Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2017 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Heribanovci sa rozvádzajú po 39 rokoch: Prečo hrali na okolie divadielko

Žijete v manželstve desiatky rokov, lepšie časy striedajú horšie. Prežili ste všelijaké búrky a nech už boli akokoľvek silné, vždy sa v rodine vyjasnilo.

Myslíte si, že to už spolu do staroby nejako dotiahnete, lenže jeden z vás raz ráno vysloví vetu: Chcem sa rozviesť! Rozpad dlhoročných zväzkov zažili aj viaceré celebritné manželské páry, najnovšie Heribanovci. Ako to prežívali a čo je za tým?

Tak to by sme mali. Už je to vonku, rozvod vám partner naservíroval bez ďalších ozdôb na tanieri. Pod nos vám položil rozvodové papiere, stačí podpísať. A hoci ste sami mali stokrát chuť z nefunkčného vzťahu odísť, zaskočí vás to. Vo dvojici je život predsa len pohodlnejší a ako sa vraví – aký peň, taký peň, nech je len za ním tieň. Lenže, keď to nejde, tak to nejde...

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Žiaden skrat

Rozvod je po smrti blízkeho druhou najstresujúcejšou udalosťou v živote človeka. Ak sa preň rozhodnú zrelí ľudia, ktorí už čo-to v manželstve preskákali, znamená to, že ide o vážne rozpory, nie o neuvážený krok. Keď pred niekoľkými dňami ohlásil rozvod jeden z najusporiadanejších celebritných párov, mnohí len krútili hlavami: Teraz? Po toľkých rokoch? Manželstvo Aleny (62) a Jozefa (64) Heribanovcov totiž vždy vyzeralo priam výstavne.

Moderátorka sa netajila tým, že v ich rodine sa rozvody nekonali už niekoľko generácií. V každom prípade v zmysle sloganu: Nikdy nehovor nikdy, sa 39 rokov spoločnej cesty životom rozhodli ukončiť a ďalej kráčať každý sám po tej svojej. Čo sa medzi nimi stalo, že to dospelo až do takého štádia, vedia len oni dvaja. „Ak urobíme rozhodnutie po mnohých rokoch spolužitia, je to súčasť našej cesty. Či to bol krok k sebe, k svojmu pravému ja, sa ukáže. Staroba dnes prichádza neskôr, okolo osemdesiatky, a ak žijeme s pocitom, že nám niečo chýba, tak nie je nikdy neskoro,“ myslí si psychologička Zlatica Bartíková.

 

Niekto tretí?

Heriban, ktorý už stihol podať aj žiadosť o rozvod, naznačil dôvody, ktoré môžu za rozpad ich manželstva. „Nedokázali sme vyriešiť niekoľkoročný vzťahový problém. Takže tam nie je nič nové, to je dlhodobá záležitosť,“ prezradil spisovateľ. Pred štyrmi rokmi dostala jeho manželka džob v Slovenskom inštitúte vo Viedni a špekuluje sa, že práve odlúčenie mohlo prispieť k rozhodnutiu ísť od seba. O tom, či je za ohláseným rozvodom niekto tretí, obaja mlčia.

Keď fotograf Nového Času pristihol pred pár dňami Heribanovú v uliciach Viedne v spoločnosti staršieho elegána, poprela, že by to bol niekto jej srdcu blízky. „V takých prípadoch nám prvé napadne, že je za tým iný vzťah, ale ten podstatný je vzťah k sebe samému,“ myslí si psychologička Bartíková.

Otvoriť galériu
Hrali to na okolie

Manželia Heribanovci pôsobili od sobáša v r. 1978 ako večne zamilovaný párik. Boli okrasou spoločenských akcií, vždy prišli aj odchádzali spoločne ruka v ruke. O svojom vzťahu hovorili len v superlatívoch. „Som presvedčená o tom, že láska je najsilnejší cit, energia, ktorá prichádza na človeka zhora. Zošle ju asi sám Boh a človek nemá právo druhému do vzťahu zasahovať. V tom som trochu fatalistka. Myslím si, že každý musí sám dospieť k rozhodnutiu, či je vzťah perspektívny, silný, alebo nie,“ vyjadrila sa v minulosti moderátorka pre portál lenprezeny.sk. Čo tým myslela, môžeme len hádať.

 

Čo sa skrýva za rozvodom

Psychológ Dušan Fabián

„Ak sa rozhodnú manželia ukončiť vzťah po desiatkach rokov, buď si ťahajú so sebou dlhodobo krízu, alebo sa stalo niečo akútne. Môže byť za tým povahový nesúlad, odlišné postoje k dôležitým udalostiam a vo vzťahu k rodine. Úlohu zohráva aj fakt, že deti odrastú a život rodičov akoby strácal zmysel. Partneri majú často pocit, že im niečo v živote ušlo, a tak sa to snažia dobehnúť. Najmä chlapi majú pocit, že si môžu založiť ešte novú rodinu s mladou partnerkou. Mám tiež skúsenosť, že partneri svoj čin časom ľutujú a vracajú sa k sebe. Ľudia sa domnievajú, že rozvod je východisko, smerujú k nejakému majáku a keď sa zbavia pút, tak zistia, že sú slobodní a opäť volia svojho pôvodného partnera.“

Nie sú v tom sami

Otvoriť galériu
Keď sa prevalilo, že manželstvo podnikateľky a muzikanta z Elánu je v troskách, vyšiel Patejdl s pravdou von. „Žil som paralelne dva vzťahy. Bol to permanentný stres a bolo to treba rozseknúť. Akurát si vyčítam, že som to neurobil skôr,“ vyjadril sa Vašo, ktorý má s prvou manželkou dvoch dospelých synov. Známy elánista päť rokov tajil vzťah s Češkou Milušou, s ktorou sa po rozvode oženil a dnes vychovávajú 9-ročného spoločného syna Benjamína. Jeho exmanželka to vidí takto: „Bolo to jednoznačne kvôli kapele. Odcudzili sme sa, Vašo koncertoval, bol stále preč z domu,“ vraví Alena.

 

Otvoriť galériu
Po rokoch sa rozpadlo aj manželstvo herečky Kamily Magálovej a podnikateľa Slavomíra Magála. Bol to práve Magál, kto tento radikálny krok inicioval. „Náš vzťah po rokoch, aj zásluhou médií, prestal byť ideálny,“ tvrdil. Práve v tom čase sa totiž nahlas hovorilo o herečkinom romániku s kolegom Mariánom Geišbergom. Tých zachytil objektív fotografa, ako si neskoro večer na odľahlom parkovisku vymieňajú vášnivé bozky. Samotná Magálová neskôr pre Českú televíziu priznala, ako to bolo s rozvodom. „Viete, čo je najhoršie? Že 42 rokov žijete s človekom, ktorého nepoznáte. Toto poznanie je najhoršie, ktoré som mohla o sebe zistiť. A to bola moja vina,“ kajala sa. Bez vetríka sa však ani lístok na strome nepohne. Ukázalo sa, že podnikateľ mal už vtedy blízko k svojej o 30 rokov mladšej kolegyni, prodekanke Dane Petranovej, ktorú si vzal za manželku.

 

Otvoriť galériu
Manželstvu podnikateľa a europoslankyne oficiálne odzvonilo na jar tohto roku. „To rozhodnutie prišlo a myslím si, že to bola únava materiálu,“ myslí si Flašík, ktorý sa netají tým, že mu to bolo ľúto. „Ja som sa nerozhodoval, Monča povedala, že sa chce rozviesť, tak sme sa rozviedli. Na vzťah musia byť dvaja. A keď to nefunguje, tak nie je čo ľutovať.“ Jeho dnes už exmanželka po rozvode naznačila, čo bolo dôvodom. „Tak, ako sme si pôvodne mysleli, že ja som 3-4 dni v zahraničí a potom cez víkendy doma, že sa to dá prekonať, to donekonečna ísť nemôže. Každý sme si začali žiť svoj život, Fedor so svojimi koníčkami, ja so svojimi. Postupne sme sa od seba vzdialili a zistili sme, že už sme tak ďaleko, že sa nevieme priblížiť.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli