Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.10.2017 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Masaker na festivale v USA si vyžiadal 59 mŕtvych a 527 zranených: Čo sa dialo v hlave šialeného vraha?!

Prečo to urobil? Túto otázku si kladú príbuzní vraha, obetí aj vyšetrovatelia. Nikto netušil, aký hrozný čin sa Stephen Paddock († 64) chystá spáchať – a svoje tajomstvo si zobral do hrobu.

Policajní psychológovia si budú s jeho motívom ešte dlho lámať hlavu. Šialený strelec, ktorý v nedeľu počas country festivalu v Las Vegas chladnokrvne strieľal do ľudí, totiž nezapadá do žiadneho profilu masového vraha. Paddock († 64) bol multimi­lionár. Posledný rok žil utiahnuto v dôchodcovskej komunite v 17-tisícovom mestečku Mesquite v púšti, 120 km od Las Vegas. Podľa susedov mal vždy stiahnuté rolety na oknách a s nikým sa nebavil.

 

Zmätený je aj jeho brat Eric. „Nedáva nám to absolútne žiadny zmysel, žiadny dôvod, prečo to urobil,“ povedal novinárom. „Bol to obyčajný chlapík, ktorý hrával videopoker, chodil na výletné plavby a jedol burritos v Taco Bell,“ vyhlásil s tým, že jeho brat nejavil žiadny záujem o zbrane a nemal žiadne kontakty s armádou. „Muselo sa v ňom niečo zlomiť,“ povedal Eric, ktorý by si veľmi želal, aby sa dalo nejako zistiť, čo sa dialo v hlave jeho brata.

Otvoriť galériu

Hral o veľké sumy

Stephen Paddock mal rád hazardné hry a hrával o sumy vo výške desiatok tisíc dolárov. Podľa ďalšieho brata Brucea však nejavil známky finančných problémov. Vlastnil viacero nehnuteľností, ktoré prenajímal. Bol aj držiteľom licencie pilota a mal dve lietadlá. Zbrane si kupoval v obchodoch v Nevade. Spĺňal legálne podmienky na ich kúpu.

Kľúč k jeho psychike sa môže skrývať v rodinnej minulosti. Otec bratov Paddockovcov bol v minulosti známy bankový lupič. Po tom, ako utiekol z väzenia, sa v roku 1969 dostal do zoznamu najhľadanejších zločincov FBI. Polícia v tom čase Patricka Benjamina Paddocka označila za „diagnostikovaného psychopata“. Zdedil Stephen sklony k duševnej poruche po ňom?

Otvoriť galériu

V hoteli mal 23 zbraní

Isté je, že sa na svoj čin dlho pripravoval. V hoteli Mandalay Bay sa ubytoval štyri dni pred masakrom. Použil pri tom doklady svojej priateľky Marilou Danley (62), ktorú polícia pôvodne hľadala v súvislosti s útokom. Marilou je však momentálne mimo USA v Ázii a polícia ju nepodozrieva. Stephen Paddock si vybral izbu na rohu 32. poschodia. Postupne do nej nanosil celý arzenál. Pripravil si trojnožkové podstavce, na ktoré umiestnil zbrane. Pušky si technicky upravil tak, aby boli schopné automatickej streľby. Potom v nedeľu o 22.08 hod. vyrazil dve okná a začal streľbu. Jeho cieľom bol 40-tisícový dav na country festivale o 200 metrov ďalej cez ulicu.

Otvoriť galériu

Keď sa polícia po 10 minútach blížila k jeho izbe, spáchal samovraždu. V hoteli našla 23 zbraní, ktoré si nachystal, a množstvo munície. Stačila by mu ešte na 72 minút streľby. Výsledkom jeho vyčíňania bolo 59 mŕtvych a 527 zranených. V jeho dome našli pri prehliadke ešte 19 zbraní a ďalšiu muníciu. V aute i v dome mal aj výbušniny. Tieto masívne prípravy si však nikto nevšimol.

Otvoriť galériu

Možné motívy

1. Bol gambler a prehral veľké sumydina však spochybňuje, že mal problémya stále vlastnil veľký majetok.

2. Bol psychopat ako otecoznačila polícia v minulosti za „diag nostikovaného psychopata“. - jeho otca

3. Politický motívIslamský štát, no polícia to spochyb-nila. Nie je známe, že by bol Paddock - k činu sa prihlásil aktívny v nejakom hnutí.

Otvoriť galériu
Hotelová izba, z ktorej strieľal.
Zdroj: infografika NČ

 

V hoteli mohol mať komplica

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik

Ide o absolútne bezpečnostné zlyhanie hotela. Vo väčšine išlo o zbrane, ktoré nie sú voľne predajné ani v USA a prenášajú sa v špecializovaných kufríkoch. Budí to pocit, že páchateľ mohol mať komplica z hotelového personálu. Inak si neviem predstaviť, ako by tam priniesol toľko zbraní a desiatky kilogramov munície. Nehovoriac o upratovacej službe v jeho izbe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, bar

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!