Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2017 08:57 | Správy | Domáce správy

Ľubo Gregor († 73) pred smrťou odkryl tajomstvá: Čo ste o Ruskovi nevedeli

Exriaditeľa Markízy Pavla Ruska (54) zatkla polícia za to, že si mal objednať vraždu bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej. S touto verziou vyrukoval mafiánsky boss Mikuláš Černák (50), ktorý si odpykáva doživotie.

Jedným z ľudí, ktorí by do kauzy mohli vniesť svetlo, bol herec Ľubo Gregor († 73). Čo prezradil vo svojom ostatnom rozhovore?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Exminister hospodárstva a bývalý šéf Markízy Pavol Rusko (54) sedí od pondelka v policajnej cele. Prokuratúra na návrh vyšetrovateľa požiadala o jeho vzatie do väzby po tom, čo ho obvinili z objednávky vraždy bývalej kolegyne Sylvie Volzovej. Mafiánskemu bossovi Mikulášovi Černákovi (50) sa totiž opäť rozviazal jazyk. Dominantný muž slovenského podsvetia z 90. rokov vyhlásil, že Rusko si ho pred 20 rokmi najal, aby Volzovú uniesli, prinútili ju previesť svoj podiel v Markíze na neznámu osobu, a aby sa jej v tichosti zbavili.

Niekdajší zakladateľ a šéf televízie s ňou mal v tom čase veľké obchodné spory. „Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto,“ uviedol podľa denníka SME Černák v trestnom oznámení, na základe ktorého začala polícia konať. Mafiánsky boss si mal na pomoc prizvať aj sýkorovcov a za likvidáciu Volzovej zinkasovať 20 mil. korún (664-tisíc €). Realizácii tohto plánu malo zabrániť len Černákovo zatknutie v decembri 1997.

 

Černákova výpoveď

Váhe Černákovej výpovede nahrávajú aj skutočnosti, že ani v minulosti neklamal. Keďže si odpykáva doživotný trest, rozhodol sa odkrývať svoju minulosť. Černákovou motiváciou by mohlo byť aj vykúpenie slobody. Po odsedených 25 rokoch totiž môže požiadať o podmienečné prepustenie. „Rozpráva už niekoľko rokov. Najmä preto, že viacerí jeho komplici sú na slobode,“ naznačuje advokát Daniel Lipšic. A tak za bývalých spoločníkov Pavla Ruska a Sylviu Volzovú už komunikujú právnici.

Otvoriť galériu
„Žiadame zrušiť uznesenie o vznesení obvinenia. Pán Rusko absolútne odmieta spáchanie skutku,“ zneli slová Ruskovho obhajcu Júliusa Šefčíka. Medzitým z Nemecka, kde dlhodobo žije, pricestovala vypovedať aj samotná Volzová. Priznala, že koncom 90. rokov sa necítila bezpečne. „Mala som signály od ľudí z Markízy, že som v ohrození. Môj vtedajší spoločník chcel, aby som Markízu opustila. Chcel ma odtiaľ dostať,“ uviedol denník SME. „Mali ma uniesť a pred notárom som mala podpísať prevod môjho podielu v spoločnosti, ktorá bola nositeľkou licencie na televízne vysielanie. Nasledovať mala likvidácia mojej osoby,“ dodala.

Mŕtvy spoločník

Viac svetla do prípadu by mohla vniesť výpoveď herca Ľubomíra Gregora, toho však vlani v novembri zradilo srdce. No krátko predtým, ako odišiel navždy, stihol herec a jeden zo spoluzakladateľov TV Markíza v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa prezradiť tajomstvo vzniku prvej súkromnej televízie. Gregor s Ruskom sa spoznali po revolúcii, keď mu Rusko robil šoféra. „V tom čase za mnou prišiel do divadla, zaklopal a pred dverami stál blondín v baloniaku - Pavol Rusko. Každý druhý víkend ma vozil na nakrúcanie. Vnímal som ho ako syna. Chudák Paľo nemal ani mamu, ani otca a vychovali ho tety. Chvíľu som sa o neho aj staral, a keď nemal peniaze, požičal som mu. Bol som mu otcovsky verný. Raz sa ma pýtal, či poznám nejakých politikov a či poznám Gašparoviča. Odvetil som, že samozrejme,“ zaspomínal si v rozhovore Gregor.

Vzápätí mu Rusko prezradil, že po sovietskych vojskách zostala na Slovensku televízia a kanál na vysielanie zo Sovietskeho zväzu. „Čo keby sme sa ho pokúsili získať a vytvoriť televíziu?“ zaskočil herca otázkou Rusko. „Nakoniec som išiel do parlamentu za Ivanom Gašparovičom z HZDS, lebo televíziu nám museli odhlasovať poslanci,“ vysvetlil Gregor.

Otvoriť galériu
Volzovej peniaze

Jedného dňa však musel vyjsť Rusko s pravdou von a prezradil Gregorovi, že nie sú jedinými vlastníkmi televízie. „Paľo sa mi priznal, že je tu ešte jedna pani Volzová. Spýtal som sa ho, v akých percentách a on že 50 : 50. Pritom ja sám som mal s Paľom zmluvu na 15%-ný podiel. Povedal som, že je to dosť vážny problém, keď je tam zakomponovaný človek s rovnakými právami ako máme my. Nedalo sa nič robiť a opýtal som sa, či sa jej nechce zbaviť. Rusko povedal, že to sa nedá,“ opisoval svoje rozčarovanie herec.

Továreň na pančuchy

Rusko sa Gregorovi dlho zdráhal povedať, prečo sa televízia volá práve Markíza. „Ruskovci raz boli na výlete niekde pri Brezne, kde objavili fabriku na výrobu pančuchových nohavíc, ktorú išli zatvoriť. Chceli ju kúpiť a pomenovať Markíza, tak si ju dali neskôr zaregistrovať,“ tvrdil herec.

Okrem výroby pančúch a ponožiek uviedli do ochrannej známky aj výrobu mediálnych programov. „Keďže nemali peniaze na kúpu fabriky, použili Volzovej peniaze. Jej muž bol významný profesor z Bavorska, ktorého najlepší kamarát bol riaditeľ najväčšej nemeckej štátnej banky. Bola to garancia ako hovädo. Volzová teda zaplatila za pančucháreň a dostala sa k televízii,“ prezradil detaily Gregor.

Stúpil mu na otlak

Muži, ktorí v roku 1995 postavili Markízu na nohy, sa nerozišli v dobrom. Gregor priznal, že ho Rusko sklamal. Bolo to v čase boja o Markízu a kauzy Gamatex v roku 1998. „Na dovolenke na Sicílii mi zazvonil telefón, že televíziu obsadili Rusi a Ukrajinci. Telefonát sa prerušil a o pol hodiny mi volal Paľo. Hovoril, že je opretý o stenu a pri hlave má samopal,“ spomínal Gregor.

Otvoriť galériu
Ten zrušil dovolenku a pobral sa domov. „Paľa som v televízii nenašiel, v jeho kancelárii sedeli Kočner s Ághom. Fajčili, na stole mali pivo a pod oknom stál chlapík s bejzbalovou palicou. Rusko zmizol. Prišiel po mňa čierny bavorák, ktorý ma odviezol cez hranice do Mikulova. Tam sa Paľo schoval pred Gamatexom a rodinu nechal v Bratislave. Keď sa stala tá kauza a dostal sa do sporu s pani Volzovou, znenávidel ju, hoci zohnala pre Markízu to najpodstatnejšie - peniaze. Ona si so mnou potykala a vtedy mi Paľo začal vyčítať, že som ho zradil,“ uzatvoril nebohý herec Ľubomír Gregor. O tom, aké boli skutočné vzťahy medzi Pavlom Ruskom a Sylviou Volzovou v najbližších dňoch rozhodne súd.

Čo sa dialo v Markíze

1995 - Rusko a Gregor zakladajú televíziu, časť podielu patrí aj Sylvii Volzovej

1996 - Spustenie vysielania

1998 - V pozadí sporu o Markízu bol dlh 80 mil. Sk (vyše 2 655 500 eur). Sumu od Ruska žiadal jeho bývalý spoločník. K pohľadávke sa dostali Marián Kočner a Štefan Ágh, ktorí vlastnili spoločnosť Gamatex. Dohodli sa s konateľkou televízie Volzovou na uznaní dlhu. Kočner s Ághom tak začali Markízu exekvovať

2001 - Rusko predal časť svojho podielu Jánovi Kováčikovi z produkčnej spoločnosti Forza a Milanovi Fiľovi, spolumajiteľovi SCP Ružomberok

2000 - Rusko vyplatil Kočnera

2005 - Rusko predal svoje podiely v Markíze spoločnosti CME

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Kováčová, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?
Man drinking alcohol while driving in his car
Jazdiť pod parou sa nevypláca: Muži zákona odhalili rovno dvoch nezodpovedných šoférov