Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2017 13:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Prípravy na začiatok školského roka sú v plnom prúde: Učitelia sa namiesto vzdelávania venujú aj manuálnym prácam

Ani cez prázdniny nezaháľajú! Učitelia z celého Slovenska myslia na svojich žiakov aj počas študijného voľna, a zatiaľ čo si deti vychutnávajú posledné bezstarostné dni, ich vyučujúci pripravujú triedy na začiatok školského roka.

Mnohokrát to však neznamená len to, že si pedagógovia upracú kabinet či nachystajú nové učebné pomôcky, často totiž robia aj manuálne práce ako sťahovanie lavíc a vybavenia, umývajú okná a podlahy či maľujú triedy. Pozrite sa, ako sa usilovní učitelia chystajú na prvé zvonenie a čo si o týchto aktivitách myslia odborníci.

Aj v školách je práce ako na kostole! Do konca letných prázdnin ostávajú už len dva týždne a viacerí učitelia si v týchto dňoch už dovolenku vyčerpali a naplno sa pustili do pracovného kolotoča. Kým sa totiž začne vyučovanie, musia dokončiť všetky papierovačky, nachystať si študijné materiály, a aj police v kabinetoch sa musia lesknúť od vrchu až po spodok. Na mnohých školách to však ani zďaleka nie sú všetky úlohy, s ktorými sa musia pedagógovia popasovať. Namiesto toho, aby sa naši vyučujúci cez leto sami vzdelávali, pomáhajú so zveľaďovaním školského majetku.

Školy šetria, kde sa dá

Keďže sa školy snažia ušetriť každé euro, učitelia namiesto externých firiem robia aj ťažšie práce, ktoré k ich kompetenciám vôbec nepatria. Nie je totiž minulosťou, že vyučujúci sťahujú lavice a stoličky v triedach, umývajú okná či maľujú steny. A to napriek tomu, že neustále bojujú za zvýšenie svojich podpriemerných platov. Často to však robia ochotne a bez sťažovania. Chcú, aby sa deti cítili v škole príjemne a aby im za ušetrené peniaze mohlo vedenie dopriať veci, ktoré naozaj potrebujú - napríklad exkurzie či nové učebné pomôcky. „Peniaze školám mnohokrát naozaj chýbajú, inokedy to je o manažérskych zručnostiach. U nás v škole napríklad tieto práce vykonávajú rodičia a robia to preto, aby sa učiteľka detí mohla počas prázdnin zodpovedne vzdelávať,“ hovorí Juraj Hipš z Komenského inštitútu.

 

Denisa Králičová (45), riaditeľka ZŠ Koperníkova, Hlohovec

Otvoriť galériu

- Všetky nepotrebné veci sa dávali 40 rokov do suterénu, kde to bolo úplne nepriechodné. Preto sme sa spolu s učiteľmi rozhodli vypratať tieto priestory a žiakom urobiť šatne. Spoločne sme to vo voľnom čase vypratali a už len robíme konečné úpravy. Treba vyzdvihnúť pomoc rodičov, ktorí nezištne pomáhali. Ušetrili sme tým veľa peňazí, za ktoré chceme žiakom kúpiť ceny na súťaže a aktivity v novom školskom roku.

Oľga Kudelášová (57), učiteľka 1. stupňa, ZŠ Koperníkova, Hlohovec

Otvoriť galériu

- Robím celkovú údržbu počítačov a pripojenie do počítačových sietí. Nemôžeme si dovoliť z nášho rozpočtu platiť počítačovú firmu. V novom školskom roku sa môžu žiaci tešiť na nové programy.

 

Alexander Jakubčo (29), učiteľ 1. stupňa, Súkromná ZŠ Mercury, Bratislava

Otvoriť galériu

 - Učiteľ pred začiatkom školského roka musí mať v prvom rade chuť učiť, brať to ako poslanie a službu. Musí mať pripravenú dokumentáciu, administratívne veci, preniesť si učebné pomôcky do triedy, prichystať si nástenky, aby mali prvú výzdobu triedy. Servisné práce zabezpečuje náš interný servisný tím.

Eva Balážová, riaditeľka ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene  

Otvoriť galériu

- Vedenie nastúpilo v pondelok a učitelia začnú pracovať od piatka. Budú pripravovať svoje učebne, kde skontrolujú techniku či vyzdobia nástenky. Nebudú chýbať administratívne práce či príprava ponuky krúžkovej činnosti. Už sa veľmi tešíme na začiatok školského roka. Detičky nám počas prázdnin veľmi chýbali.

 

Ivan Gábor (27),  učiteľ dejepisu a občianskej náuky, ZŠ v Červeníku

Otvoriť galériu

- Pripravujeme pre žiakov čisté triedy, aby sa cítili na našej škole príjemne. Všetci učitelia sa podieľajú vo svojom voľnom čase na prácach, aby sme mohli ušetriť. Ušetrenými peniazmi chceme prispieť na výlety a exkurzie, ktoré sú potrebné na zastrešenie v rámci vyučovania dejepisu a ostatných predmetov. Tiež ich použijeme na doplnenie knižničného fondu na skvalitnenie čitateľskej gramotnosti našich žiakov.

Nie je to bezpečné

Viktor Križo, učiteľ a špeciálny pedagóg

- Je to veľmi tenký ľad. Je to v rozpore s bezpečnosťou pri práci, učitelia totiž veľké upratovanie nemajú v náplni práce a keby sa im pri tom stal nejaký úraz, tak aj zdravotná poisťovňa na to môže zareagovať tak, že zamestnanec nemusí mať nárok na odškodné. Je to celoplošný problém. Viem, že sa to robí, sám som 10 rokov učiteľom. Urobiť si poriadok v kabinete je absolútne v poriadku, ale učitelia väčšinou sťahujú triedy z organizačných dôvodov, a to aj s lavicami a nábytkom, často maľujú, drhnú, čistia podlahy. Robia to zo zanietenosti pre svoju prácu, lebo chcú pre žiakov to najlepšie.

 

Učitelia sa majú v lete vzdelávať

Juraj Hipš, Komenského inštitút

- Žiaľ, je to obraz toho, ako teraz vyzerá slovenské školstvo. My z učiteľov robíme opatrovateľov detí, aby sme ich počas pracovnej doby mohli niekam odložiť, a počas leta robia aj údržbárske práce. Cestou je, aby vedenie škôl toto neakceptovalo. Každý učiteľ, aby učil dobre, sa potrebuje vzdelávať, a na to je priestor práve v lete, keď deti nie sú v škole. Minulý týždeň som práve skončil vzdelávanie 20 učiteľov. Považujem za degradáciu, ak dáme učiteľovi utierať prach.

 

Harmonogram prázdnin 2017/2018

Jesenné 

30. - 31.10. 2017

Vianočné 

23.12. 2017 - 5.1. 2018

Polročné

2.2. 2018

Jarné 

Banskobystrický kraj, Žilinský kraj, Trenčiansky kraj

19. - 23.2. 2018

Košický kraj, Prešovský kraj

26.2. - 2.3. 2018

Bratislavský kraj, Trnavský kraj, Nitriansky kraj

5. - 9.3. 2018

Veľkonočné

29.3. - 3.4. 2018

Letné 

2.7. - 31.8. 2018

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, šiš, den, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené