Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2017 10:59 | Správy | Politika
Foto

Bývalý televízny magnát je za mrežami: Začne spievať o sporoch z minulosti? Kto všetko sa má báť Ruska!

Zlomí ho strata slobody? Bývalý riaditeľ Markízy a exminister hospodárstva Pavol Rusko (54) je už 6 dní za mrežami pre podozrenie z objednania vraždy svojej exspoločníčky Sylvie Volzovej.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V priebehu týždňa ho Nový Čas zastihol pri nočných vyšetreniach pre zhoršený zdravotný stav a jeho advokáti priznávajú, že za mrežami sa cíti poriadne skľúčene. Vzhľadom na to, že jeho prípad po rokoch stagnácie posunul vyšetrovací tím Gorila, analytici sa začínajú pýtať, či Ruska takéto podmienky nedonútia k tomu, že začne spievať. Na koho môže niečo vytiahnuť?

Ruska zbalili policajti priamo v obchodnom centre a pred zrakmi ľudí ho zvalili na zem, spútali a previezli na policajné prezídium. Súd následne rozhodol o tom, že ho budú stíhať vo väzbe, proti čomu sa odvolal. Keď sa prokurátor v stredu rozhodol, že chce mať Ruska za mrežami, bývalý televízny magnát skončil v nemocnici. Skľúčený na vozíku sa zmohol len na jednu vetu. „Ja len, že všetko je vymyslené. Je mi zle,“ povedal Novému Času. Ruska pritom potopil mafiánsky boss Mikuláš Černák (50), u ktorého si mal vraždu objednať. Podľa vyšetrovateľa Jaroslava Ivora je možné, že Rusko začne pod psychickým tlakom spievať a môže potopiť vplyvných ľudí. „Nemožno vylúčiť situáciu, že by sa niektorý z obvinených stal kajúcnikom a vstúpil si do svedomia a začal hovoriť z toho titulu, aby uľavil svojmu svedomiu a povedal všetko to, čoho sa dopustil, čo má na rováši,“ myslí si Ivor.

Rusko bol v minulosti pri takých dôležitých udalostiach, ako je pád Mečiara alebo prepuknutie kauzy Gorila, dodnes nepotvrdený spis SIS, ktorý poukazuje na korumpovanie politikov pri privatizácii štátnych podnikov. „Každá finančná skupina sa snaží rozširovať svoj vplyv, kdekoľvek na svete“ povedal Rusko v roku 2012 po prepuknutí kauzy. A sú to práve policajti z tímu Gorila, ktorí vec dohnali až k obvineniu.

 

Obhajca Ruska Marek Para sa po verdikte súdu nechcel vyjadrovať o tom, na čom je postavené obvinenie polície. Nepovedal ani to, či je zámerom mužov zákona, aby sa Rusko rozhovoril o iných kauzách, ako napríklad Gorila. „To sú špekulácie,“ uzavrel Para. Ruskov bývalý kolega z vlády Vladimír Palko tvrdí, že aj Černák hovorí teraz práve pod vplyvom toho, že je zavretý na doživotie a na slobode sú iní, ktorí s ním robili nepekné veci. „Rusko však podľa mňa ešte v takej pozícii nie je. Do právoplatného rozsudku je ešte ďaleko a je neisté, či k tomu dôjde,“ uviedol pre Nový Čas.

 

Otvoriť galériu
Marián Kočner (53)
Zdroj: tasr, anc

Marián Kočner (53), podnikateľ zapísaný na mafiánskych zoznamoch

S Ruskom boli spolužiaci, ich životy sa spájajú a rozchádzajú. Kočner sa pre spornú pohľadávku rozhodol so svoju firmou Gamatex násilím zmocniť Ruskovej televízie, a to len niekoľko týždňov pred voľbami, po ktorých padol Vladimír Mečiar. Kočner pritom v roku 1999 v televízii VTV hovoril o praktikách Ruska, ktoré vyrážajú dych. „Na záver nášho stretnutia Paľo ešte hovorí, že má nejaký problém s pani Volzovou, a že by sa jej nejakým spôsobom chcel zbaviť. Ja som mu povedal, že to nie je predmetom nášho rozhovoru,“ šokoval Kočner. Následne tvrdil, že Rusko mal chuť zbaviť sa aj jeho. „Rusko oslovil určitú bratislavskú skupinu a žiadal ju, aby ma odstránila z cesty,“ tvrdí Kočner. Svoju výpoveď uzatvoril tým, že sa Rusko nechcel dohodnúť na pustení Markízy ani po notárskej zápisnici. „Povedal, že si s takým papierom môžeme vytrieť niečo a že proste nejaká Volzová a nejakí iní ľudia ho nemôžu ohroziť, pretože je veľký a najväčší,“ dodal Kočner. Nový Čas sa ho pýtal, či jeho tvrdenia preverovala polícia a či na nich trvá. „Nepamätám si už, čo bolo v roku 1999,“ povedal. Aktuálne Kočner vytiahol záhadné Ruskove zmenky za 70 miliónov eur, ktoré by mala platiť Markíza a Rusko o ich pravosti mlčí.

 

Otvoriť galériu

Jaroslav Haščák, majiteľ Penty

Jeden z hlavných aktérov kauzy Gorila. Dodnes nepotvrdený spis SIS poukazuje na korupčné praktiky pri privatizácii za druhej Dzurindovej vlády (2002 - 2006). Jedným z vystupujúcich v ňom je práve spoluzakladateľ bohatej finančnej skupiny Jaroslav Haščák, ktorý mal byť na Vazovovej ulici, kde sa mali dojednávať provízie pre skorumpovaných politikov. Rusko bol už raz obvinený práve pre privatizáciu Paraplynového cyklu, pri ktorom mala podľa Daniela Lipšica Penta obrať štát o 15 miliárd korún. Obvinenie neskôr stiahli. „Nevidíme dôvod, prečo by sme sa mali k tejto téme vyjadrovať, keďže neexistuje žiadna spojitosť medzi obvinením Pavla Ruska a kauzou Gorila,“ uviedol hovorca Penty Gabriel Tóth.

 

Otvoriť galériu

Jirko Malchárek, exminister hospodárstva

Bývalý pretekár nastúpil na post ministra po Ruskovi v roku 2005. Podľa Gorily, kde je spomínaný 265-krát, mal inkasovať stámilióny slovenských korún za provízie pri privatizácii. Rusko už v roku 2012 povedal, že Gorile verí, ale viac sa v tom neangažoval. Samotný Malchárek ešte pred vypuknutím kauzy mal problém vysvetliť svoj nadobudnutý majetok. Malchárek všetky obvinenia popieral.

 

Otvoriť galériu

Anna Bubeníková, exšéfka FNM

Bubeníková ako členka výboru je podľa Gorily jednou z ústredných postáv, kde vystupovala za Fond národného majetku. Z jej funkcie jej mali plynúť provízie, podľa novinára Toma Nicholsona išlo o stovky miliónov korún od Penty. Po zverejnení Gorily (december 2011) sa musela do pár mesiacov porúčať z fleku vtedy už šéfky FNM. Ona sama všetko poprela.

 

Otvoriť galériu

Mikuláš Dzurinda, expremiér

Šéf vtedajšej vlády je v Gorile tiež spomínaný. Rusko nepriamo v roku 2012 po prevalení kauzy vládu napadol, že po jeho nedobrovoľnom odchode z postu ministra hospodárstva v roku 2005 a rozpade Ruskovej strany ANO sa 4. členom vlády stala práve Penta. Rusko vtedy nepriamo spomínal úplatky. Exriaditeľ Markízy by mohol priniesť aj viac svetla do kauzy Gamatex z roku 1998, ktorá podľa niektorých politológov stála aj za prehrou Vladimíra Mečiara a nástupom Dzurindu do premiérskeho kresla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!