Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2017 10:26 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Slovensko zasiahol silný orkán: Nemalé škody, odstavená doprava a výdatná nádielka snehu

Na územie Slovenska dorazila veterná smršť, ktorá môže dosiahnuť až 115 km/h. Od rána zasahovali hasiči najmenej pri 80 výjazdoch, najviac zásahov je pri spadnutých stromoch.

 


Ak sa vám podarí zachytiť výčíňanie orkánu, pošlite nám fotografie na tip@novycas.sk .


 

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v nedeľu (29.10.) vydal pre juhozápad Slovenska výstrahu najvyššieho 3. stupňa pred vetrom. Od 09.00 h do 16.00 h môže vietor dosiahnuť rýchlosť 105 až 115 km/h.

Situáciu monitoruje aj Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý zabezpečil posilnené hliadky dopravného dispečingu i energo dispečingu, starajúceho sa o premávku električiek a trolejbusov. Silný vietor skomplikoval aj premávku vlakov. Na viacerých miestach spadli na trať stromy, prípadne ich pád poškodil trakčné vedenie. 

 

Hasiči zasahujú

Nepraznivá poveternostná situácia si od rána vyžiadala okolo 80 výjazdov hasičov na Slovensku - informovala Zuzana Farkasová z hasičského prezídia. 

Pomoc hasičov je najčastejšie potrebná pri spadnutých stromoch, ktoré v mnohých prípadoch blokujú cestné komunikácie a drôty elektrického vedenia. Problémy robia aj uvoľnené bilboardy a plechové strechy.

Vzhľadom na extrémne silný vietor na západnom Slovensku prišlo na viacerých miestach k výpadku elektrickej energie. "Momentálne je najviac postihnutá oblasť Bratislavy, Senice, Dunajskej Stredy, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Komárna. Na odstránení porúch pracujú pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej nepretržite. Informácie o približnom čase odstránenia poruchy postupne aktualizujeme na stránke s aktuálnymi poruchami," uvádza Západoslovenská distribučná (ZDIS) na svojej webovej stránke.

 

V Tatrách úraduje Perinbaba

Zatiaľ čo na viacerých miestach momentálne prší a ojedinele sa aj blýska, v Tatrách od rána sneží. na svojej stránke o tom informuje portál imeteo.sk- Na Štrbskom plese sneží intenzívne a od rána tam napadlo už cez 20 centimetrov. Sneženie bude pokračovať a očakávajú sa ďalšie desiatky centimetrov čerstvého snehu.

 

Otvoriť galériu

 

Obete v Česku a Poľsku

U našich západných susedov už víchrica naplno úraduje. Popadané stromy prerušili vedenia a desaťtisíce domácnosti zostali bez elektriny. Stromy robia problémy aj vo verejnej a železničnej doprave. Na trase Praha - České Budějovice, vlaky vôbec nejazdia, rovnako ani medzi Benešovom a Táborem. V Prahe dnes zostáva zavretá aj zoo.  Podľa Blesk.cz si silný vietor vyžiadal už aj dva ľudské životy. Nešťastie sa stalo v Jičíne, kde dopoludnia usmrtil muža padajúci strom. Rovnaká tragédia sa stala aj na Třebíčsku, kde zomrela žena. Apokalyptický scenár zažívajú aj obyvatelia Rakúska. Brutálnu víchricu zaznamenali už v neďalekom Burgenlande pri Neziderskom jazere. Podľa portálu heute.at dosahuje vietor v rakúsku až 180 km/h. Pri odstraňovaní škôd na vyše 1200 miestach zasahovalo viac ako 5000 hasičov a príslušníkov ďalších zložiek.

Obete na životoch zatiaľ v Rakúsku nezaznamenali. V korutánskej obci Micheldorf však utrpel vážne zranenia motorkár, keď narazil do spadnutého stromu.

Silná búrka postihla nadránom aj sever a západ Poľska, kde lámala stromy a spôsobila výpadky prúdu. Na severe krajiny zomrel vodič auta, na ktorého spadol strom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, TASR, pek

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!
(ilustr. foto)
Slovensko minulo na výskum v Tichom oceáne milióny eur: Kedy je naplánovaná najbližšia expedícia?
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
(ilustračná fotografia).
Situácia stále eskaluje: V Pásme Gazy vládne plnohodnotný hladomor
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ukrajinská modelka urazila ruský národ: Teraz čelí obvineniu! Toto naozaj povedala?