Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Z vojaka Romana urobila spartakiáda invalida: Po 34 rokoch je bolesť ale preč!

Po unikátnej operácii začína nový život. Profesionálny vojak Roman Brüll (50) študoval na strednej vojenskej škole v Novom Meste nad Váhom, keď v roku 1984 nacvičoval cviky na komunistickú spartakiádu.

Hromadné cvičenie brancov bolo demonštráciou sily, jednoty a zdravého životného štýlu socialistického človeka. V tom čase 16-ročný mladík mal celý život pred sebou, keď došlo počas nácviku k osudnému nešťastiu. Spolucvičiaci vojaci ho vyhodili do vzduchu a pri premete dopadol tak nešťastne, že mu poškodili krčný stavec. Ledva odkráčal z ihriska do šatne, aby mu zavolali sanitku. Nasledovalo 34 rokov ukrutnej bolesti.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Romanovi sa zrazu v 16 rokoch život obrátil hore nohami. Bolesti, ktoré sprevádzali každý jeho pohyb, sa zhoršovali každý rok až tak, že sa pomaly plazil. „Posledných päť rokov som už nedokázal nič. Tŕpli mi ruky, chytil som raz do ruky nožík, vypadol mi z rúk a zapichol sa mi do nohy tak, že mi prepichol tepnu. Prstom som zatlačil, aby som zabránil vykrvácaniu a volal sanitku. Už išlo o život,“ hovorí Roman, ktorý je posledných päť rokov na invalidnom dôchodku.

Otvoriť galériu

Profesionálny vojak, ktorý bol aj športovcom, sa zo všetkých síl snažil odolávať bolestiam a prekonávať sa. Aj tak však chradol z roka na rok až do úplnej nehybnosti. „Nemohol som šoférovať, sedieť za počítačom, telefonovať, ležať, skrátka už nič. Bol som úplne vyradený zo spoločnosti. Bol som profesionálny vojak, herec, manažér a zrazu mi postupne skončil život,“ hovorí muž z Podkriváňa (okres Detva).

 

 

Unikátna operácia

Šancu vrátiť sa do života mu dala operácia v Univerzitnej nemocnici v Martine. Neurochirurgický tím mu implantoval na mieru zhotovenú titánovú medzistavcovú platničku vyrobenú technológiou 3D tlače. Na Mikuláša vstal po dvoch týždňoch od operácie konečne z postele, zhodil korzet a dnes skúša, čo dokáže po operácii.

Vojaka na dôchodku čaká ešte operácia driekovej chrbtice, ale už teraz sa nevie dočkať, ako si konečne bude môcť nájsť prácu aspoň na čiastočný úväzok. Teší sa, že bude môcť chodiť po lese a stretne niekoho, s kým bude môcť prežívať svoj život. Najviac sa teší na turistiku, basketbal a novú kvalitu života v tele „Robocopa“. Výroba implantátu na mieru stála 980 € a 7-členný tím zdravotníkov ho do tela pacienta vkladal dve hodiny. Zákrok uhradila zdravotná poisťovňa Union. Podľa odborníkov je nepochopiteľné, že nie všetky slovenské zdravotné poisťovne tento zákrok chcú uhradiť, aj keď je o polovicu lacnejší a pre pacienta neporovnateľne efektívnejší ako vkladanie štandardizovaných implantátov.

 

Čo dokáže po operácii

1. Otočiť krkom (napríklad za peknou ženou)

2. Cíti stisk ruky pri podávaní

3. Udrží v rukách predmety predtým mu vypadávali

Otvoriť galériu
Ako prebiehal zákrok.
Zdroj: infografika NČ

 

Prečo jedna

Pôvodne mali v pláne od­ooperovať aj ďalšie dve pacientky. „Tým však slovenská zdravotná poisťovňa odmietla zákrok uhradiť,“ uviedol prednosta neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine Branislav Kolarovszki, ktorý operoval Romana Brülla. Postupu poisťovní nerozumie ani Rastislav Penciak z košickej firmy CEIT biomedical engi­neering, ktorá implantát vyrobila. „Je takmer o polovicu lacnejší, jeho výroba stojí 980 €, oproti štandardizovaným sériovým implantátom, ktorých cena sa pohybuje okolo 1 400 €,“ vyjadril sa pre Nový Čas. Poisťovňa dnes nemusí takúto novinku uhradiť. „Úhrada poisťovňou pri použití špeciálneho materiálu je možná len pri splnení zákonných požiadaviek,“ uviedla hovorkyňa Union poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ako doplnila, v prípade individuálne zhotovovaného zdravotníckeho materiálu je potrebný súhlas poisťovne vopred a musí byť medicínsky zdôvodnený. Poisťovne budú musieť pomôcku uhradiť ak ju ministerstvo pridá do zoznamu. „Pokiaľ zdravotnícka pomôcka spĺňa požiadavky, okrem iného aj nákladovej efektivity, môže byť zaradená do zoznamu zdravotníckych pomôcok plne hradených z verejného zdravotného poistenia,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ako doplnila, o zaradení rozhoduje odborná pracovná skupina.

 

Platničkám škodí sedavé zamestnanie

Vladimír Kaťuch, primár neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice L.P Košice

Problémy s platničkami sa najčastejšie vyskytujú u ľudí so sedavým zamestnaním, rizikovou skupinou sú napríklad profesionálni vodiči. Operačný zákrok sa vykonáva, ak je výrazná bolesť chrbtice vystreľujúca do nohy a zároveň je vyklenutie platničky potvrdené magnetickou rezonanciou s výrazným tlakom na nervové štruktúry. Pristupuje sa k nej v prípade, že už konzervatívna liečba nie je účinná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať