Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2017 10:59 | Správy | Domáce správy

SaS predstavila reformu osád: Vznikne nové ministerstvo?

Práca dospelým, vzdelanie deťom, maximálna zásluhovosť a nové ministerstvo pre sociálne vylúčené spoločenstvá.

To sú princípy reformy sociálne vylúčených spoločenstiev (SVS), ktorú pripravila Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS. Predstavila ich spolu s predsedom strany Richardom Sulíkom na tlačovej konferencii v Bratislave.

"Táto reforma je pre tých ľudí v SVS, ktorí chcú so svojím životom niečo robiť. Pre tých, ktorí sa chcú vymaniť vlastným pričinením z chudoby, z chatrče a získať perspektívu. Ako prvé z opatrení prichádzame s niečím, čo tu ešte nebolo. Navrhujeme zriadiť samostatné ministerstvo pre sociálne vylúčené spoločenstvá. Bude garantom zákona o sociálne vylúčených spoločenstvách," povedala. Okrem zriadenia nového ministerstva SaS navrhuje zrušiť úrad vládneho rómskeho splnomocnenca.

Najdôležitejším princípom reformy je podľa Ďuriš Nicholsonovej princíp zásluhovosti, najmä pokiaľ ide o dávky v hmotnej núdzi. Spočívať má v tom, že "ten, kto sa snaží, má a ten, kto sa nesnaží, nemá". Liberáli sľubujú nastaviť motivátory tak, aby sa ľuďom zo sociálne vylúčených spoločenstiev oplatilo pracovať a byť aktívnymi. "To predpokladá reformu dávok v hmotnej núdzi," doplnila Ďuriš Nicholsonová. Štát by podľa jej slov mal základnou dávkou v hmotnej núdzi garantovať len absolútne minimum. "Všetko ostatné bude naviazané na aktivitu jednotlivca. Chceme, aby sa vytvoril priepastný rozdiel medzi tými, ktorí sú aktívni a chcú so svojím životom niečo urobiť, a tými, ktorí sú pasívni a pasívni aj zostanú," uviedla Ďuriš Nicholsonová.

 

Reforma počíta s odstupňovaním aktivačných prác podľa ich náročnosti a teda aj aktivačného príspevku. Mali by vzniknúť tri stupne. Aktivačný príspevok by mal byť od 20 do 120 eur. "Nositeľmi aktivačného príspevku budú môcť byť aj deti," uviedla Ďuriš Nicholsonová. Aktivačné príspevky by mali dostávať ľudia za aktivačné práce, ktorými by boli verejnoprospešné práce nielen v ich obci, ale aj mimo nej. Išlo by napríklad o práce na diaľniciach, poliach či lesoch.

Princíp práce pre dospelých počíta s vytvorením medzitrhu práce, na ktorý majú postúpiť dospelí zo SVS po absolvovaní aktivačných prác. Tento medzitrh práce by mal vzniknúť spojením súkromného a verejného sektora za podmienok odlišných na otvorenom trhu práce. "Podporíme vznik obecných sociálnych podnikov," doplnila. Tieto by mali slúžiť na zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných, ale aj na duálne vzdelávanie a prax študentov.

Pokiaľ ide o vzdelanie pre deti, tu chce SaS zaviesť povinnú predškolskú výchovu pre deti zo SVS od troch rokov, a tiež zmeniť diagnostiku detí na pripravenosť na školskú dochádzku. Dnes sa totiž podľa SaS mnohé rómske deti dostávajú bezdôvodne do špeciálnych škôl. Liberáli chcú tiež zrušiť prípravné ročníky na základných školách a zabezpečiť dostatok asistentov učiteľov.

SaS plánuje tiež systematické budovanie komunitných centier, zmeny chce presadiť aj v oblasti bývania. Ďalej sľubuje zavedenie možnosti dobrovoľnej bezplatnej sterilizácie pre ženy aj mužov po 35 rokoch s troma deťmi, prípadne pre ženy a mužov po štyroch deťoch bez obmedzenia veku. Mladistvým matkám chce SaS navrhnúť možnosť bezplatného zavedenia vnútromaternicového telieska už po prvom dieťati bez obmedzenia veku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Záchranári pomáhajú 88-ročnej žene po evakuácii z mesta Vovčansk
Perfektný úspech ukrajinskej armády: Aha, čo sa im podarilo pri Charkove
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Foto
Rusi poriadne vypenili počas MS v Česku: Vymazali nás z histórie!
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy kráčajú cez provizórny stanový tábor západne od mesta Rafah
Z Rafahu je mesto duchov: Domov opustilo takmer 450 000 ľudí
Man drinking alcohol while driving in his car
Zbláznil sa? Opitý vodič si sadol sa volant: Nešlo o jediný prehrešok!
Ilustračné foto.
Colnému úradu prešli rukami tisíce liekov: Mali liečiť COVID-19 či potenciu! Prečo predstavujú riziko?
Areál festivalu navštívilo až 30-tisíc návštevníkov
Leto sa blíži a sezóna festivalov priláka tisíce návštevníkov: O dva mesiace sa dáme do Pohody!
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas hlasovania.
Foto
Dolinková poďakovala koaličným partnerom a poslancom: Opozícii venovala kritický postoj
 Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu horelo plavidlo prerobené na obľúbený podnik Pink Whale.
Podnik na brehu Dunaja zachvátili plamene: Nové skutočnosti! Išlo o zákerný úmysel?
Izrael zaútočil na Rafah
Rokovania o dosiahnutí prímeria v Pásme Gazy sú v slepej uličke: Patová situácia!
Zlatica hovorí, že jazdiť opitý je nezodpovedné a hlúpe.
Puškárovej návrat na obrazovky: Tajná DOHODA s Markízou? Čo navrhuje moderátorská stálica