„Pre našich žiakov to nie je
nič nové. My sa snažíme
zdravo variť po celý rok,“
tvrdí vedúca zo školskej jedálne
na Prostějovskej ulici
v Prešove Mária Semanová.
Pod jej dohľadom v piatok
deťom na obed navarili brokolicovú
polievku so syrovou
lievankou a rybie filé
z vietnamského sumčeka na
vidiecky spôsob. K tomu citronáda
a cereálna tyčinka.
Niektoré deti sa oblizovali.
„Bolo to super,“ usmieval sa
prváčik Jarko nad prázdnym
tanierom. Jeho spolužiakovi
Deniskovi sa však jedlo
veľmi nepozdávalo.
„Veľmi mi to nechutilo...“
zakýval hlavou na znak, že
už jedol aj lepšie veci.
Na Prostějovskej sú spokojní,
inde však priznávajú,
že projekt
sa nestretol s očakávaným
ohlasom. Napríklad vedúca
jedálne školy na Odborárskej
ulici v Prešove Ľubica
Třešňáková hovorí, že počas
týždňa sa odpad zvýšil
a niektoré deti odnášali plné
taniere nezjedeného jedla.
„Zdravý“ týždeň ich bude
stáť o 50 až 60 percent viac
ako klasické stravovanie.
„Tento týždeň budeme variť
lacné jedlá, aby sme vyrovnali
celkové režijné náklady,“
vysvetľuje Ľubica Třešňáková.
Prešov: V školských jedálňach varili zdravo, nie všetkým však chutilo
PREŠOV - Prešovské deti majú za sebou „zdravý“ týždeň.
V 15 základných a 20 materských školách im varili viac
zeleniny, tofu či strukovín ako obyčajne. Niekde sa tento
projekt stretol s priaznivým ohlasom. Inde zase zaznamenali
väčší odpad z nedojedených tanierov ako doposiaľ.