Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2017 04:00 | Správy | Politika

Ako vidia šance na prežitie súčasnej vlády experti: Päť scenárov budúcnosti koalície!

Máme sa pripraviť na predčasné voľby? Šéf parlamentu Andrej Danko (42) šokuje pomerne často a rád, tentoraz však vylial vedro s ľadovou vodou do tváre nielen koaličným lídrom a opozícii, ale rovno celému Slovensku.

V pondelok svojim najbližším partnerom oznámil, že vypovedá koaličnú zmluvu. Nový Čas zisťoval, ako tento krok otrasie slovenskou politickou scénou.

 

Ako dôvod Danko uviedol „absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít“. Politológ Grigorij Mesežnikov nad týmto krokom len krúti hlavou. „Je to asi tým, ako sa v poslednom čase SNS dostala pod obrovský tlak, v drvivej väčšine s jeho zodpovednosťou - nešťastným účinkovaním, výložkami, brebtami... Teraz sa k tomu pridala aj klientelistická kauza okolo eurofondov, ktorá silno otriasla dôveryhodnosťou strany,“ myslí si Mesežnikov.

Keď SNS vystúpi z vládnej koalície, začnú sa rokovania o tom, kto bude podporovať vládu, aby bola väčšinová. „Danko otvoril Pandorinu skrinku a nemá kľúč, aby ju mohol znovu uzavrieť. Je to prejav veľkého politického amaterizmu, čo sa potvrdilo aj na iných jeho krokoch, ale toto je už absolútny hardcore,“ tvrdí Mesežnikov. Všetko teraz bude závisieť od rozhodnutia premiéra Roberta Fica. „Ak to Fico pochopí ako vydieranie, tak je to koniec koalície a s najväčšou pravdepodobnosťou budú predčasné voľby,“ tvrdí politológ Ján Baránek.

Otvoriť galériu

1. Dohodnú sa na novej koaličnej zmluve

Keďže atmosféra v koalícii je veľmi napätá, odborníci dohode na novej koaličnej zmluve veľmi neveria. „Že sa dohodnú na novej koaličnej zmluve, tak to je vážne nepravdepodobné. Myslím si, že za tých 28 rokov transformácie na Slovensku sa asi nestalo, že po zrušení koaličnej zmluvy by sa partneri zhodli na novej a podpísali ju. Toto by bola úplná novinka,“ myslí si politológ Mesežnikov.

2. Vláda Smeru a Mosta s tichou podporou SNS

„Takáto vláda najsilnejšej strany Smer a Mosta by musela SNS ticho podporovať s tým, že by SNS jej rezorty ostali. Teda ministri SNS by ostali, ale neboli by viazaní koaličnými dohodami. To si však neviem úplne predstaviť, pretože takúto koalíciu sme ešte fungovať nevideli, ale teoreticky je to možné,“ hovorí politológ Baránek.

3. SNS príde o posty, ale bude vládu ticho podporovať

„Tretia možnosť je tá istá vláda Smeru a Mosta, ale s tým že posty a rezorty SNS by neostali a bude to ad hoc tichá podpora. Čiže by sa museli udiať personálne zmeny. Tieto možnosti ale nepovažujem za veľmi pravdepodobné. Všeobecne neverím tomu, že by Robert Fico chcel vládnuť v menšinovej vláde,“ myslí si Baránek.

4. Pád vlády a predčasné voľby

Veľkým strašiakom, ktorý nevylučujú ani mnohí politici, je pád vlády a následné predčasné voľby. „Tento scenár sa vôbec nedá vylúčiť. V tomto prípade však treba rátať aj s tým, že by sa mohlo kotlebovcom zadariť viac ako v posledných parlamentných voľbách,“ tvrdí politológ Baránek.

5. Úradnícka vláda

Dočasným riešením by mohla byť aj úradnícka vláda, kde by zasadali nestranícki odborníci. „Do úvahy prichádza aj úradnícka vláda. No treba si uvedomiť, že do ďalších riadnych volieb ostávajú takmer tri roky a to je veľmi veľa. To si myslím, že by nevydržala. Takúto možnosť si neviem v reáli predstaviť,“ dodáva Baránek.

Veštkyňa Zana: Pluto pôsobí v Dankov neprospech

Otvoriť galériu

Z  hľadiska numerológie ide o nevhodné rozhodnutie, pretože on ako osoba zastupujúca druhých ľudí aj politických partnerov sa nachádza v nepriaznivom období. Astrológia vyjadruje jasný aspekt mimoriadne negatívneho Pluta, ktoré ovplyvňuje rozhodnutia a konanie pána Danka z dlhodobého hľadiska v  jeho neprospech. Neverbálna komunikácia v numerologickom rozbore vypovedá, že osobnosť Danka je v prítomnosti nestála, manipulatívna a  schopná fabulovať či zastierať pravdu vo svoj prospech.

Je nepravdepodobné, aby súčasná koalícia nepokračovala vo vládnutí, pretože sú tu významné aspekty moci a peňazí. Avšak – je možné, že Dankovo konanie „spustí“ predčasné voľby. Kritické obdobie možných predčasných volieb začína plynúť 26. 9. 2017 a vývoj je v nastavení približne 4,5 – 6,5 mesiaca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Traja mladíci sa tragicky utopili v rieke na Ukrajine: Snažili sa utiecť pred vojnou?
V Bratislave sa zrazil kamión s električkou.
Foto
V centre Bratislavy sa zrazil kamión s električkou: Hlásia zranených! Tvoria sa kolóny
Mirka zdokumentovala svoju prechádzku popri Váhu.
FotoVáš Tip
Zábery ako z rozprávky: Mirka šla na prechádzku pri rieku Váh, AHA, ako dokonalo zachytila rôznofarebnosť jari!
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Rázne slová Šutaja Eštoka v súvislosti s vyhrážkami o výbušninách: Avizoval prísnejšie tresty!
(ilustračné foto)
Krajina v strachu: Zaznamenali nebezpečný VÍRUS! Spôsobuje krvácanie z očí aj uší
Pre speváka to bol zážitok na celý život.
Miro Jaroš sa ako 46-ročný dočkal promócií: Som na seba hrdý! Čo vyštudoval?
(ilustračné foto)
Obrovský podvod! Polícia zhabala falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur
Varovanie pred búrkami
Vážne varovanie meteorológov: Slováci, pripravte sa na NEBEZPEČNÝ jav! Tu si dávajte pozor
ilustračné foto
Dodáva KĽDR balistické strely Rusku?! Situácia je vážna, Ukrajina musí konať
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Opitý vodič skončil v cele: Sila, koľko promile nafúkal v ranných hodinách!
Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!