Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2017 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Posledné prianie Majstra N († 71) pred smrťou: O pár mesiacov sa mu mal splniť veľký sen!

Túžil spoznať miesta, kde vyrástla jeho milovaná mamička! V srdci Jozefa Nodžáka († 71), najväčšieho detského zabávača, akého Slovensko kedy malo, mala celý život pevné miesto láska k rodnej Orave.

Korene nezabudnuteľného Majstra N však boli až za oceánom. Z amerického Chicaga totiž pochádzala zabávačova mama a Nodžák sa chystal vydať po jej stopách. Plánoval navštíviť jej rodný dom a vidieť miesta, kde sa kedysi hrávala s kamarátkami. Veľký sen sa mu mal splniť už o pár mesiacov. Smrť však bola rýchlejšia...

 

Jozef Nodžák († 71), alias Majster N sa narodil a vyrástol na Orave a vždy sa k nej hrdo hlásil. Detský zabávač, ktorý v pondelok podľahol zákernej rakovine pečene, zdedil lásku k tomuto kraju po otcovi, miestnom rodákovi. Nodžákova mama však pochádzala z amerického Chicaga a samotný Majster N veľmi túžil aspoň raz za život vidieť miesta, kde ju s láskou vychovávali rodičia a odkiaľ sa vydala na osudovú cestu do Európy. „Jožko sa veľmi zaujímal o rodinu v Chicagu, ktorá bývala vo štvrti Cicero. Neďaleko tu býval aj známy mafián Al Capone. Na základe Jožkových indícií sme našli rodný dom jeho mamky či pekáreň, ktorá patrila rodine,“ povedal Novému Času šéf Krajanského Centra Tatran Peter Mincik.

Otvoriť galériu

Cesta Majstra N po stopách jeho mamičky bola na spadnutie. „O pár dní sme už chceli rezervovať letenky, aby v novembri mohol prísť,“ uviedol smutný Mincik. „Pred štyrmi týždňami nám telefonoval a síce hovoril, že možno bude menší problém, ale bol milý a tešil sa na nás,“ dodal Slovák žijúci v zámorí. Krátko na to však dostali ďalší telefonát, že Nodžák do USA nepríde. „O chorobe nikdy nepovedal ani slovko,“ dozvedeli sme sa od krajanov. Tí mu chceli ukázať mesto a navštíviť aj hokejistu Mariána Hossu, aby videl aj miestny štadión. Žiaľ, už sa tak kvôli Nodžákovmu odchodu do večnosti nestane.

Smrti sa nebál

Srdce Majstra N patrilo deťom, ktoré s vypätím posledných síl nielen zabával, ale aj vzdelával. Spopularizoval vedu a na jeho pokusoch či rečiach o žabom slize vyrástli celé generácie Slovákov. Zdá sa, že Nodžák, ktorý v dospelosti žil skromne v dvojgarsónke v bratislavskej Petržalke, na tomto svete splnil svoju životnú misiu do bodky. A jej výsledky mu dovolili opustiť blízkych s pokojom v duši. „Strýko navždy odišiel v spánku, zmierený so smrťou a mal vtedy úsmev na tvári,“ povedal Novému Času Lešek Nodžák, synovec slávneho zabávača, ktorý si sen o návšteve mamkinej Ameriky nestihol splniť.

Otvoriť galériu

Lásku našla jeho matka až za oceánom

Matka zabávača Jozefa Nodžáka († 71) bola pôvodom Poľka a narodila sa v Chicagu. V čase jej mladosti sa s ňou rodičia vybrali na výlet po Európe. Navštívili Francúzsko, Nemecko, Poľsko a zavítali aj na Oravu. Zapáčilo sa im tam, no vrátili sa späť do USA. Keď otec Nodžákovej mamy zomrel, vdova s dcérou predali veľké majetky v Chicagu, aby mohli začať nový život v okolí oravskej Slanice. Boli majetní, no o všetko ich pripravili komunisti po roku 1948. Jožkova mama tam však našla lásku a porodila tri deti. Zomrela ako 39-ročná, tamojší kraj bol pre ňu podľa Nodžákových slov príliš drsný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Gonda, Peter Minárik, Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Hasiči v Rudne nad Hronom mali rušné ráno: Koho zachraňovali?
Americký prezident Joe Biden.
Biden by mal zatlačiť na Izrael: Žiadajú ho o to demokrati z americkej Snemovne reprezentantov
Na oblohe sa objavil záhadný úkaz.
Na oblohe sa objavil čudný úkaz: Vidieť to mohli aj Slováci! No UFO to nebolo...
Eva sa o pravnuka s ťažkou diagnózou stará už 14 rokov, do ústavu by ho nedala za nič na svete
Foto
Michalovčanka Eva (81) sa sama stará o chorého pravnuka: Na kočík mi chýba 1000 eur!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Aktualizované
Progresívne Slovensko si zvolilo predsedu: Je ním opäť Michal Šimečka?
Ilustračné foto
Podľa Rakúska je rozšírenie EÚ obrovský úspech: Optimálne využili jej hospodársku spoluprácu
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Ukrajina hlási požiare a zranených: Rusko opäť útočili dronmi
Archív
Peniaze za rekonštrukciu budovy stále neprišli: Dokedy bude budova Najvyššieho súdu čakať?
Ministerstvo obrany SR
Ministerstvo obrany hľadá nových riaditeľov: Pozrite sa, dokedy sa možno prihlásiť
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
Váš Tip
Slovenská pošta chystá unikát: Známka, ktorou si pripomenie 100. výročie tohto dôležitého okamihu!
Foto
Luka Radivojevič o senzačnom postupe mladíkov do semifinále MS: Po mítingu sme sa...
(ilustr. foto)
Vlani zomrelo na cestách trinásť cyklistov: Celkový počet nehôd je však oveľa vyšší!