Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2018 10:55 | Správy | Kultúra

Vypátrali sme praprapraneter legendárnej Maríny: Pravda o jej láske so Sládkovičom

Málokto tuší, akého slávneho predka má skromná dôchodkyňa žijúca v Novej Bani. Anna Andrášiková (90) rod. Pišlová je totiž praprapraneter Maríny Pišlovej, ktorá sa stala nesmrteľnou vďaka ľúbostnej básni Marína.

Napísal ju v mladosti Andrej Sládkovič a právom je považovaná za klenot slovenskej literatúry. V dome v Banskej Štiavnici, kde jeho milovaná žila, otvorili nedávno zážitkovú expozíciu Epicentrum lásky. Anna Andrášiková rada spomína na praprapratetu Marínu a verí, že jej dom ešte raz navštívi.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Marínu napísal v roku 1844 spisovateľ Andrej Sládkovič a má až 2 900 veršov. Viac ako 170 rokov je považovaná za najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete. Hlavným námetom je nešťastná láska k milovanej študentke Márii Pišlovej. „U nás sa veľa o tomto príbehu nehovorilo. Populárne je to až v poslednom období,“ vraví potomok Maríny Anna Andrášiková, ktorá býva v Novej Bani (okr. Žarnovica), a pokračuje: „Moja mamička mi vravela, že boli do seba zaľúbení, ale jej mama ich láske nepriala. Marína sa neskôr musela vydať za bohatého pernikára a voskára Juraja Geržu. Tak ich láska zostala navždy nenaplnená. Mamička spomínala aj to, že keď bola Marína staršia a ovdovela, spadla do jazera Klinger počas prechádzky. Či to bola nešťastná náhoda, alebo tam skočila sama, to nevie nikto. Našťastie ju zachránili.“

Čiperná dôchodkyňa má doteraz pred očami pamätný výlet. „Moja mamička chcela veľmi ísť na hrob Maríny do Banskej Štiavnice. Boli sme tam spolu asi pred 30 rokmi. V dome, kde žila, som však ešte nebola. Dúfam, že skôr ako zomriem, ho aspoň raz nav­štívim,“ dodá príbuzná slávnej Maríny.

 

Otvoriť galériu
Láska medzi Sládkovičom a Marínou rozkvitla, keď básnik ako študent doučoval v rodine Pišlovcov. Zo Štiavnice však musel odísť, a tak si dali s milou sľub lásky. Neskôr sa chcel vrátiť po milovanú Marínu a požiadať ju o ruku. Po smrti otca sa však rodina Pišlových ocitla vo finančnej tiesni a matka tlačila na Marínu, aby sa vydala za dobre situovaného pernikára. Sládkovič v pohnutí nad nenaplnenou láskou napísal svoje básnické veľdielo. Rukopis údajne opatrovala Marína až do svojej smrti v roku 1899.

Kto bol Andrej Sládkovič

Otvoriť galériu
Vlastným menom Andrej Braxatoris (* 30. marca 1820, Krupina - † 20. apríla 1872, Radvaň nad Hronom) bol evanjelický kňaz, básnik, kritik, publicista a prekladateľ. Je po ňom pomenovaná planétka (4 781) Sládkovič aj gymnázium v Banskej Bystrici i v Krupine. Báseň Marína, ktorú napísal v roku 1844, je spolu s lyricko-epickou básňou Detvan považovaná za vrchol jeho básnickej tvorby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Mário Kaprálik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!