Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2017 22:56 | Správy | Zahraničné správy

Napätie v Španielsku naberá na obrátkach: Bývalému vedeniu Katalánska hrozí až 30 rokov väzenia

Španielsky súd vo štvrtok poslal do väzby vicepremiéra Oriola Junquerasa a ďalších sedem exministrov, ktorí sa zúčastnili na súdnom pojednávaní v Madride.

Očakávané rozhodnutie o vydaní európskeho zatykača na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch niekdajších ministrov, ktorí sa odmietli vrátiť z Bruselu, sudkyňa podľa agentúry EFE odložila na piatok. Puigdemontov právnik však belgickej televízii VRT povedal, že zatykač bol už vydaný.

Bývalé katalánske vedenie čelí obvineniu zo vzbury a ďalších trestných činov, kvôli ktorým môžu jeho členovia teoreticky dostať až 30 rokov väzenia. Väzbu pre Junquerasa a sedem exministrov zdôvodnila sudkyňa obavami z ich úteku, ničenia dôkazov a z toho, že obvinení budú pokračovať v trestnej činnosti. Možnosť zložiť kauciu im Lamelaová nedala. Policajné eskorta odviezla z madridského súdu politikov do dvoch rôznych väzobných väzníc v španielskej metropole.

"Robte každý deň to, čo bude vo vašich silách, aby dobro zvíťazilo nad zlom vo voľbách 21. decembra," odkázal po rozhodnutí sudkyne na twitteri Junqueras svojim priaznivcom s odkazom na predčasné voľby vypísané španielskou vládou. Medzi členmi zosadeného kabinetu, ktorí boli prevezení do ciel, sú popri Junquerasovi napríklad bývalý minister vnútra Joaquim Forn či šéf diplomacie Raül Romeva. Žiadny z politikov neodpovedal na otázky sudkyne ani prokurátora týkajúce sa katalánskeho referenda a vyhlásenia nezávislosti. Odpovedali iba na otázky svojich obhajcov, pričom zdôrazňovali, že celý proces od referenda po vyhlásenie nezávislosti prebehol zo strany katalánskeho vedenia úplne nenásilne.

 

"Ako legitímne zvolený premiér nariaďujem bezodkladné prepustenie členov vlády," reagoval vo vyhlásení na rozhodnutie súdu Puigdemont, podľa ktorého ide o snahu ovplyvniť predčasné voľby. O zatykači na jeho osobu prinášajú médiá rozporuplné informácie. List La Vanguardia a televízia RTVE s odvolaním sa na súdne zdroje tvrdili, že ho už sudkyňa vydala, denník neskôr uviedol, že Lamelaová už rozhodla, ale kvôli zaneprázdnenosti nestihla spísať zdôvodnenie. Agentúra EFE a ďalšie španielske médiá sa neskôr zhodli na tom, že verdikt oznámi sudkyňa v piatok. "Práve som sa od svojho klienta dozvedel, že bol vydaný zatykač na premiéra a štyroch z jeho ministrov, ktorí sú v Belgicku," povedal podľa Reuters Puigdemontov právnik Paul Bekaert belgickej televízii. Dodal, že jeho klient zostane v Belgicku a bude plne spolupracovať s úradmi.

Sudkyňu Lamelaovú o zatykač požiadala prokuratúra. Počas štvrtkového rokovania sudkyňa zamietla návrh Puigdemonta a jeho exministrov, aby mohli na madridskom súde vypovedať na diaľku prostredníctvom videoprenosu. Pätica politikov sa odmietla z Bruselu vrátiť s odôvodnením, že súd nebude o ich osude rozhodovať nestranne, ale pod vplyvom vlády v Madride. Ich zatknutie bude po prípadnom vydaní zatykača na belgickej polícii. Katalánski separatistickí polititi komentovali verdikt súdu rozhorčene, mnohí z nich hovoria o politických väzňoch. "Je to čierny deň pre Katalánsko. Vláda vybraná demokraticky vo voľbách ide do väzenia," napísala na twitteri starostka Barcelony Ada Colauová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
58-ročná vodička jazdila opitá a ešte aj... To nepochopíte! Policajti si s ňou poradili
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Dobrá správa pre pacientov: Ministerka Dolinková ohlásila nové benefity!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí
(ilustračné foto)
Škandál na fare: Kňaz mal zneužiť skoro 40 000 eur! Odpadnete, čo si za to kúpil