Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2017 08:05 | Správy | Domáce správy

Alžbetu zo Senice zasiahla počas víchrice padajúca strecha: Prežila len s modrinami!

Zničené autá a budovy, strhnuté strechy, popadané stromy a domácnosti bez elektriny. Katastrofálne vyčíňanie počasia zanechalo v nedeľu na Slovensku miestami hotovú spúšť.

Len šesťročnú strechu bytovky na Ulici Cyrila a Metoda v Senici prudký vietor pokrčil ako papier. Ľudia pred lietajúcimi kusmi plechu utekali do bezpečia. Alžbeta (73) však toľko šťastia nemala. Odtrhnutý plech zo strechy ju zasiahol, na pomoc jej okamžite pribehol sused Braňo.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Neváhal a utekal jej na pomoc počas hotového armagedonu. „Všetko tu búchalo, trieskalo a padalo. Strecha padala ako papier na všetky strany. Plechy lietali kade-tade,“ vraví Braňo Toman, ktorý okamžite zasiahol. „Videl som, ako kráča po chodníku. Vedel som, že je zle a v okamihu na ňu padala strecha. Ona sa, chudiatko, ešte po kolenách prešupla k bytovke, aby sa schovala. Utekal som za ňou a pomohol som jej. Vytiahol som ju spod trosiek a zobral nabok. Hneď sme volali záchranku. Bola neskutočne vyplašená,“ hovorí Braňo zo susedstva.

Úkryt pod autami

 

Alžbeta (73) sa práve vracala z kostola. „Zachránilo ma len to, že na ceste parkovali autá a plechy popadali na ne. Ja som sa ocitla v mohutnom vzdušnom víre a už som nevidela nič, až som bola pod plechmi. Som šťastná, že to napriek všetkému takto dopadlo. Ďakujem, že mi ľudia pomohli. Nebyť toho statočného muža, ktovie, ako by to dopadlo,“ dodala starká, ktorá skončila len s poodieranými kolenami. Záchranári jej podali infúziu, našťastie nemala zranenia, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu. „Som rád, že to takto dopadlo, je to veľmi dobrý pocit zachrániť človeka,“ usmieva sa Braňo.

Otvoriť galériu

Obyvatelia bytovky sú nahnevaní, aj 24 hodín po katastrofe im totiž stále zo strechy visia plechy. „Musí ustať vietor, aby sme plechy odstránili. Ich odstránenie v tomto počasí by bolo nebezpečné,“ vysvetlil primátor Senice Branislav Grimm. Ľudia dúfajú, že dovtedy nepríde k ďalšiemu zraneniu.

 

Trenčín: Poškodená plaváreň

Otvoriť galériu

V Trenčianskom kraji zasahovalo až 249 hasičov pri 75 výjazdoch. Z budovy Konštrukty v Trenčíne odfúkol vietor väčšiu časť strechy, zničené boli aj strechy rodinných domov v Ilave či v Soblahove, na cestách a chodníkoch ležalo množstvo pováľaných stromov. Silný vietor poškodil aj krytú plaváreň v Trenčíne. „Až do odvolania nebude z bezpečnostných dôvodov možný vstup do bazénovej haly. Správca plavárne podniká všetky kroky, aby sa čo najskôr vyriešila vzniknutá situácia. Mesto privolalo statika, ktorý posúdi stav,“ povedala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

 

Žarnovica: Pokazené potraviny

Otvoriť galériu

Na celom Slovensku sa bez elektriny ocitlo 190 000 domácností. V časti Žarnovice vypadol elektrický prúd po veternej smršti v nedeľu od 22.30 hod.. „Momentálne sme bez prúdu už 14 hodín,“ posťažoval sa v pondelok napoludnie Žarnovičan Ladislav Koteleš (67), ktorému sa v chladničke pokazili potraviny. Podľa energetikov sa v pondelok ráno tento problém týkal už len 4 800 domácností.

 

Vyšné Hágy: Uviazli v električke

Otvoriť galériu

V nedeľu okolo siedmej večer spadli stromy na električkovú trať medzi Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi. Našťastie nezasiahli električku, v ktorej sa viezli desiati cestujúci a jedno dieťa. Prišli im na pomoc hasiči a policajti. Fúkal silný studený vietor, snežilo a cestujúci museli prekonať strmý zráz. Všetkých sme však šťastlivo a bezpečne premiestnili do pristaveného autobusu, ktorý ich dopravil na železničnú stanicu k druhej električke,“ povedal zasahujúci hasič.

Otvoriť galériu
Rozdelenie vetra podľa rýchlosti.
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas, mm, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Krátky pobyt v kozme si náramne užil.
Foto
Najstarší človek vo vesmíre! Ed Dwight na tento moment čakal 62 rokov: Smutné, čo je za tým
Na snímke zľava Pavol Regenda (Slovensko) a brankár Kristers Gudlevskis (Lotyšsko).
Foto
Extrémne podmienky v Ostrave: Lotyšský brankár počas zápasu výrazne schudol!
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Hnev Slafkovského po zápase s Lotyšskom: TAKTO sa vyjadril k svojmu gólu!
Geneva, Geneva Canton, Switzerland - August 10, 2015: United Nations Office at Geneva in Switzerland.
Rusi chcú zákaz zbraní vo vesmíre: Rezolúciu mala na stole Bezpečnostná rada OSN, ako rozhodli?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Snažia sa vyhrabať z problémov? Putin vymenoval do funkcie ďalšieho ekonóma: Zvláštne kroky
Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Smrť iránskeho prezidenta Raísího nimi otriasla: Erdogan oznámil deň smútku v Turecku
Lietadlo sa pripravuje na pristátie na medzinárodnom letisku Toussaint Louverture v Port-au-Prince na Haiti.
Konečne dobrá správa: Letisko na Haiti opäť otvorili, pomôže to zmierniť kritický stav?
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Smrť iránskeho prezidenta: Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu, odkazuje Orbán
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí