji? Pozrite sa, ako by skončil váš favorit
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho
Ignorancia lekárov stála skoro čestnú mamičku život.
Foto
Scenár, ktorý nechce zažiť žiadna žena: Mamička si začala plánovať vlastný pohreb krátko po pôrode!
(ilustračné foto).
Slovinsko urobilo obrovský pokrok: Na tomto už nie je závislé
Loď, ktorá zničila most v Baltimore, začali odťahovať do prístavu.
Foto
Zmizne z očí! Odťahujú loď, ktorá zničila most v Baltimore: Obrovská operácia potrvá hodiny
Britský premiér Rishi Sunak.
Škandál s infikovanou krvou: Britský premiér hovorí o dni hanby pre Spojené kráľovstvo