Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2018 12:00 | Správy | Politika

Top 10 najväčších parlamentných absentérov v roku 2017: Politológ posiela jasný odkaz!

Parlament sa premenil na medvedí brloh. Život sa tu totiž na niekoľko týždňov úplne zastavil. Pracovný ruch ustal ešte pred Vianocami a do poslaneckých lavíc nastúpia naši zákonodarci až na konci januára.

Niektorí to so svojím pracovným tempom nepreháňali ani v minulom roku. Na rozdiel od bežných smrteľníkov mali povinných len 83 rokovacích dní, napriek tomu väčšina zhrabla slušných 43 000 eur. Nový Čas sa pozrel na 10 najväčších poslaneckých absentérov. Ako ospravedlňujú svoju neúčasť?

Viac ako schvaľovanie zákonov pre pospolitý ľud rezonovala v našom parlamente za posledné mesiace najmä téma zvyšovania platov našich zákonodarcov. Jednu chvíľu sa dokonca zdalo, že by nezhody mohli položiť vládu, keď­že na zadné sa stavali aj v SNS, aj v strane Most-Híd. Nakoniec sa tak nestalo, keďže sa dohodli na tom, že mzdy vyriešia tento rok. Spolu strávili v parlamentných laviciach 83 riadnych rokovacích dní. Niektorí z nich však vynechali takmer polovicu z nich. Ospravedlnenia boli rôzne. Zahraničné, cesty, materská dovolenka či choroba. Viacerí z poslancov prekonali vážne operácie, takže sa miestami zdalo, že parlament sa mení na lazaret. Výnimku tvoril asi len Igor Matovič, ktorý na hlasovania nechodil pre nezhody s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. „Je to môj protest proti tomu, že parlament vedie chorý človek, ktorý považuje za normálne potajomky čítať listy, ktoré mi píšu moji voliči a cenzurovať ich obsah,“ povedal Matovič s tým, že zatiaľ prišiel o 4 platy.

Otvoriť galériu
Parlament
Zdroj: anc

Rozdielny prístup

 

U poslancov bol však rozdielny prístup aj k poberaným peniazom. Napríklad poslankyňa Katarína Cséfalvayová zo strany Most-Híd vynechala začiakom roka schôdzu z dôvodu plnenia si materských povinností. Nepoberala však materskú dávku, ale riadny plat. Jej kolegyňa Silvia Shahzad, ktorá zastupuje OĽaNO, to spravila presne opačne a poslaneckej mzdy sa na určitý čas vzdala. Politológ tvrdí, že tým, že pre našich zákonodarcov neplatia jasné pravidlá, môžu si robiť, čo chcú. „Hranica medzi poslancami a bežnými ľuďmi by mala byť rovnaká. To znamená, že ak nejaká poslankyňa porodila a nechodí do parlamentu, mala by brať normálne materskú, a nie plat,“ tvrdí politológ Ján Baránek. To isté by malo byť podľa jeho slov aj v prípade zdravotných problémov. „Mali by ísť normálne na PN-ku, nie poberať plat, aj keď im to zákon nezakazuje,“ povedal.

Zakázať kumulovanie funkcií

Niektorí poslanci uvádzali v dôvodoch svojej neprítomnosti aj plnenie si iných pracovných povinností. Mnohí sú totiž zároveň primátori alebo župani. Politológ tvrdí, že kumulovanie funkcií by malo byť zakázané zákonom. „NIkto nemôže sedieť na dvoch stoličkách a tváriť sa, že vykonáva dobre svoju svoju prácu,“ dodáva Baránek.

Otvoriť galériu
Ján Baránek.
Zdroj: anc

Najväčší absentéri za rok 2017  

Som najaktívnejší poslanec

Igor Matovič (44) - 52 dní

Otvoriť galériu

- Ja do parlamentu normálne chodím, nezúčastňujem sa len samotných hlasovaní. Je to môj protest proti tomu, že parlament vedie chorý človek, ktorý považuje za normálne potajomky čítať listy, ktoré mi píšu moji voliči a cenzurovať ich obsah. Danko mi za nehlasovanie strhol 4 platy, ale napriek tomu som stále vyhodnotený ako najaktívnejší poslanec z pohľadu počtu predložených návrhov.

 

Všetko som podložila lekárom

Eva Antošová (53) - 39 dní

Otvoriť galériu

- Všetky moje absencie boli ospravedlnené a podložené lekárskym potvrdením. Prekonala som vírusovú infekciu, ktorú mi spôsobila zrejme klimatizácia. Čerpala som PN-ku, takže nemocenskú. Napriek tomu som patrila medzi aktívnych poslancov a predkladala som návrhy.

 

Operácia srdca

Emil Ďurovčík (60) - 16 dní

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

- Tento rok som musel absolvovať operáciu srdca v Národnom ústave srdcovo-cievnych chôrob. Počas mojej neprítomnosti som nebral plat, ale maródku.

 

Zdravotné dôvody

Natália Blahová (43) - 13 dní

Otvoriť galériu

Do uzávierky sa nevyjadrila. Medzi hlavné dôvody uvádzala na stránke Národnej rady chorobu, ošetrovanie člena rodiny alebo lekára.

 

Ošetroval rodinu

Ľudovít Goga (48) - 12 dní

Otvoriť galériu
Ľudovít Goga.
Zdroj: tasr

 

Do uzávierky sa nevyjadril. Ako ospravedlnenie však v parlamente uvádzal ošetrovanie člena rodiny, vážne rodinné dôvody aj neodkladne vážnu situáciu v rodine.

 

Choroba

Juraj Kolesár (39) - 12 dní

Otvoriť galériu

Do uzávierky sa nevyjadril. V dôvodoch pre predsedu parlamentu bol stručný. Dva týždne strávil doma v posteli, pretože bol chorý.

 

Prasknuté rebro

Jana Vaľová (52) - 12 dní

Otvoriť galériu
Jana Vaľová.
Zdroj: anc

- Mala som operáciu kolena. Mala som roztrhaný meniskus a dokonca sa mi tento úraz stal v parlamente. Spadla som v opätkoch, keď vymenili nové koberce. Dokonca som mala prasknuté rebro. My nie sme klasickí zamestnanci - zákonník práce sa vzťahuje na nich.

 

Vážny úraz nohy

Oto Žarnay (48) - 11 dní

Otvoriť galériu
Oto Žarnay (48)
Zdroj: anc

Do uzávierky sa nevyjadril. Medzi jeho dôvody absencie však patrili najmä zdravotné problémy. Od lekára dostal odporučený pokojný režim pre vážnejší úraz nohy. Niekoľkokrát bol aj na kontrolných vyšetreniach a preväzoch.

 

Županské povinnosti

Marian Kotleba (40) - 10 dní

Otvoriť galériu

Do uzávierky sa nevyjadril. Podľa ospravedlnení za jeho absenciu mohli pracovné dôvody, ktoré mohli súvisieť aj s jeho šéfovaním v Banskobystrickej župe. Niekoľko dní však bol chorý.

 

Rodinné veci

Jana Cigániková (34) - 10 dní

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

- Všetko si dopodrobna nepamätám, ale boli to zrejme rodinné dôvody, keďže som s dvoma deťmi sama. Ale aj nejaké pracovné záležitosti, ale keď to počúvam, tak sa budem musieť polepšiť.

PARLAMENTNÝ ŽIVOT

- 247 pracovných dní museli odpracovať bežní ľudia v roku 2017, pričom priemerná mesačná mzda sa pohybuje na úrovni 935 eur.

 - 83 rokovacích dní mali v pláne poslanci parlamentu, no ich mzda bola vo výške 3576 eur za mesiac.

Polepšia si - Budúci rok musia zákonodarci odpracovať minimálne 82 rokovacích dní, plat sa im zdvihne o zatiaľ nešpecifikovanú sumu.

30. januára 2018 začína pracovný rok poslanca, počas leta má nárok na dva mesiace bez rokovania podobne ako školáci.

14. decembra 2018 je plánovaný koniec pracovného roka pre zástupcov
ľudu, ktorí sa tak budú môcť odobrať na zimné prázdniny.

Jún a september sú mesiace s najväčším počtom rokovacích dní. Poslanci musia prediskutovať a odhlasovať návrhy zákonov pred prázdninami a po nich, kedy sa ich nakopí najviac.

Málo dní -  Najmenej dní strávia v laviciach v januári - len dva a v apríli - štyri.

Pracovný čas - Poslanci rokujú od 9.00 do 19.00, no počas piatka sú v práci len do druhej hodiny popoludní.

 

CHORÍ POSLANCI NA PN ÍSŤ NEMUSIA

Ak je poslanec dlhodobo chorý, alebo sa z nejakých príčin nemôže zúčastňovať schôdzí, tak na tzv. péenku ísť vôbec nemusí, keďže to nie je jeho povinnosťou. Môže si od 11. dňa svojej práceneschopnosti uplatniť nárok na nemocenské. Musí však splniť podmienku absencie príjmu, nesmie mať za obdobie, počas ktorého je práceneschopný, príjem z výkonu funkcie poslanca NR SR. Rovnako majú nárok na ošetrovné, ak opatrujú svojho príbuzného najviac desať dní.

PLAT PORÁSTOL O EURO

Ročne zarobili 42 912 eur

Mesačne zarobili 3 576 eur

Denne 517 eur

Po roztržke o zmrazovaní platov sa dohodli, že od januára tohto roka narastie symbolicky o jedno euro. Od Nového roka tak poslanci zarábajú 3 577 eur mesačne. V koalícii sa však čaká veľká diskusia už v prvých mesiacoch o tom, ako budú vyratávať poslanecký plat bez toho, aby ho museli každoročne zmrazovať.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Robert Fico odkázal Slovákom dôležité posolstvo: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
ilustračné foto
Polícia zadržala muža, ktorý nahlásil bombu na súde: Hrozí mu niekoľko rokov vo väzení!
Hrad Modrý Kameň.
Váš Tip
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu: Na čo sa môžu návštevníci tešiť?
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!