Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2017 13:00 | Správy | Politika

Béla Bugár otvorene o vládnej kríze: V SNS sa boja jednej veci!

Všeobecne ho považujú za istého zmierovateľa medzi dvoma kohútmi vo vládnej zostave. Šéf Mosta Béla Bugár (59) tvrdí, že táto úloha mu neprekáža, ale je ťažšia, ako si spočiatku myslel.

V rozhovore pre Nový Čas vysvetľuje, že súčasná vládna kríza ešte nie je zažehnaná a záleží na Andrejovi Dankovi (43), ako sa rozhodne pokračovať. Zároveň neváha odhaliť, čo stojí za emocionálnym rozhodovaním šéfa SNS.

 

Zažili ste viacero politických kríz od Dzurindu až po Sulíka. Máte na ich urovnávanie po tých rokoch fígeľ?

Som už vo štvrtej vláde a som už zvyknutý na rôzne situácie. Rodičia ma vždy učili, že nie je dobré reagovať neuvážene v návale prvotného hnevu. Znamená to, že keď ste nahnevaný, musíte najskôr prehltnúť tú horkú slinu a až potom reagovať. Informácie si vždy preverujem, a tak sa mi občas stáva, že nakoniec dospejem k tomu, že som dostal zlú informáciu. Skrátka neverím každému a všetkému a vždy musím dospieť k tomu, kde je pravda. Zároveň sa radím aj so svojimi kolegami.

Ktorá bola najkomplikovanejšia politická kríza, ktorú ste zažili na vlastnej koži?

Bolo ich viac. Ale naozaj vyhrotená situácia bola vtedy, keď sme odvolali Mečiara. Komplikovaná situácia bola aj v roku 2001, keď sme začali rokovať o tom, či zostaneme vo vláde. A pri páde Radičovej vlády zase bolo najhoršie, že sme mali šesťhodinové koaličné rady a na druhý deň napríklad kolegovia z SaS hlasovali inak.

A čo tá súčasná? Je závažnejšia ako tie ostatné?

Treba povedať, že súčasné napätie vzniklo z nedôvery. Sú tu rôzni hráči, ktorí v pozadí miešajú karty a donášajú rôzne informácie z „dobre informovaných zdrojov“. Preto hovorím, že ich treba preverovať. Táto koalícia je jedna z najkomplikovanejších. Napríklad v SNS sú ľudia, ktorí si vyskúšali, čo to bolo za Slotovej éry a boja sa každého takého kroku. Boja sa, či sa to náhodou nezačne opakovať. Zase my sme boli vždy na druhej strane barikády proti Smeru a výsledok parlamentných volieb doniesol to, čo vidíte dnes. V tejto koalícii je teda najdôležitejšie vybudovať dôveru.

Otvoriť galériu

Predseda Danko bol počas tlačovky, na ktorej oznámil odstúpenie ministra Plavčana, dosť emotívny. Máte pre neho nejaký recept, ako sa vyrovnávať s týmto druhom napätia?

Často počúvam, že mladší politici, ako je Danko, nie sú skúsení, ale musím povedať, že táto čerstvá krv doniesla do politiky niečo, čo ju oživí. Som v politike 27 rokov a keď už počujem nejakého staršieho politika, tak už viem, čo chce povedať, za to mladší rozmýšľa trochu inak. To, že je niekto mladý v politike, ešte neznamená, že musí byť aj zlý. Problémom aj pána Danka je, že sa snaží byť ku každému priateľský a keď prvýkrát zažije sklamanie, tak ho to bolí. A taktiež problémom je, že takéto veci sa berú veľmi osobne. Ja sa napríklad snažím mať dobré vzťahy aj s jedným, aj s druhým koaličným partnerom. Pán Danko je naozaj veľmi priateľský a dostáva množstvo informácií, z ktorých urobiť dobrý úsudok je niekedy dosť ťažké.

Danka však mnohí vnímajú ako nevypočitateľného. Myslíte si, že dá koaličným partnerom ešte poriadne zabrať?

Stojím za kľúčovým slovom dôvera. Ak sa nám ju podarí vybudovať, tak nič také očakávať nemusíme. Skrátka sú tu ľudia, ktorí kazia svojimi nepremyslenými komentármi vzťah medzi koaličnými partnermi, a to nie je dobré. Takýchto ľudí nájdete v mnohých stranách.

Niekým takým je aj Jaroslav Paška, ktorý najskôr kritizoval Smer-SD a teraz aj vás... Budú mať jeho slová následky v rodiacom sa koaličnom mieri?

Za koaličného partnera mám pána Danka, nie pána Pašku. On má takýto názor a ľutujem, že si myslí, že je pravdivý. Ak by Most pretláčal zákon, ktorý je proti koaličnej zmluve alebo v nej nie je a týka sa to aj tejto menšiny, tak chápem, že vydá takéto stanovisko. No tam nič také nie je a ani nebude. Čudujem sa, že si do mňa chcel takýmto spôsobom kopnúť, no ja to vydržím.

Považujete už koaličnú krízu za zažehnanú?

Nemyslím si, že koaličná kríza je definitívne zažehnaná, no urobil sa jeden veľký krok k tomu, aby sme mohli pokračovať. Otázne je, či sa nám podarí medzi koaličných partnerov vrátiť dôveru a zároveň sa dohodnúť aj na takých mechanizmoch, ktoré koalíciu udržia.

Myslíte si, že pán Danko bude žiadať za Plavčana hlavy Ficových ministrov - Kaliňáka alebo Richtera?

Toto sa ma pýtate zbytočne, pretože ja neviem, čo presne bude navrhovať pán Danko. Určite sa bude radiť aj s vlastnými ľuďmi. Treba sa opýtať jeho.

Danko chce dostať do pozmenenej koaličnej zmluvy svoje požiadavky, ako sú slovenské aerolinky, 13. a 14. plat či podpora kúpeľníctva... Súhlasíte so všetkými?

Budeme o tom rokovať, no keby sme tam dali povinný 13. a 14. plat, tak to by išlo o veľké miliónové sumy. Musí sa nájsť kompromis. Nemyslím si, že pán Danko niečo len tak položí na stôl a povie toto alebo nič. On a aj my máme návrhy, o ktorých sa bude musieť rokovať.

Fico navrhol odvolať ministra Plavčana, no k svojim ministrom, ako sú Ján Richter či Robert Kaliňák, až taký kritický nie je. Nemá v tomto smere dvojaký meter?

Od začiatku tvrdím, že musíme riešiť kauzy našej vlády. Ak vznikne nejaká nezrovnalosť či podozrenie, že mohlo dôjsť k porušeniu zákona či ku korupcii, tak to musíme riešiť. To, čo spomínate, je ešte vec z minulej vlády pána Fica a ja hovorím, že minulé veci riešiť nemôžeme, lebo už nebudeme vládnuť, ale môžeme sa len vracať do minulosti.

Označujú vás za alibistu.

(Smiech) Alibizmus vyzerá inak. Ak ma niekto označuje za alibistu, tak to je jeho problém, a buď nepozná mňa, alebo nepozná význam tohto slova.

Taktiež vás berú ako toho, ktorý upokojuje rozhádaného Fica s Dankom...

Nevstúpili sme do vlády preto, aby sme boli, ako sa hovorí, pri koryte, vstúpili sme do nej preto, lebo toľko priorít, ktoré nám táto koalícia bola ochotná akceptovať do programového vyhlásenia vlády, nebolo nikdy predtým možné. Preto sa snažím, ak je nejaký problém napríklad medzi dvoma koaličnými partnermi, byť akýmsi spojivom. No nie je to vždy jednoduché. Napríklad aj niektorí členovia SNS môžu byť teraz nahnevaní, pretože som SNS vyzval, aby konala. No očakávam, že aj keď my budeme mať podobný problém na ministerstve, tak ak budem otáľať, povedia mi: „No ale, Béla, teraz musíš konať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument