Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.08.2017 14:29 | Správy | Zahraničné správy

Kauza Čapí hnízdo môže Babiša potopiť: Zastreli jeho blízki kroky vedúce k Agrofertu?

Ľudia blízki šéfovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi podľa českej polície urobili v kauze Čapí hnízdo zastierací manéver, ktorý mal zneprehľadniť vlastnícku štruktúru firmy, a tak zamiesť stopy vedúce k Babišovmu koncernu Agrofert.

V stredu to napísal portál iRozhlas.cz s odvolaním sa na text policajnej žiadosti o vydanie Babiša na trestné stíhanie, ktorú detektívi poslali do parlamentu. Samotný Babiš zatiaľ žiadosť nedostal, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Krok blízkych Babišových ľudí mal znejasniť vlastnícke vzťahy v spoločnosti Farma Čapí hnízdo, aby jej pridelili dotáciu, na ktorú by ako súčasť obrovského Agrofertu nemala nárok. Uviedla to polícia v žiadosti a dodala, že tento manéver uskutočnil brat Babišovej súčasnej manželky. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že vo februári 2008 účelovo nakúpil časť akcií Čapího hnízda od Babišovej dcéry, jeho syna a partnerky, terajšej manželky. Brat sa stal väčšinovým akcionárom spoločnosti, ktorá až do roku 2007 patrila pod Agrofert - z neho bola vtedy ešte ako ZZN Agro Pelhřimov, a.s., papierovo vyčlenená.

Fiktívne prevody mali ďalej zastrieť totožnosť skutočného vlastníka a osoby s vplyvnom na túto spoločnosť, teda Andreja Babiša, uviedla polícia v žiadosti o vydanie Babiša a jeho spolupracovníka Jaroslava Faltýnka. Ten bol v čase prevodu akcií firmy na Babišových príbuzných členom predstavenstva ZZN Agro Pelhřimov, a.s., i Agrofertu.

 

Vďaka fiktívnym prevodom získala farma Čapí hnízdo dotáciu 50 miliónov českých korún, ktorá je určená len malým a stredným podnikom bez napojenia na ďalšie firmy. Babiš je podľa svojich slov zaskočený tým, že informácie zo žiadosti už majú novinári, pričom on sám ju ešte nedostal. "Je úplne škandálne, že ju majú hádam všetky redakcie v krajine," povedal dnes denníku Právo.

"Ak je pravda, čo sa píše podľa iRozhlas.cz, ide o úplne nepravdivé a nehorázne tvrdenia polície. Odmietam, že by dochádzalo k akémukoľvek účelovému správaniu. Je to politický proces, ktorý tu prebieha v priamom prenose. Budem sa brániť všetkými možnými prostriedkami," dodal šéf vládneho hnutia ANO. Poprel aj tvrdenie polície z textu jej žiadosti, že celý proces vedúci k udeleniu dotácie riadil a organizoval.

Babišovi hrozí trest päť až desať rokov väzenia, ktorý sa udeľuje za obzvlášť závažný trestný čin dotačného podvodu spáchaný formou účastníctva a za obzvlášť závažný zločin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Práve za tieto trestné činy chce polícia Babiša stíhať.

Šéf ANO už v utorok vyhlásil, že žiadosť o jeho vydanie je zúfalou snahou tradičných politikov a ich skorumpovaného systému zbaviť sa ho a ovplyvniť voľby do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Budú sa konať 20.-21. októbra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Hnev Slafkovského po zápase s Lotyšskom: TAKTO sa vyjadril k svojmu gólu!
Premiér Robert Fico
Rada vlády SR pre ľudské práva o atentáte na premiéra: Je to priama hrozba demokracie
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Európsky parlament vo francúzskom Štrasburgu.
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu v máji? Pozrite sa, ako by skončil váš favorit
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho
Ignorancia lekárov stála skoro čestnú mamičku život.
Foto
Scenár, ktorý nechce zažiť žiadna žena: Mamička si začala plánovať vlastný pohreb krátko po pôrode!
(ilustračné foto).
Slovinsko urobilo obrovský pokrok: Na tomto už nie je závislé
Loď, ktorá zničila most v Baltimore, začali odťahovať do prístavu.
Foto
Zmizne z očí! Odťahujú loď, ktorá zničila most v Baltimore: Obrovská operácia potrvá hodiny
Britský premiér Rishi Sunak.
Škandál s infikovanou krvou: Britský premiér hovorí o dni hanby pre Spojené kráľovstvo