Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Z Nataše vypadlo bábätko v trenčianskej pôrodnici na zem: Konečne je známe, kto je zodpovedný za hororový pôrod!

Za šokujúci zážitok budú žiadať odškodnenie! Takmer každoročne oceňovaná trenčianska pôrodnica má vážny problém.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dal za pravdu mladej mamičke Nataši (33), ktorá pri svojom prvom pôrode zažila doslova horor. Jej krásne dievčatko z nej doslova vypadlo v pôrodnici na zem! Len pár minút predtým sestry a lekárka prvorodičku odbili s tým, že plod je vysoko a ešte má čas. Deň, ktorý mal byť pre mladú rodinku úžasnou spomienkou, sa tak zmenil na doživotnú traumu.

Najprv nič nenasvedčovalo tomu, že by mali nastať komplikácie. To, čo však nasledovalo, nemá v 21. storočí obdobu. ,,Okolo 13. hodiny ma dali do pôrodnej sály, kde mi prepichli plodovú vodu, no na prvýkrát sa to nepodarilo a poškriabali hlavičku malej. Problém nastal vtedy, keď mi vpichli niečo na urýchlenie,“ opísala vlani pre Nový Čas hororový pôrod mladá žena. Keď sa dostavili kontrakcie, sestrička ju napomenula, aby sa nevysiľovala kričaním, zatvorila dvere a pustila rádio...

Hororový zážitok

 

Keď potom Nataša oznámila partnerovi, že už cíti hlavičku, rozbehol sa hľadať sestričku alebo lekára, aj keď boli len pár metrov od recepcie. Medzitým však dieťatko z mamičky doslova vypadlo. „Stála som, dala som sa trochu do podrepu a malá zo mňa úplne vypadla. Spadla na zem,“ opísala drámu prvorodička. Sestrička podľa jej slov prišla asi po 40 sekundách a len zalomila rukami. Potom ju dali na stôl, kde dievčatku, ktoré našťastie nedopadlo na hlavičku, ale na bok, prestrihli pupočnú šnúru. Keď konečne dorazila lekárka, tá sa zmohla len na „preboha“. Napriek tomu sa však mamička nedočkala útechy alebo ospravedlnenia zo strany zdravotníckeho personálu.

Nemocnica pochybila

Mladí rodičia sa rozhodli obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten teraz skonštatoval, že zdravotná starostlivosť nebola poskytnutá správne. „Počas druhej doby pôrodu nebolo zabezpečené kontinuálne monitorovanie priebehu pôrodu v dôsledku neprítomnosti zdravotníckeho personálu, ktorého prítomnosť sa počas druhej doby pôrodu bezpodmienečne vyžaduje,“ uvádza sa v stanovisku úradu s tým, že „pri správnom poskytnutí zdravotnej starostlivosti sa nežiaducej situácii dalo predísť“.

Tento verdikt je pre Natašu aspoň čiastočným zadosťučinením. „Nemocnica ma vinila, že za všetko som zodpovedná ja a to, čo sa stalo, malo byť mojou chybou. Je to pre mňa morálna satisfakcia, že Úrad pre dohľad konštatoval, že nie ja som pochybila, ale nemocnica,“ uviedla mladá mamička, ktorá na prežitú skúsenosť určite nikdy nezabudne.

Budeme žiadať odškodnenie

Advokát rodiny Róbert Bános

- Úrad pre dohľad pri opätovnom prešetrení konštatoval porušenia povinností na strane nemocnice. Od nemocnice žiadame finančné odškodnenie za nemajetkovú ujmu a budeme trvať na prijatí opatrení, aby k takýmto udalostiam v budúcnosti nedochádzalo. Veríme, že táto nešťastná udalosť nespôsobí dieťatku v budúcnosti zdravotné komplikácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marián Michalko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj