Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2018 09:55 | Správy | Politika

Kosík označil za hlavu únosu Kováča ml. Lexu, ten kontruje: Drsný odkaz bývalého šéfa SIS

Tvrdý pozdrav zo slnečnej Afriky. Ľuboš Kosík (52), ktorý sa po rokoch priznal k únosu syna prezidenta Michala Kováča († 86), prišiel s novým obvinením.

Tvrdí, že zavlečenie Kováča ml. riadil z tepla svojej kancelárie vtedajší šéf SIS Ivan Lexa (56). Tak to popisuje vo svojej obžalobe z roku 2000 aj prokurátor Michal Serbin. Kosík je pritom na úteku v Mali. K obvineniu sa exkluzívne pre Nový Čas vyjadril aj samotný Lexa. 

Kováča ml. uniesli ešte v roku 1995, vyšetreniu kauzy takmer 20 rokov bránili Mečiarove amnestie. Kosík v roku 2015 utiekol do Afriky po tom, ako na Slovensku vyfasoval 14 rokov za falšovanie zmeniek, kde ho chytila polícia. V decembri nečakane priznal účasť v skupine, ktorá Kováča ml. uniesla, s tým, že všetko to bolo pod palcom SIS. Teraz denníku SME poslal nové vyhlásenie. „Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu,“ povedal Kosík s tým, že Lexa dával príkazy zo svojej kancelárie.

Otvoriť galériu
Exsiskár Kosík
Zdroj: anc
Spievať sa vraj rozhodol preto, že ho všetci hodili cez palubu. Pred mesiacom za hlavných organizátorov označil námestníka SIS Jaroslava Svěchotu († 63) a člena SIS Michala Hrbáčka (53). „Sú to nezmysly. Asi niekomu uškodilo africké slnko, ale netreba byť nervózny, dá sa to liečiť,“ povedal vtedy Hrbáček Novému Času. Obžalobu, v ktorej z  únosu viní 13 mužov, z toho 8 príslušníkov SIS na čele s Lexom, vypracoval ešte v roku 2000 prokurátor Michal Serbin. Po zrušení amnestií pristála u sudcu Karola Poslucha na bratislavskom súde.

Lexa prehovoril

 

Exšéfa tajných súdili vo viacerých kauzách, vždy zo siene odišiel ako nevinný. Teraz ho majú súdiť aj za únos. „Pán Kosík je usvedčený zmenkový podvodník, ocitol sa v zúfalej životnej situácii, v ktorej robí zúfalé činy, medzi ktoré patria aj myšlienkovo nesúrodé a predovšetkým nepravdivé mediálne vystúpenia, ktoré vzhľadom na ich povahu nemá význam komentovať,“ vyhlásil Lexa pre Nový Čas.

Otvoriť galériu
Ten sa dávnejšie vyjadril, že bol v tom čase prílišným zelenáčom, aby organizáciu zavlečenia prezidentovho syna do zahraničia zvládol. Nevylúčil účasť nebohého vtedajšieho námestníka tajnej služby Svěchotu. O tom Kosík tvrdí, že nad celou akciou vykonával dozor zo služobného auta. „Pozrite si tu prácu Serbina, vraj som bol na Úrade vlády a v čakačke. Potom v parlamente,“ odvetil Lexa na otázku, kde sa nachádzal v inkriminovaný čas únosu. Medzi obžalovanými sa nenachádza expremiér Vladimír Mečiar, aj keď Serbin konštatuje, že Lexa v tom čase naozaj bol u Mečiara na Úrade vlády a pol hodiny mali osamote debatovať.

Musí sa vrátiť

Generálna prokuratúra potvrdila, že dostala informáciu o snahe Kosíka vypovedať mailom na Nový rok. Podľa hovorkyne Andrey Predajňovej je pripravená vykonať úkony trestného konania, no na to je nutný Kosíkov návrat na Slovensko. O to sa už vyše roka snaží ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Problémom je, že Slovensko nemá s africkou krajinou dohodu o vydávaní zločincov. Minister vnútra Robert Kaliňák konštatuje, že sa ho pokúsia dopraviť. „Aby jeho výpoveď bola relevantná. Snažíme sa o to dosť intenzívne,“ povedal s tým, že v kontakte s Afričanmi je ministerské oddelenie policajnej spolupráce.

Kosíkovo vyjadrenie na neho pôsobí účelovo. „Prečo teraz, prečo to neurobil predtým, keď tu bol, pred jeho odsúdením,“ dodal Kaliňák. Právnik Marek Benedik hovorí, že jeho výpoveď môže mať vplyv na rohodnutie súdu. „Ochota vypovedať v inej trestnej veci môže byť skutočnosť relevantná pri jeho prípadnej žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu,“ skonštatoval.

K čomu sa priznáva Kosík

  • únos syna prezidenta Michala Kováča zorganizovala SIS na čele s jej šéfom Lexom
  • Kováča ml. sledovali niekoľko dní, než sa ho 31. 8. 1995 rozhodli zmocniť
  • prvotné pokyny hovorili o tom, že odovzdajú Kováča ďalšej skupine, ktorá ho mala kompromitovať
  • Kosík popiera, že by tak, ako tvrdí obžaloba, použili pri únose násilie. Kováča chceli len nafotiť opitého s prostitútkou, nedostal ani putá, na hlavu dostal čierne vrecko
  • celý čas bol o akcii podrobne informovaný Ivan Lexa, ktorý bol strojcom únosu
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Motorkár utrpel vážne zranenia.
Dramatický zásah leteckých záchranárov v lese: Mladý motorkár si ťažko poranil hlavu!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!