Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2017 13:25 | Správy | Politika

Minister Plavčan prelomil mlčanie o škandále s eurofondami: Neodišlo ani jedno euro

Minister školstva Peter Plavčan sa po neúspešnej tlačovke opäť postavil pred novinárov, aby vysvetlil okolnosti šafárenia s eurofondami. Obvinenia odmieta a odstúpiť zo svojej funkcie sa nechystá.

Plavčan prvýkrát o tejto kauze hovoril 26. júla, lenže z tlačovej besedy odišiel bez zodpovedania otázok. Minister školstva v pondelok teda opäť vysvetľoval podozrenia, ktoré sa týkajú rozdeľovania eurofondov na vedu a inovácie. „Je neuveriteľné čo sa dokázalo popísať za posledné týždne. O zlodejstve a korupcii. Je zaujímavé ako sa táto téma spolitizovala. Okamžite som zastavil obidve výzvy a neodišlo ani jedno euro. Preverovanie znamená toľko, že sa k prvej výzve vyjdarí kontrolný rad a riadici výbor. Požiadal som takisto o preverenie EK. V médiách zaniklo, že z EK prišlo, že operačný program pokračuje ďalej. Preverovanie ešte pokračuje. Treba si počkať na výsledky,” uviedol Plačan počas pondelňajšej tlačovej konferencii. Dodal, že personálne dôsledky vyvodí až po preverení kauzy.

Na rad sa dostala aj téma výberu hodnotiteľov. Podľa veroniky Remišovej z Oľano totiž ministerstvo tvári, že projekty hodnotia nezávislí odboríci. „Dlhodobo je problém s hodnotiteľmi v tom, že sú pod veľkým tlakom. Slovensko je veľmi malá krajina a v rámci výberových komisií si hodnotia navzájom projekty. Nemôžete vyhovieť každému...,” povedal Plavčan prítomným novinárom. Dodal, že keď sa spraví nová výzva na hodnotiteľov, bude to veľmi zložité.

Minister taktiež potvrdil, že zruší výzvu na dlhodobý strategický výskum, o čom hovoril ešte pred dvoma týždňami predseda SNS Andrej Danko. Na otázku, či neplánuje po tom všetkom odstúpiť, bol jeho postoj jasný: "Neodstúpim, pretože pochybenia vznikli z procesov, ktoré začíname naprávať. Neviem, ako mám odpovedať na takéto otázky.." Obvinenia z korupcie rázne odmieta: "Nikto mi nedal úplatok a ani ja som nikomu nedal, " dodal minister.

Opozícia chce ministrovu hlavu

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. Problémy s eurofondami sú aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy.

 

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Ministerstvo školstva podľa vyjadrení momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!