Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2017 18:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Najsmutnejšia rodina z Hlohovca býva v kancelárii s plošticami: Okrem chudoby trápia deti a rodičov ťažké choroby!

Chudoba ich dostala na samé dno! Rodina z Hlohovca túži prežiť Vianoce v teple domova.

Matka Adriana (45), jej manžel Martin (27) a deti Andrej (9), Paulínka (10) a Matúš (14) žijú len zo dňa na deň. Chýba im úplne všetko. Potraviny, lieky, oblečenie, hračky, ale hlavne dobré podmienky na bývanie. To stratili po tom, čo Adrianin prvý manžel spáchal samovraždu. Odvtedy je matka s deťmi viac na ulici ako doma. Ešte pred 2 rokmi museli leto tráviť v lese v stanoch. Celá rodina pritom trpí závažnými zdravotnými problémami, najmladší Andrejko je onkologický pacient.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

V živote zažili viac zlého ako dobrého. Adriana žila ešte pred rokmi so svojím prvým manželom, ktorý jej a ich spoločným deťom Andrejovi (9), Paulínke (10) a Matúšovi (14) robil zo života peklo. „Bil nás, otĺkal, ako sa len dalo. Hlavne do hlavy nám dával buchnáty. Nechcem už na to spomínať. Asi nás vyslobodil tým, že spáchal samovraždu,“ hovorí so zovretým hrdlom životom skúšaná Adriana.

Hoci modriny po manželových buchnátoch sa im už dávno zahojili, natrvalo sa podpísali na ich zdraví. „Ja som skoro úplne hluchá, nepočujem. Môj synček Andrejko nepočuje na 90 %. Moja dcéra takmer vôbec nerozpráva a môj najstarší syn je anorektik. Lekári nám povedali, že zdravotné problémy máme ako následok toho, že nám otec mojich detí ubližoval,“ rozpráva smutne.

Choré sú deti aj rodičia

 

Život jej dáva jeden kopanec za druhým a celá rodina je odkázaná na pomoc iných ľudí. „Sme úplne na dne. Bývame teraz v areáli pneumatík, prenajali sme si dve kancelárie. Deti nemajú v izbe ani okno. Kuchyňa je tiež bez okna. Nemôžeme ani poriadne vetrať, pretože oproti nám je LPG, a keď vyhodia bomby s plynom, sme tu zamorení a nedá sa tu dýchať,“ opisuje hrozný stav nešťastná žena, ktorá ešte pred 2 rokmi bývala s deťmi v lese.

„Nemali sme na nič a keď bolo teplo, bývali sme v stanoch,“ dodáva smutne. Okrem toho ženu trápi podlomené zdravie detí. „Môj synček Andrejko je onkologický pacient. Má niečo na pľúcach a stále chodíme na pľúcne. Okrem toho, že nepočuje, je aj ťažký astmatik. Dcérka má zase problémy s vysokým krvným tlakom a najstarší syn je ťažký anorektik,“dodáva matka, ktorá sama bojuje so zdravotnými problémami.

„Keď už nevládzem a som na dne so silami, vynecháva mi srdce,“ hovorí otvorene. Akoby toho nebolo málo, Adrianin terajší manžel váži neuveriteľných 36 kilogramov. „Má svalovú dystrofiu a nedokážu mu lekári pomôcť, pretože má veľké dlhy na posiťovni, a tým pádom nemá nárok ani na lieky. Bez liekov vydrží tak nanajvýš ešte rok,“ plače nešťastná žena, ktorá už nevie, ako ďalej.

Otvoriť galériu

Túžia po lepšom bývaní

Osud životom skúšanej rodiny však pred Vianocami chytil za srdce mnohých ľudí, ktorí sa im rozhodli pomôcť. „Neskutočná vďaka patrí ľuďom, ktorí nám v tejto ťažkej situácii pomáhajú. Nosia nám jedlo, oblečenie a tiež hračky pre deti, sme im nesmierne vďační,“ ďakuje Adriana, ktorá má jedno veľké prianie pre celú rodinu.

„Chceli by sme zabezpečiť deťom krajšie bývanie. Teraz tu nemáme teplo, moje deti spia v izbe, kde je obrovská skriňa elektrického napätia. Bojím sa, že sa niečo stane,“ hovorí s tým, že sa im dovnútra cez jedni z dverí dokonca dostávajú ploštice. Aj súrodenci túžia po svojich izbičkách. „Chcel by som mať vlastnú izbu a mať Vianoce ako ostatní moji spolužiaci,“ smúti Matúš, ktorý si pod stromček želá horský bicykel. Aj Andrejko má svoje želania.

„Rád by som mal aj ja svoju izbu a potreboval by som notebook, aby som v škole mohol lepšie pracovať a dorozumievať sa, keďže nepočujem,“ dodáva malý Andrej. Rodina verí, že situáciu im pomôže vyriešiť aj Mestský úrad v Hlohovci. „Boli sme prešetriť situáciu, rodine sme povedali, aké sú možnosti. Problém ale je, že nemajú v Hlohovci trvalý pobyt, a tak musia žiadať o pomoc tam, kde majú trvalý pobyt nahlásený,“ povedala Novému Času terénna pracovníčka sociálneho úradu, ktorá počas našej návštevy k rodine prišla na obhliadku.

Otvoriť galériu
Rodina žije v priemyselnom areáli.
Zdroj: Zuzana Šišovská

Rodinný rozpočet

Príjmy

- sirotský a vdovský dôchodok : 720eur

Výdavky

- nájom za kancelárie - 280 eur

- škola pre deti - 150 eur

- lieky pre matku - 60 eur

- lieky pre deti - 120 eur

- strava - 110 eur

- drogéria - 0 eur

- oblečenie - 0 eur

Úrady im navrhli možnosti

Zuzana H. Siebenstichová, hovorkyňa Hlohovca

Deti chodia do školy, rodina býva v slušných podmienkach, navštevuje komunitné centrum a jej príjem prevyšuje 600 €. Môžu podať žiadosť o mestský nájomný byt v Hlohovci, rovnako aj do každej obce, kde majú záujem bývať. Vzhľadom na potrebu aktívne riešiť zdravotný stav rodinných príslušníkov, rodine navrhujeme nájsť si lekárov v Hlohovci. Ak by tu mali trvalý alebo prechodný pobyt, mesto im vie poskytnúť služby sociálneho taxíka. Rodine bolo ozrejmené aj to, ako o pomoc požiadať štát.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj