Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2017 15:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Schavel o tréningoch v Let´s Dance s Lakatošovou: Nedávam si rukavičky

V markizáckej tanečnej šou vyfasoval za tanečnú partnerku missku Silviu Lakatošovú (44). Ako sa mu s ňou tancuje v Let´s Dance? A ako ich nežnosti pred kamerami vníma jeho priateľka? To všetko prezradil tanečník David Schavel v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Ako ste sa dostali k spoločenským tancom?

Keď som mal desať rokov, prihlásil som sa na základnú umeleckú školu. Išiel som tam kvôli spolužiačke, ktorá sa mi veľmi páčila a chcel som sa pohybovať v jej blízkosti. Ona tam nakoniec dlho nevydržala a mne sa tam zase, naopak, zapáčilo. Keďže nás tam bolo menej chalanov, neustále nás chválili a motivovali, aby si nás udržali.

Čím to je, že v tanečných školách je vždy dvojnásobok dievčat ako chlapcov a o tanečníkov je vždy núdza?

 

To sú také stereotypy, že tanec je len pre baby. Ale je to aj tým, že keď mladí sledujú televíziu a tlač, tanec sa tam veľmi neobjavuje. Všade je najmä hokej, futbal, poprípade nejaké bojové a olympijské športy. Aj v mojej tanečnej škole tvoria chalani len 10 percent zo všetkých prihlásených detí a zvyšok sú dievčatá. Keď príde chalan, je to sviatok.

Vo vašej tanečnej škole City Dance učíte tancovať aj dospelých. Aké máte s nimi skúsenosti?

Tancovať sa dokáže naučiť úplne každý, aj takzvané drevo. Otázkou je, za akú dlhú dobu. Talent pomáha v tom, že je celý ten proces rýchlejší. Rýchlejšie sa naučí tanečné kroky aj vnímať hudbu. Často k nám do tanečnej školy dotiahnu ženy svojich partnerov a tvrdia, že sú tanečné drevá. No paradoxne po prvom tréningu zistíme, že je to práve naopak.

Spoločenské tance sú pôvabný a elegantný šport, ale súčasne aj dosť idú do peňazí. Topánky, šaty a štartovné na súťaže nie sú lacná záležitosť. Ako ste to zvládali? Mali ste sponzorov?

V tých začiatkoch a detských kategóriách sú sponzormi najmä rodičia a do veľkej miery od nich závisí, ako bude tanečný pár napredovať. Keď sa bavíme o vrcholovom tancovaní a daný pár je reprezentant umiestnený v top päťdesiatke svetového rebríčka, čo je u nás úzka špička, náklady sa pohybujú v desaťtisíckach eur na rok. A lacní nie sú ani špičkoví tréneri platení od vyučovacích hodín.

Otvoriť galériu
Niektorí tanečníci sa boria s problémom zohnať si tanečnú partnerku. Aké sú vaše skúsenosti z aktívnej kariéry?

Toto je u mňa vďačná téma. Počas 19-ročnej súťažnej kariéry som vystriedal asi osem partneriek. Na druhej strane, niekto dokáže tancovať s jednou partnerkou aj dvadsať rokov. Moja prvá tanečná partnerka napríklad musela prestať zo zdravotných dôvodov, iná ma prerástla a ďalšia zasa dostala ponuku od tanečníka s lepšími výsledkami. Ale mám skúsenosti aj so zahraničnými partnerkami. Keď som mal 23 rokov, tancoval som s Ruskou a rok a pol som žil v Petrohrade, pričom sme reprezentovali Slovensko. Z Petrohradu som išiel zasa do Ríma a ďalší rok a pol som tancoval s Taliankou. Nakoniec som sa vrátil na Slovensko, kde tancujem s Ukrajinkou s francúzskym občianstvom.

Vďaka tancu ste prešli aj kus sveta. Máte nejaké zážitky na ktoré si rád spomínate?

Zmeškané lety, prespávanie na letiskách, šialení taxikári a podobne. Tancom som sa dostal aj do krajín, kde sa bežne nechodí na turistické zájazdy. Súťažili sme v Gruzínsku, Arménsku, Bosne a Hercegovine či Albánsku, ale aj v Číne a Austrálii. Mimo Slovenska a v rámci dovolenky som navštívil možno dve krajiny, všetky ostatné vďaka tancu. Často ale vidíme len hotel, športovú halu a letisko.

Tanec je kontaktný šport, ľudia sú si bližšie a prekračujú svoje intímne zóny. Stalo sa vám, že medzi vami a tanečnou partnerkou preskočila iskra a bol z toho vzťah?

Áno, je to tak. Mám skúsenosť, keď sme boli s tanečnou partnerkou aj v partnerskom vzťahu. Nakoniec sme ten partnerský vzťah ukončili, ale pokračovali sme v tanci. No bolo veľmi ťažké ustáť tú situáciu a naďalej sa dennodenne stretávať, trénovať a cestovať spolu na súťaže.

Otvoriť galériu
Momentálne tvoríte pár s fitneskou Máriou Vadkerti (36). Nežiarli na vaše tanečné partnerky?

S priateľkou sme spolu viac ako rok. Nemá na koho žiarliť a chodí so mnou na všetky prenosy Let´s Dance.

Ako vyzerá váš jedálny lístok počas súťaže?

Dávam si pozor, čo zjem. Deň pred súťažou sa snažím jesť veľa sacharidov najmä vo forme cestovín a hlavne nič vyprážané. Raňajky môžu byť výdatné, typu vajíčka, ale určite nie párky a žiadne mäsové výrobky. A počas tancovania, keď máme medzi jednotlivými kolami aj trojhodinové pauzy, obmedzujem sa len na banány, hroznový cukor a čistú čokoládu. A tým, že v týždni počas tréningov veľa spálime, môžem denne prijať aj 5 000 kalórií, čo je mnohonásobná denná dávka a udržím si váhu.

V Let´s Dance s vami súťaží aj Evelyn (27), ktorá nemá práve modelkovské miery. Ako to podľa vás zvláda na parkete?

Evelyn je veľmi pohybovo talentovaná. Výborne cíti rytmus, má cit pre tanec, hudobné cítenie a nepohybuje sa roboticky či strnulo.

Vašou tanečnou partnerkou je exmisska Silvia Lakatošová (44). Hoci na parkete sa vám darí a pôsobíte zohrato, boli aj začiatky také ružové?

V začiatkoch sme sa rozbiehali a zlaďovali, ako to vnímala aj porota. Ale od druhého kola sme zapli trysky a zamakali. Počas tréningu používam špecifické metódy a nedávam si rukavičky. Bol som na Silviu od prvej chvíle drsný, najmä keď sme vo veľkej časovej tiesni.

Otvoriť galériu
V Let´s Dance zostalo už len päť párov, jedným z nich ste vy so Silviou. Čakali ste v začiatkoch, že sa dostanete tak ďaleko?

Cítil som to, lebo aj sa mi pohodlne tancuje, to znamená, že dokážeme do choreografií zapojiť aj náročné prvky, ktoré porota vždy ocení. Ale nie je to klasická tanečná súťaž, lebo okrem poroty rozhodujú aj sympatie divákov. U Silvie je tanečný progres ale dosť viditeľný oproti začiatku. A podľa mňa sa v jej prípade zmenila aj tá verejná mienka, čo si ľudia o nej myslia.

Ako to myslíte? Čo si o nej ľudia myslia?

Nemusíme si nič hovoriť. Je bývalou misskou, robí modeling a organizuje súťaž krásy. Tam je podľa mňa také škatuľkovanie, že je namyslená, a určite tam je aj istý druh závisti. Ale keď ju bližšie spoznali, vidia, že je super, je ľudská, vôbec nie je namyslená, má zmysel pre humor a super rodinu. Stojí nohami pevne na zemi a nemá žiadne maniere a úlety.

Schavelove najväčšie úspechy

• 6× majster Slovenska v štandardných tancoch

• 12× 1. miesto na medzinárodných súťažiach Svetovej tanečnej športovej federácie

• Víťaz prestížnej súťaže German Open Championship

• 7. miesto na svetovom pohári v štandardných tancoch

• 25. miesto vo svetovom rebríčku štandardných tancov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!