Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pomoc Židom stála rehoľnú sestru Sáru († 45) život: Bude z košickej Paris Hilton svätica?

Z blahobytu k odriekaniu. Bezstarostná Sára Salkaházi († 45) pochádzala zo zámožnej hotelierskej rodiny. V mladosti robila novinárku. Búrlivý život košickej Paris Hilton sa však radikálne zmenil, keď vstúpila do Spoločnosti sociálnych sestier, aby pomáhala druhým. S mníškami v Budapešti počas 2. svetovej vojny ukrývali prenasledované židovské rodiny, čo ju stálo život. Svojím hrdinským činom sa stala prvou blahoslavenou Košičankou.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Krásna Sára bola dcérou Lipóta Schalkháza, majiteľa najluxusnejšieho košického hotela Schalkház. Rodina jej dopriala bezstarostné detstvo i dobré vzdelanie. Vďaka literárnemu talentu sa stala novinárkou, žila bohémsky. „Bola som plná pokušení, hriechu, ľahkovážnosti, flámovania, opilstva, neriadených pocitov,“ napísala vo svojom denníku. Zasnúbila sa so správcom majera, no napokon ho nechala. „Zistila, že by to pre ňu asi nebolo skutočné šťastie. Verila, že jej najlepšie bude v ráde sociálnych sestier. Išla sa spýtať do kláštora, no neprijali ju na prvýkrát. Možno i preto, že prišla s cigaretou v ruke. Do roka prestala fajčiť a potom ju vzali,“ prezradil turistický sprievodca a znalec košickej histórie Milan Kolcun.

Ukrývali židovské rodiny

 

Sára snívala o misiách v Brazílii, no plány jej zmarila 2. svetová vojna. V tom čase viedla domov pre pracujúce ženy v Budapešti, ktorým pomáhali rehoľné sestry. So sestrami ukrývala židovské rodiny. Podarilo sa im zachrániť tisíc ľudí. „Aké smutné je pomyslieť na tých, čo nechcú vidieť pravdu, alebo ich oči sú zastreté sebectvom, nenávisťou voči inej rase,“ poznačila si do denníka. Niekto sestry udal a do ich domu vtrhli 27. 12. 1944 fašisti. „Sára tam práve nebola. Videla, že je razia, no neutiekla. Prišla a vzala na seba aj obvinenia za spolusestry,“ vraví Kolcun.

Otvoriť galériu
Život si mohla zachrániť, no namiesto toho ho obetovala za iných. Fašisti ju v Budapešti spoločne s odhalenými Židmi nahú zastrelili na brehu Dunaja a hodili do rieky. Za hrdinský čin sa už stala prvou blahoslavenou Košičankou a možno sa stane i prvou košickou sväticou. „Je to jedna z najvýznamnejších osobností Košíc. Ukazuje posun od pominuteľného svetského k svätému,“ dodal znalec histórie.

Pripravujú proces svätorečenia

sestra Martina, Spoločnosť sociálnych sestier

- Posolstvo života blahoslavenej sestry Sáry Salkaházi sa nám aj dnes prihovára a vyzýva k nasledovaniu. Jej princípy - zodpovednosť, hodnotová orientácia a solidárne prijatie každého - to sú hodnoty, ktoré v súčasnosti platia ešte aktuálnejšie než kedykoľvek predtým. Momentálne sa pripravuje proces svätorečenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Rozhodnutie, na ktoré čakal celý svet: Izraelský premiér o UKONČENÍ vojny
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?