Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2008 17:39 | Správy | Peniaze

Problémom Slovenska je daňové zaťaženie ľudí s nízkym príjmom

BRATISLAVA - Slovensko má v porovnaní s ostatnými krajinami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) horšiu pozíciu v zdaňovaní nízkopríjmových skupín obyvateľstva.

Vyplýva to z najnovšej publikácie OECD Taxing wages. "Daňovo-odvodové zaťaženie nízkopríjmových domácností je dlhodobým problémom Slovenska. Jednou z možností ako zodpovedne pristúpiť k riešeniu tejto otázky je zavedenie zamestnaneckého bonusu," uvádza sa v komentári Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií SR.

Napriek tomu, že väčšina indikátorov vykazuje podľa prieskumu na Slovensku v porovnaní s priemerom OECD lepšie hodnoty, osobitnú pozornosť je potrebné venovať práve skupine nízkopríjmových jednotlivcov a rodín s deťmi. Pri týchto skupinách je výška daňového klinu ktorý vyjadruje rozdiel medzi celkovými nákladmi práce zamestnávateľa a čistou mzdou zamestnanca vyjadrený v % z nákladov práce) nad úrovňou priemeru OECD. Napríklad v porovnaní s priemerom OECD čelí jednotlivec s príjmom na úrovni 67 % priemernej mzdy s dvoma deťmi daňovému zaťaženiu vyššiemu o 5,2 percentuálneho bodu (23 % voči 18,2 %). Podľa výsledkov publikácie vyšší daňový klin v porovnaní s priemerom OECD Slovensko dosahuje aj v prípade nízkoprijmového jednotlivca a dvojice s nepracujúcim partnerom.

Súčasný trend v zdaňovaní, podľa najnovšej publikácie OECD Taxing wages, smeruje k menej progresívnejším daňovým systémom s menším počtom daňových pásiem a menšími rozdielmi medzi sadzbami v najvyšších a najnižších daňových pásmach. Daňové zaťaženie vyjadrené cez spomínaný daňový klin sa v jednotlivých krajinách OECD výrazne líši. V roku 2007 daňový klin jednotlivca s príjmom na úrovni priemernej mzdy prevyšoval v Belgicku, Nemecku a Maďarsku 50 % celkových nákladov práce, naopak v Mexiku a Japonsku nedosiahol ani 20 %. S daňovým klinom na úrovni 38,5 % (podľa IFP 42,6 %) sa Slovensko nachádza veľmi mierne nad úrovňou priemeru OECD vo výške 37,7 %. Podľa výsledkov štúdie zaznamenalo Slovensko od roku 2000 jedno z najvýraznejších znížení daňového bremena v rámci OECD naprieč celým spektrom daňovníkov, na rôznych úrovniach príjmov a podľa rozdielneho rodinného stavu.

IFP pritom poukazuje na skutočnosť, že OECD nepovažuje podľa svojej definície odvody na sociálne zabezpečenie platené mimo sektora verejnej správy za daň a preto ich nezohľadňuje v kalkulácii daňového klinu. V praxi to podľa inštitútu znamená, že odvody zamestnávateľa na starobné sporenie odvádzané do II. piliera (vo výške 9 %) nie sú zahrnuté v kalkuláciách daňového a odvodového zaťaženia na Slovensku. Preto IFP uvádza pri hodnote daňového klinu na Slovensku mierne vyššiu hodnotu (42,6 %), ktorá zohľadňuje spomínané odvody na starobné sporenie. Hodnota prezentovaného daňového klinu OECD tak vypovedá len o skutočnom daňovom zaťažení tých jednotlivcov, resp. rodín, ktorí sú sporiteľmi v II. pilieri. Z hľadiska zamestnávateľov tak podľa IFP dochádza k skresleniu celkových nákladov práce, ktoré sú tak nižšie o spomínaných 9 %. Publikácia Taxing wages zverejnená 11. marca 2008 prezentuje detailný pohľad na medzinárodne porovnateľné informácie o výške daňovo-odvodového zaťaženia práce v rámci 30 členských krajín OECD. Štúdia sa zameriava na štruktúru zaťaženia práce ako aj trendy vo vývoj v rokoch 2000 až 2006.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!