Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2018 00:00 | Správy
Špeciálny projekt

Dievčatku s jahodovou bradou musia opakovane lámať kosti

Belinda a Shane Honessovci z austrálskeho Baldivis netušili, čo je ich dcérke dlhých 15 mesiacov. Rozkošné dievčatko malo od narodenia drobnučkú bradu. Všetci si mysleli, že je to prirodzené. No zatiaľ čo zvyšok jej tela rástol, dolná čeľusť viditeľne zaostávala.

Heidi-Mary má dnes dva roky a už musela bojovať o svoj krehký život. Rodičia si všimli, že zaostávajúca dolná čeľusť jej robí ťažkosti pri prehĺtaní slín, nápojov a jedla. Navštívili množstvo odborníkov, no veci sa dali do pohybu až vtedy, keď začala mať problémy s dýchaním. V čase, keď sa jej rovesníci rozbehli do sveta s prvými slovami na perách, malá Heidi sa takmer zadusila. Ako informoval portál www.zriedkavechoroby.sk, lekári v nemocnici v Sydney jej museli urobiť tracheotómiu, čiže otvor do dýchacej trubice na krku a sondu do žalúdka, prostredníctvom ktorej prijímala potravu.

Diagnóza rodičov šokovala. Išlo o mikrognatizmus, čiže zmenšenú dolnú čeľusť, ktorá sa prejavuje najmä v bradovej oblasti. V odbornej literatúre má aj prezývku „jahodová brada“, no to, čo so sebou obnáša táto zriedkavá choroba, predstavuje výzvu a boj pre celú rodinu. Jediná pomoc spočíva v chirurgickej liečbe.

Otvoriť galériu

Mikrognatizmus vzniká ako následok úrazu, zápalového či nádorového procesu v období vnútromaternicového vývinu dolnej čeľuste. Okrem toho je aj sprievodným znakom niektorých genetických ochorení. Heidi-Mary absolvovala prvú operáciu v auguste, tesne pred oslavou svojich druhých narodenín. Trvala šesť hodín a chirurgovia jej dolnú čeľusť zlomili na tri časti. Do kostí jej vložili kovové klince a skrutky, ktoré jej pripevnili kovovým rámom o hlavičku. Počas troch týždňov od operácie jej rodičia skrutky posúvali o 0,5 mm dvakrát denne pomocou špeciálneho skrutkovača, čím pomáhali kostiam rásť.

Vďaka tomu sa Heidi dokáže najesť sama, no rozsah pohybu jej sánky je značne obmedzený. Svaly a koža sú príliš napnuté. „Napriek všetkému, čo absolvovala, ju nič nezlomí, stále sa usmieva,“ teší sa mama Belinda. Malá bojovníčka onedlho podstúpi ďalšiu operáciu zameranú na vloženie chrupaviek z rebier do čeľuste a uvoľnenie lícnych svalov. Dievčatko však čakajú početné operácie s opakovaním procesu lámania kostí a ich predlžovania. Do roka by sa malo zbaviť aj otvoru v krku, prostredníctvom ktorého dýcha.

Otvoriť galériu

Heidi-Mary je jediné dieťa s mikrognatizmom v Austrálii. Je smutné, že diagnóza je tak zriedkavá, že doteraz nie je v zozname chorôb, ktorý by Honessovcov oprávnil na vznik nároku na sociálne dávky. Rodina sa tak ocitla na okraji chudoby, no vďaka osvete sa tento stav snaží zmeniť. Mama Belinda je hrdá najmä na fakt, že vedci z University of Sydney prišli vďaka jej dcére na metódu, ktorá im mikrognatizmus pomôže diagnostikovať už počas vnútromaternicového vývinu. Skúmali 300 tehotných žien a stanovili parametre, ktoré má vykazovať tvár dieťaťa vrátane uhlu brady u 18-týždňového plodu. „Včasná diagnostika ušetrí rodičom množstvo stresu a obáv, pričom pokiaľ sa o nej bude vedieť už od narodenia dieťaťa, neohrozí ho choroba na živote,“ dodáva mama.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: V SPOLUPRÁCI S OBČIANSKYM ZDRUŽENÍM ZRIEDKAVÉ CHOR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!
(ilustračné foto)
Na toto odborníci čakali 10 rokov: Merania v okolí bane Turów prekvapili aj ministra
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!