Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2017 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Osudy hrdinov legendárnych Básnikov neboli ružové: Hrozba basy, rozvody aj totálny bankrot

Humor, dobrá nálada a úderná pointa! To všetko sú ingrediencie filmov, ktoré neodmysliteľne patria k letu. V špeciálnom letnom seriáli vám prinášame prehľad obľúbených trhákov, ktoré televízie každé prázdniny reprízujú. A ľudia si ich vždy radi pozrú, aby si zaspomínali, aké boli letá kedysi romantické.
Fotogaléria
6
fotiek v galérii

 

Pavel Kříž (56): Lekára hral, potom sa ním stal

Brnianskeho rodáka Pavla Kříža (56) preslávila šesťdielna sága režiséra Dušana Kleina (78) Básníci. Prvý diel - Jak svět přichází o básníky uzrel svetlo sveta v roku 1983. Herec so smutnými očami si zahral romantického medika Štěpána, ktorý len ťažko odoláva kráse atraktívnych kolegýň. Najznámejšou z nich bola herečka Eva Vejmělková (48), Štěpánom prezývaná Píšťalka. „Chtěl bych ti někdy do džbánku pro pivo skočit k Beránku, Píšťalko ufoukaná!“ šepotom sa jej prihováral medik s dušou básnika.

Hoci herectvo bolo pre Kříža odjakživa vášňou, v realite túžil stať sa lekárom tak ako jeho filmový hrdina.

Do trezoru

 

V 80. rokoch minulého storočia, keď dral Kříž lavice konzervatória, vytypoval si ho režisér Klein do svojho filmu Básníci. Ako neskôr samotný režisér povedal, učarovali mu jeho „veľké smutné oči“.

„S Davidom Matáskom sme boli vo štvrtom ročníku a možnosť nakrúcať nám pripadala ako veľká sranda a príležitosť. Keď sme začali točiť, boli sme z toho nadšení,“ zaspomínal si Kříž.

Otvoriť galériu
Po nakrútení film ho čakala strastiplná cesta plná zaťažkávajúcich skúšok. Niektoré scény komunisti zakázali a museli byť vystrihnuté. Navyše pred tým, ako išiel film do kín, nemohla sa mu robiť reklama. No i napriek týmto problémom a zdrvujúcej kritike, Básníkov divácky úspech neminul. „Vraj sme dávali zlý príklad mládeži, pretože sme fajčili, pili alkohol, mysleli na sex a nevážili si autority,“ vysvetlil herec výhrady súdruhov.

Aj preto Básníci putovali do trezoru. Hlavní protagonisti totiž v niektorých scénach hovorili vety, ktoré sa režimu nepáčili. „Napríklad keď som išiel cez námestie a viedol vnútorný monológ, ktorý končil slovami, vy ma ser...“ zaspomínal si Kříž.

Basa

Pomery v Československu herca rozladili natoľko, že keď v roku 1987 vznikol tretí diel Básníkov - Jak básníkům chutná život, rozhodol sa, že emigruje. „Ten pocit, že by možno bolo lepšie žiť niekde inde, ale normálne, i keď to znamenalo robiť nejakú inú profesiu, vo mne zrel dlhšiu dobu. Vlastne to bol taký môj cieľ, ktorý som si jedného dňa splnil,“ zveril sa Kříž. Zo socialistického Československa emigroval v roku 1988 cez Veľkú Britániu až do Kanady. „Dnes to môže znieť absurdne, ale bol som za nedovolené opustenie republiky v neprítomnosti odsúdený na päť rokov nepodmienečne. Rozsudok mi bol doručený aj do Kanady. Všetci mi síce písali, že sa na mňa vzťahuje amnestia, no aj tak som bol pri svojej prvej návšteve Českej republiky ľahko nervózny,“ netají sa herec, ktorý sa domov vrátil až v roku 1993.

Dva životy

Po príchode do Kanady vyštudoval Kříž psychoterapiu, ktorou sa tam aj roky živil v domovoch pre seniorov. „V Kanade som našiel druhý domov, dostal som občianstvo. Urobil som za dovtedajším životom čiaru a vrhol som sa do vysnívaného štúdia na univerzite,“ zaspomínal si herec, ktorý sa v Kanade oženil s výtvarníčkou Bonnie Glover. Pred rokmi priznal, že v roku 1996 počas letu do Prahy jeho manželka potratila dievčatko.

Zvláštne je, že herec akoby žil dva životy. Kým v Prahe sa stal vďaka Básníkom hviezdou, Křížova rodina v Kanade o jeho hereckej kariére ani nechyruje. „Jednak by tomu asi nerozumeli a navyše ma ako herca ani nepoznajú,“ priznal nedávno Kříž.

David Matásek (54): Tri rozvody

Zasnívaného Kendyho a Štěpánovho kamaráta si v Básníkoch zahral český herec David Matásek. Toho okrem herectva neslávne preslávila aj skinheadská kapela Orlík, ktorú v roku 1987 založili spolu s hudobníkom Danielom Landom. Po vydaní prvého albumu sa kapela rozpadla. Nálepky neonacistu sa Matásek už nikdy nezbavil a k dobrej povesti neprispeli ani jeho vzťahy so ženami. Herec a hudobník sa stihol trikrát rozviesť a momentálne mu dieťa porodila štvrtá partnerka, ktorej ešte nestihol povedať áno.

Joseph Dielle: Prišiel o všetko

Otvoriť galériu
Legendárneho Mirečka si zahral černošský študent Joseph Dielle. Do Československa ho v 80. rokoch zlanáril veľvyslanec z Konga, na ktorého Jo­seph zapôsobil ako novinár v miestnej televízii. Na FAMU sympatický černoch prešiel konkurzom do filmu a zahral si medika Mirečka. Po nakrúcaní sa však vrátil do rodného Konga. Potom sa v Prahe ukázal ešte v roku 1987 pri natáčaní Jak básníkům chutná život. Odvtedy sa v Čechách neobjavil.

Predčasom Mirečka v Kongu vypátrala česká novinárka a on si zaspomínal na bolestnú minulosť. „U nás kedysi vypukla občianska vojna a prišiel som o všetko. Vyrabovali nám dom, ukradli aj môj diplom z FAMU. Zostalo mi len pár fotiek a nemám ani videokazetu s filmom,“ povzdychol si herec, ktorému utkvelo v pamäti aj niekoľko českých slov ako slivovice, holky, pivo, Tuzex či knedlíky. V súčasnosti filmový Mireček šéfuje miestnej televízii v Kongu, úspešne podniká a venuje sa svojej rodine.

Eva Jeníčková (53): Nemá šťastie v láske

Otvoriť galériu
Po Píšťalke Vejmělkovej si diváci v Básníkoch obľúbili aj Evu Jeníčkovú - Vendulku utešiteľku. Pred kamery sa postavila už ako 15-ročná a rovnako ako tínedžerka zarezonovala v úlohe triednej krásky Mariky vo filme Sněženky a machři. Po skončení DAMU sa herečka v roku 1991 usadila v USA a ako jednej z mála sa jej darilo aj v zámorí. Zahrala si v divadle v Los Angeles, účinkovala v rôznych šou, dokonca aj vo filme oscarového režiséra Miloša Formana - Muž na Mesiaci. Filmová kráska ale šťastie v láske nenašla. Manželstvo s inštruktorom bojových umení Markom Mikitom jej skrachovalo, rovnako ako to ďalšie s režisérom Viktorom Taušom.

Eva Vejmělková (48): Zamilovala sa do režiséra

Otvoriť galériu
Píšťalku, ktorá v 80. rokoch nedala spávať mužom, si zahrala krásna herečka Eva Vejmělková. Tú ešte v roku 1985 objavil a do svojho muzikálového filmu Fontána pre Zuzanu obsadil režisér Dušan Rapoš (64). V tom čase mala Vejmělková len 16 rokov, do Rapoša sa zamilovala a začali spolu žiť. Áno si povedali až po 15-ročnej známosti v Las Vegas.

„Viem, že žiadny papier nemôže zaručiť lásku. Ale svadba je prvým krokom na ceste, ktorú chcete prejsť životom spoločne,“ povedala herečka, ktorá okrem herectva vyštudovala aj psychológiu.

A hoci Eva nemala o nápadníkov núdzu, navždy zostala verná režisérovi Rapošovi. Porodila mu dcéry Taru (15) a Ritu (12) a ďalšie dve dcéry „vyženila“ z jeho prvého manželstva. „Stret­li sme sa, keď bol Dušan rozvedený. Neodtrhla by som muža od rodiny, aby som zničila šťastie niekoho iného na úkor svojho,“ povedala.

Míla Myslíková († 71): Nemohla mať deti

Štěpánovu mamu si zahrala energická herečka Míla Myslíková († 71). Hoci často hrávala úlohy starostlivých matiek, v reálnom živote materstvo neokúsila. Deti totiž mať nemohla. A aj keď vlastného syna nemala, vo filmovej sérii Básníkov to poznať nebolo.

„Od prvého dňa ma sekírovala. Hovorila, obleč sa, lebo prechladneš. Neješ! Veľa fajčíš... Ale ja som k nej mal vzťah nielen ako k filmovej matke, ale ako k ozajstnej,“ zaspomínal na herečku Pavel Kříž.

Hoci Myslíková nemala o mužov núdzu, viazať sa nechcela a vydala sa len raz. Prečo sa tak rozhodla, zdôverila sa svojej blízkej priateľke: „Myslela si, že muž by jej prvýkrát povedal, že mu nezáleží na tom, že nemôže mať deti. Ale mohlo by sa stať, že o rok, o dva by predsa len nejakého toho potomka chcel mať. Potom by jej to vyčítal, alebo sa trápil.“

Nakrúcanie posledného dielu Básníkov herečke znemožnili zdravotné problémy. Trpela Parkinsonovou chorobou, cukrovkou, odstrihla sa od kolegov a hľadala pokoj. Upla sa na Hnutie grálu, lebo potrebovala v niečo veriť a bežná cirkev ju neuspokojovala. Začiatkom leta 2004 Myslíkovú zradilo zdravie a postihla ju mŕtvica. Zomrela vo februári 2005 po druhej mozgovej príhode.

Filmové hlášky

  • Příroda to vymyslela, Pán Bůh stvořil a vy se tomu musíte naučit.
  • Na maxisukně lze chytit muže s fantazií, na minisukně i zánět vaječníků.
  • Starostí lékaře je i to, aby pacient po vyšetření, když se oblékne, měl na sobě vše, co svlékl.
  • Vážení přítomní, z hlediska genetiky není pohlavní akt nic jiného než výměna informací.
  • No co? Když ze mne nebude pracující inteligent, třeba ze mne bude inteligentní pracující.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?