Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

Srdcervúci príbeh najobetavejšej mamy Slovenska: Mária († 32) zomrela, aby jej dcérka mohla žiť!

Jej obetavý, šľachetný čin vháňa slzy do očí. Manželka gréckokatolíckeho kňaza Mária Sabolová († 32) zo Zvolena podľahla pred pár dňami zákernej chorobe.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Tú jej zistili, keď bola v 3. mesiaci tehotenstva. Statočná a milujúca mladá mamička uprednostnila dieťatko pred sebou, nepodstúpila drastickú liečbu a vlani sa jej narodila zdravá dcérka Monika. Po pôrode sa obetavá Majka rozhodla s chorobou popasovať. Svoj urputný boj, žiaľ, napokon prehrala.

 

Mladá, donedávna 5-členná rodinka zažíva najťažšie obdobie. Z troch malých detí sú polosirôtky a z kňaza Jána sa stal vdovec. Ešte pred pár mesiacmi to pritom vyzeralo optimisticky a zdalo sa, že Mária († 32) boj nad rakovinou dotiahne do zdarného konca. 

Romantická láska

„Manželku som spoznal na stretnutí mladých v Bystrej v lete pred 14 rokmi. Prvé rande sme mali na mariánskom pútnickom mieste v Klokočove. Po dvoch rokoch manželstva sme sa stali rodičmi najstaršej dcérky Marienky. O dva roky neskôr sa nám narodil aj synček Janík,“ zaspomína si na krásne chvíle gréckokatolícky kňaz. Šťastie mladej rodinky však netrvalo dlho. Vlani v marci, keď Mária čakala tretie bábätko, ju museli hospitalizovať s vážnymi zdravotnými ťažkosťami. 

Otvoriť galériu

Nádor tlačil na srdce

Verdikt lekárov bol zdrvujúci. „V treťom mesiaci tehotenstva diagnostikovali manželke onkologické ochorenie. Po týždni jej kardiológ potvrdil, že to, čo tlačí na pľúca, srdce a tepny, je nádor. Mária sa začala dusiť, museli jej podávať kyslík. Lekári odporúčali ukončenie tehotenstva a následnú liečbu,“ spomína na odhalenie ochorenia manželky Ján. Jeho láska v osudovej chvíli bez váhania uprednostnila život bábätka pred svojou liečbou. „Keď Majku prehovárali, do služby nastúpil veriaci lekár, ktorý sa jej ujal. Naštudoval si, že už môže ísť na CT, preštudoval krvné výsledky a vybavil histológiu v Hágoch. Podal jej liek, ktorý tento typ nádoru zmenšuje. Myslím, že tým ju a naše tretie dieťa vtedy zachránil,“ spomína Sabol.

Otvoriť galériu

Napokon sa statočnej Márii v septembri 2016 narodila zdravá dcérka Monika. Šťastná mamička bojovala po pôrode so zákernou chorobu s nádejou ďalej. V posledných dňoch sa však jej stav náhle zhoršil. Zomrela mesiac pred svojimi 33. narodeninami. Kňaza Jána teraz čaká najťažšia úloha v živote – aby sa s pomocou Božou postaral o tri milované detičky, ktoré mu lásku jeho ženy budú do konca života pripomínať.

Zavážila viera aj materinský cit

Eva Fischerová, psychologička

Tu vstupuje do hry svedomie. Silne veriaci ľudia žijú s vedomím, že keď sa počne život, tak sa naň nesiaha. Sama si neviem dobre predstaviť to vnútorné pnutie, ktorým si pani prešla. Na jednej strane iste zvažovala aj možnosť, ktorú jej radili lekári, na druhej strane nielen viera, ale aj osobnostné nastavenie, vzťahy v rodine a podpora manžela ju presvedčili bábätko si ponechať. Napriek tomu, že už mala dve deti, určite zavážila aj potreba zanechať po sebe niečo. Zákon zachovania rodu a materinský cit sú totiž veľmi silné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!