Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2017 11:55 | Správy | Domáce správy

Smrť zavaleného tínedžera Artiona († 17) počas víchrice: Pre TOTO si odbehol k múru, ktorý ho zabil!

Priam neuveriteľná smrť ! Nikomu z obyvateľov malej obce Hul v okrese Nové Zámky ani vo sne nenapadlo, že víchrica, ktorá sa vo štvrtok podvečer prehnala západným Slovenskom, si okrem pováľaných stromov a vyvrátených kvetináčov vyžiada aj smrť mladého človeka.

Jej obeťou sa stal stredoškolák Artion H. (17). Mladík bol s partiou vonku a chcel len vykonať malú potrebu, keď na neho spadol nedostavaný trojmetrový múr. Aj napriek úpornej snahe kamaráta Adama (23), ktorý sa ho snažil zachrániť, Artionov život skončil pod masou kvádrov.

 

Po desivej víchrici a dáždivej noci v piatok ráno vyšlo slnko. Nie však v obci Hul, ktorá ostala v šoku po tragédii odohrajúcej sa vo štvrtok pred siedmou hodinou večer. Kamaráti Artion (17), Adam (23) a Patrik (20) išli spolu von, keď si Artion odskočil na malú potrebu na blízke stavenisko zberného dvora. Postavil sa pred nedokončený trojmetrový múr a ten sa vtom sa na neho pod vplyvom vetra zvalil.

Otvoriť galériu

„Išla som okolo, syn bol úplne vystrašený, hovoril mi, čo sa stalo, celý sa triasol. Len opakoval, že na Artiona padol múr a že ho odtiaľ vyhrabával a nevedel ho už zachrániť,“ povedala matka Adama, ktorý sa kamarátovi snažil pomôcť. Zatiaľ čo ďalší z chalanov volal záchranku, on Artionovi dával masáž srdca. „Je z toho úplne mimo, stále vidí kamarátove oči, ako sa na neho dívajú,“ opísala matka, kým jej syna brali policajti na výsluch. Adam tri razy stlačil kamarátov hrudník, no márne. Už mohol len bezmocne pozorovať, ako sa mu valí krv z nosa aj úst.

Otvoriť galériu

Obraz umierajúceho kamaráta jemu ani ostatným nedá ešte dlho spávať. Nič iné ako smrť nemohla konštatovať ani lekárka, ktorá prišla na miesto nešťastia. „Mal vážne poranenia hlavy, ktoré boli nezlučiteľné so životom,“ uviedla. Na mieste boli aj policajti, ktorí celý prípad preverujú. „Okolnosti v prípade vyšetrujeme ako prečin usmrtenia z nedbanlivosti,“ potvrdila Renáta Čuháková, krajská policajná hovorkyňa v Nitre.

 

Chystal sa na diskotéku

Artion bol podľa slov kamarátov veľmi dobrý a slušný chlapec, ktorého mal každý rád. Chlapci, ktorí s ním boli v osudnú chvíľu, však nepatrili medzi jeho najbližších. Tí s plačom spomínajú na milého chlapca. „Keď si na neho pomyslím, vždy sa mi vynorí ten jeho šibalský úsmev, to vedel len on. Tak si ho budem navždy pamätať,“ rozpráva Adam (17). S jeho slovami súhlasí aj Katarína (19): „Jemu sa nedalo povedať nie, to bolo jeho, že daj mi jednu cigaretku, vrátim ti ju. Nikdy na to nezabudnem.“ S Adamom ich spájalo veľa, boli spolu aj na dovolenke v Chorvátsku. „Presne pred dvoma týždňami. A teraz tu nie je. Aj sme spolu brigádovali celé leto v jednom penzióne v Podhájskej, Artion robil čašníka. Akurát sme sa tešili, že si ideme pre výplatu,“ krúti hlavou najlepší kamarát.

Podľa neho sa Artion svedomito pripravoval do školy a zároveň využil každú možnosť zárobku. V piatok sa tešili na diskotéku. „Vyhral lístky, jeden dal mne, veľmi sme sa na to tešili,“ opisuje cez slzy Adam. „Frajerku nemal, ale práve mal niečo začaté,“ dodáva.

Otvoriť galériu
Ako došlo k nešťastiu.
Zdroj: infografika NČ

Stavenisko bolo oplotené

Stavenisko zberného dvora, na ktorom sa strašná nehoda stala, je takmer celé oplotené. „Je ďalej od cesty, z viacerých strán je už plot z tvárnic, potom sú tu stĺpy a drôty, kde má ísť pletivo. Neviem, ako sa to mohlo stať, pred tým múrom bolo ešte lešenie,“ hovorí starosta obce Pavol Guláš.

Otvoriť galériu

Podľa neho je to obrovská tragédia, kde ťažko hľadať vinníka. „Vchod na stavenisko bol vyvýšený rampou zhruba vo výške jeden meter. Plánovali sme zabezpečiť vchod asfaltovou cestou,“ vysvetľuje starosta. Paradoxne a nešťastné je, že víchrica v obci viac škôd neurobila. „Nemal som hlásené žiadne škody okrem tejto jednej. Ani ľudia mi nevolali, neviem o ničom,“ potvrdil Guláš.

 

Nastalo masívne krvácanie do mozgu

Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža

Otvoriť galériu

Pri takomto zranení nemusí byť lebka rozdrvená, môže byť len stlačená a nemusí to byť viditeľné. Vo vnútri vznikne pretlak a popraskajú cievy a mozog zakrváca z viacerých ciev. To je jasná smrť. Ak má niekto napríklad mozgovú porážku, tak mu praskne len jedna cieva a aj to mnoho ľudí neprežije. Tu ide o viacero ciev. Nastáva masívne krvácanie do mozgu. Sú mechanicky poškodené mozgové bunky. Zakrvácajú životne dôležité centrá, ktoré riadia životne dôležité funkcie, ako je napríklad dýchanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let