Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

Ceny potravín oproti minulému roku stúpli: Koľko zaplatíme za vianočný nákup?

Tohtoročné vianočné sviatky poriadne načrú do našich peňaženiek.

Z údajov za november, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad, vyplýva, že ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrástli o 6,5 percenta! Štedrá večera a pohostenie nás tak vyjdú viac ako vlani. Za ktoré položky si priplatíme a na ktorých ušetríme? Čo hovoria analytici?

Na Vianociach nešetríme, chceme dopriať sebe i blízkym. Tento rok musíme v ruke obrátiť každé euro. Desiatka vajec je drahšia o 63 percent, malá kocka masla o 50 percent, kilogram hrozna o 33 percent. Ceny potravín sa medziročne zvýšili o 6,5 percenta. „Takéto výrazné medziročné zdraženie potravín sme za posledných päť rokov na Slovensku nezaznamenali,“ tvrdí Eva Sadovská zo Slovenského farmárskeho družstva.

Vlani sme sa tešili z toho, že ceny klesajú. V priebehu tohto roka sa situácia úplne zmenila. Ceny niektorých potravín začali prudko rásť. Najprv citeľne zdraželi mlieko a mliečne výrobky, potom maslo a napokon vajcia. „Štafetu po masle v posledných mesiacoch prebrali vajcia. Najmä pre ich zdražovanie ceny potravín (medzimesačne) vzrástli v priemere o 0,9 percenta,“ hovorí Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank.

 

Kríza za krízou

Asi neexistuje slovo, ktoré by sa v súvislosti s cenami potravín skloňovalo tak často ako slovo kríza. Za mliečnou a maslovou krízou bol prebytok mlieka, ktorý zrazil výkupné ceny tak nízko, že mnohí producenti prestali chovať kravy. „Menej dojníc v súčasnosti znamená menej vyprodukovaného mlieka na trhu,“ pripomína Sadovská. Vajíčkovú krízu zasa odštartovala kauza fipronil. V Holandsku pre vajcia kontaminované pesticídom zatvorili stovky hydinárskych fariem. No je tu ešte jeden dôvod. Kúpyschopnosť Slovákov rastie. Nezamestnanosť dosiahla rekordne nízku úroveň, ľudia si môžu dovoliť viac. „Spotreba domácností by mala dosiahnuť najvyššiu dynamiku od roku 2008,” napísal nedávno Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

Decembrové ceny potravín a nealkoholických nápojov budú známe v januári. Je pravdepodobné, že oproti decembru 2016 budú vyššie o šesť – sedem percent. „Medziročný rast cien potravín by mal svoj vrchol dosiahnuť na prelome rokov. Ceny masla tak pravdepodobne učinili už v októbri,” dodáva Koršňák.

Otvoriť galériu
Sladkosti.
Zdroj: infografika NČ

Otvoriť galériu
Štedrá večera.
Zdroj: infografika NČ

Otvoriť galériu
Ovocie a nápoje.
Zdroj: inforgrafika NČ

Aj bravčové nás vyjde viac

Eva Sadovská, Slovenské farmárske družstvo

Oproti minulému roku si priplácame za výrobky z bravčového mäsa, ale aj za jablká. Za drahšou bravčovinou stoja drahšie kŕmne zmesi či nedostatok tohto mäsa na trhu. Ošípané sú veľmi náchylné na ochorenia, a preto je ich chov náročný, a to aj po finančnej stránke. Vyššie ceny jabĺk má zase na svedomí mrazivé počasie na jar tohto roka.

 

Nakupujte s rozumom

  • nakupujte v diskonte a vo veľkorozmerných predajniach, využite akcie
  • urobte si nákupný zoznam, nenakupujte veci, ktoré nepotrebujete
  • nepreháňajte to s množstvom potravín, aby vám nebolo ľúto toho, čo ste neskonzumovali

 

Vo V4 sme najdrahší

Na Slovensku potraviny stoja viac ako v ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky. V Česku a v Maďarsku sú lacnejšie o 9 percent a v Poľsku až o 30 percent. Rozdiely majú viacero dôvodov. Ide najmä o konkurenčný boj medzi výrobcami a obchodnými reťazcami, úroveň dovozu plodín a potravín a taktiež o vývoj menových kurzov. V širšom meradle sme na tom oveľa lepšie. Z analýzy Poštovej banky vyplýva, že lacnejšie potraviny majú len v šiestich krajinách Európskej únie.

 

Záleží aj na kurze

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Pri nákupnej turistike treba brať do úvahy aj náklady na dopravu a vývoj menových kurzov. Ak naša mena oslabuje voči mene krajiny, v ktorej nakupujeme, tak to naše nákupy robí drahšími. Ak sa euro posilňuje, tak nakupovanie v zahraničí je výhodnejšie.

 

Najvyššia inflácia od marca 2013

Inflácia sa definitívne vrátila do nášho života. Kým do júna sa pohybovala okolo jedného percenta, v júli vzrástla na 1,4 percenta a z mesiaca na mesiac je vyššia. V novembri dosiahla 1,9 percenta. „Slovensko tak vykázalo najvyššiu mieru medziročnej inflácie od marca 2013,“ tvrdí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Motorom rastu spotrebiteľských cien sú práve ceny potravín.

 

Celková suma za nákup

2015: 102,93€

2016: 101,83 €

2017: 107,27 €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Čavojec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?