Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2017 09:59 | Správy | Politika
Foto

Ústavní činitelia riešia bývanie, veľké plány Danka s Ficom: Poľujú na nové rezidencie

Zásadné zmeny! Šéf parlamentu Andrej Danko (43) sa po svojich pracovných cestách v zahraničí rozhodol, že Národná rada potrebuje do užívania novú nehnuteľnosť.

K jeho plánom sa pridáva aj premiér Robert Fico (53), ktorý má mesiace problémy s bývaním. V súčasnosti už hľadajú vhodné lokality, v ktorých by mohli lukratívne vily získať.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Predseda SNS hovorí, že napríklad v Česku majú zabezpečené štátnické bývanie, kde môžu prijímať aj návštevy. „Ako predseda NR SR nemám zabezpečené bývanie a ani si žiaden byt nedávam uhrádzať. Pýtal som sa ministerstva zahraničných vecí, či Slovensko má nejakú nehnuteľnosť, ktorú by mohli poskytnúť predsedovi vlády, prezidentovi či mne. Zistil som, že aj my, nielen veľvyslanectvá, si vieme prenajať štátnu budovu,“ vysvetľuje Novému Času Danko. Niektoré diplomacie si totiž v Bratislave prenajímajú luxusné nehnuteľnosti za pártisíc eur mesačne pričom štátne vily pod Slavínom majú miliónovú hodnotu. Sám Danko v honosnom dome bývať neplánuje. „Robím na tom, že jednu z tých víl chcem odovzdať svojmu nástupcovi,“ dodal. Národná rada potvrdila, že začali rokovania so Správou služieb diplomatického zboru o dlhodobej výpožičke vhodného rezidentského priestoru.

 

Pridáva sa Fico

 

S bývaním má už dlhšie problém Robert Fico, ktorý si stále prenajíma byt od obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Ten sa pridal k Dankovým plánom. „Myslím si, že je čas, aby sme veci riešili systematicky. Je tu návrh, aby sa do budúcnosti v rámci ministerstva zahraničných vecí našli nejaké tri rezidencie,“ vysvetľuje Fico s tým, že by to boli štátne nehnuteľnosti na plnenie reprezentačných úloh pre troch najvyšších ústavných činiteľov. V súčasnosti má svoju vilu aj prezident. Tá však chátra a do jej údržby investuje asi tisíc eur ročne. Andrej Kiska sa ju snažil zrekonštruovať, ale nemá na to dostatok financií. Kiska sa k plánom Danka s Ficom nepridáva. „Prezident nemá žiaden problém s bývaním v byte v paneláku ministerstva, kde v minulosti býval aj premiér Fico a neplánuje sa sťahovať,“ uviedol hovorca Roman Krpelan.

Danko tvrdí, že nový dom nezaťaží štátny rozpočet. „Pôjde o budovu, ktorá nebude potrebovať okrem štandardnej údržby žiadne ďalšie stavebné úpravy a nebude v čase dlhodobej výpožičky v nájme Správy služieb diplomatického zboru,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Len pred pár mesiacmi si pritom šéf parlamentu kúpil vlastnú usadlosť v bratislavskej Dúbravke za pol milióna eur. V súčasnosti v nej ešte nebýva. „Ak sa rozhodnem môj dom zrekonštruovať, bude to pre moje súk­romné účely. Rovnako bude slúžiť aj ako reprezentačný priestor, nebudem si nárokovať žiadne uhrádzanie týchto nákladov,“ zakončil Danko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj