Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2017 15:16 | Správy | Domáce správy

SHMÚ vydal výstrahu pred silným vetrom: Takto bude postupovať studený front

Viaceré okresy západného a východného Slovenska môže v sobotu potrápiť silný vietor.

Meteorológovia očakávajú, že tu vietor môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal do 23.00 h výstrahu 1. stupňa. Zároveň varuje pred vysokými teplotami na juhovýchode Slovenska.

SHMÚ do soboty 09.00 h zaznamenal na západe územia a v Žilinskom kraji na viacerých miestach vyššie úhrny zrážok. "V oblasti zvlneného studeného frontu sme za uplynulých 24 hodín v západnej časti Slovenska a v Žilinskom kraji pozorovali veľa prehánok a búrok. Spadlo pri nich zväčša dva milimetre až 20 milimetrov zrážok, lokálne aj viac," píšu na sociálnej sieti meteorológovia.

Najvyšší úhrn hlási stanica Dolný Hričov, a to až 49,4 milimetra. V Banskobystrickom kraji a na východe sa podľa meteorológov v uvedenom období zrážky takmer vôbec nevyskytli.

 

Zvlnený studený front sa v priebehu soboty bude cez naše územie presúvať ďalej na východ a popoludní očakáva SHMÚ zrážky najmä v tatranskej oblasti a na východe. Počas najbližšej noci má pršať takmer výlučne len v Prešovskom a Košickom kraji.

Západoslovenská distribučná naďalej odstraňuje poruchy po veternej smršti

Západoslovenská distribučná (ZSD) naďalej pokračuje v odstraňovaní porúch, ktoré spôsobil silný vietor a búrka vo štvrtok večer. Bez elektrickej energie bolo v sobotu na obed približne 6000 zákazníkov, prevažne v Bratislave a okolí. Počas búrok v noci na sobotu pribudli ďalšie postihnuté miesta. Prostredníctvom sociálnej siete o tom informuje spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE).

Dodávka elektriny by mala byť podľa ZSE vo väčšine prípadov obnovená v priebehu soboty. Počas piatka a v noci sa pracovalo na odstránení porúch na vedeniach vysokého napätia, odstraňovali sa pováľané stromy na vedeniach a opravovali potrhané vodiče.

"Tieto opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadali dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek. Momentálne sa pracuje na odstraňovaní porúch na úrovni nízkeho napätia, čiže sa opravujú konkrétne odberné miesta. V teréne sú všetky dostupné pohotovostné zložky," informuje ZSE. Do najviac postihnutých oblastí boli nasadení pracovníci z ostatných regiónov západného Slovenska.

Informácie o aktuálnom stave odstraňovania porúch sú verejnosti k dispozícii na poruchovej linke ZSD (0800 111 567) alebo na webovej stránke zsdis.sk.

Západ Slovenska zasiahli vo štvrtok večer silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch približne 100 kilometrov za hodinu. Najviac výjazdov mali hasiči v Bratislavskom kraji, kde zasahovali najmenej pri 188 udalostiach. Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut. Zasahovali aj pri spadnutých stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!