Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2018 10:05 | Správy | Politika

Minister financií Kažimír si posvieti na tých najväčších: Zdaní Google a Facebook na Slovensku?!

Minister financií Peter Kažimír (49) oznámil, že začína pracovať na tom, aby na Slovensku zostávali milióny eur, ktoré do zahraničia odvádzajú internetoví giganti.

Firmy ako Facebook a Google totiž zdaňujú svoje príjmy z inzercie väčšinou v daňových rajoch. Kažimír odhaduje, že celkovo ide o balík až 80 miliónov eur. Ako to chce dokázať? Množstvo peňazí z reklamného balíka na internete smeruje mimo Slovenskej republiky, čo chce Kažimír zmeniť. „Komisia na popud francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pracuje na návrhu zavedenia odvodov. Niekedy na jar očakávame návrh,“ predstavil plány Kažimír. Tvrdí, že v daňových otázkach, ako je táto, potrebujú jednohlasnú zhodu v Európskej únii. „Len čo bude na svete návrh, ktorý bude mať prvky aj z pohľadu OECD, tak my budeme jednou z prvých krajín, ktoré budú chcieť na národnej úrovni zaviesť takýto druh odvodu. Má to vzťah najmä k pôsobeniu firiem, ako je Google a Facebooku,“ rozpráva minister. „80 miliónov eur, to je časť reklamného trhu na Slovensku, ktorý končí na účtoch Google a Facebook a odchádzajú zo Slovenska bez toho, aby mal čo i len cent či už štát, alebo vydavatelia. Viem si predstaviť, že od budúceho roka by sme takúto legislatívu mali,“ povedal Kažimír. Predseda Spotrebiteľského fóra Kryštof Kruliš hovorí, že problém bude s rozvojom technológií ešte narastať. „Digitálne platformy poskytujú služby v EÚ prostredníctvom spoločností sídliacich v krajinách, v ktorých majú výhodné daňové a právne postavenie, Google v Írsku či Uber v Holandsku,“ vysvetľuje Kruliš.

 

Kladivo na giganty

Gro podnikania internetových gigantov je totiž v zahraničí. Slovenský Google za rok 2016 zaplatil podľa účtovnej uzávierky daň v hodnote 46 809 €, keďže v tom nie je zahrnutá inzercia, z ktorej firme plynú nadštandardné príjmy. Facebook sa na otvorenie lokálnych pobočiek ešte len chystá. Expert Kruliš dodáva, že „postihnúť všetky prípady zdanenia digitálnych platforiem bude podmienené medzinárodnou zhodou, vrátane spolupráce krajín, ktoré zo stavu dlhodobo profitujú“. Od januára majú pritom poskytovatelia služieb cez digitálne platformy povinnosť zdaňovať všetky príjmy zo Slovenska na Slovensku. Ide o spoločnosti Uber, Airbnb a Booking, ktoré poskytujú dopravu a ubytovanie. „Tieto firmy sa budú musieť po novom registrovať formou stálej prevádzkarne na území Slovenska,“ tvrdí Kažimír. Ak to spoločnosť nespraví, uplatnia tzv. zrážkovú daň, čiže z poplatku, ktorý odvedie samotný podnikateľ za používanie platformy mu zrazia 19 až 35 %.

 

 

Koho budú zdaňovať

Inzerciu internetových gigantov

Google Facebook

Nadnárodné giganty v súčasnosti na Slovensku odvádzajú zaned­bateľnú časť príjmu na daniach. Inzercia, ktorú poskytujú, je totiž zdaňovaná v iných krajinách. Kažimír chce zmeniť systém tak, aby sa odvádzali dane na Slovensku.

 

Firmy, ktoré poskytujú ubytovanie a odvoz

Airbnb Uber Booking

Poskytovatelia služieb cez digitálne platformy sa tak musia registrovať formou stálej prevádzkarne na území Slovenska a príjmy sa budú zdaňovať. Ak sa nezaregistruje, tak sa uplatní systém zrážkovej dane – podľa toho, kto peniaze reálne prijme.

 

Nedokážu postihnúť všetky prípady

Kryštof Kruliš, predseda Spotrebiteľského fóra

- Novela zákona o dani z príjmu na Slovensku môže pomôcť daňovej správe, aby sa s danou problematikou lepšie vyrovnala. Všetky situácie ale nepostihne. Pokiaľ si nadnárodná spoločnosť, ktorá chce na internete inzerovať, inzerciu zadá jednotne pre celú EÚ prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti v zahraničí, daňová správa na Slovensku sa o tom nemusí dozvedieť, aj keď sa inzercia bude zobrazovať aj užívateľom internetu zo Slovenska. Problém je, že na internete hranice neplatia a celý svet je vzdialený len na jedno kliknutie.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Turisti môžu ísť do hôr len za svetla.
Váš Tip
Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia: TANAP pripravuje pre návštevníkov jedinečnú akciu!
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov